NFC platby v ČR naostro: od ledna s O2 a GE Money Bank

Zatímco na podzim O2 přineslo pilotní provoz NFC plateb ve spolupráci s Komerční bankou a karetní společností VISA, v rámci kterého bylo vydáno 2 tisíce NFC SIM karet pro bezkontaktní placení, v lednu se dočkáme konečně plnohodnotného NFC placení. Žádný pilotní provoz, žádná omezená edice, teď už naostro.

I když jsme už pilotních a pseudo-komerčních provozů NFC plateb měli i u nás spoustu, na skutečné masové nasazení se stále čeká. Ode dneška se už ale bude čekat na konkrétní věc. Komerční provoz mobilních NFC plateb bude v České republice spuštěn v lednu 2013 a podílet se na něm samozřejmě bude Telefónica, která ale tentokrát vyměnila partnery. Spolupracovat bude s bankou GE Money Bank a karetní společností MasterCard. Kartu v mobilu bude moci získat skutečně kdokoliv bez omezení.

Nové technologické pozadí

NFC platby v rámci komerčního provozu budou fungovat prakticky zcela stejně, jako v případě pilotního provozu. Budete potřebovat podporovaný telefon s NFC (seznam níže), pak SIM kartu jakožto secure element od O2, na které bude nahrána platební karta MasterCard spojená s běžným účtem u GE Money Bank. Při placení částek do 500 Kč se nemusí zadávat PIN kód, stačí se prostě jen dotknout platebního terminálu, jak jste mohli vidět třeba v našem videu.

Tisková konference O2, Master Card, GE Money Bank Tisková konference O2, Master Card, GE Money Bank Tisková konference O2, Master Card, GE Money Bank
Tisková konference O2, Master Card a GE Money Bank

O dost jiný však bude samotný proces pořízení karty. Doposud jste museli dojít do O2, vyzvednout si NFC SIM kartu s přednahranou platební kartou, a pak zaběhnout ještě do banky, kde vám samotnou kartu přiřadili k účtu a zaktivovali.

Bezkontaktní nálepky MasterCard Bezkontaktní nálepky MasterCard

Teď už to bude o něco jednodušší. Celé řešení totiž technicky stojí na připravované Czech Wallet. V praxi to bude fungovat tak, že si v bance zažádáte o vydání karty do telefonu, a pak vám poštou přijde NFC SIM karta. Poté už si do telefonu nainstalujete aplikaci (fakticky jen modul pro Czech Wallet), a po schválení žádosti banka kartu na telefon pošle přes internet. Teoreticky tak už banku (a ani operátora) fyzicky navštívit nebudete muset.

V aplikaci samozřejmě nechybí seznam transakcí ani veškeré údaje o kartě (číslo karty, expirace, CVC kód pro placení na internetu).

Aplikace pro NFC platby od GE Money Bank Aplikace pro NFC platby od GE Money Bank Aplikace pro NFC platby od GE Money Bank
Takhle bude vypadat aplikace s kartou od GE Money Bank

Máte už NFC SIM kartu z pilotního provozu s Komerční bankou? Vzhledem k tomu, že se jednalo o pilotní provoz, o novou SIM kartu si budete muset zažádat také, ta současná není s vzdáleným řešením kompatibilní.

O2 MasterCard Mobile

Kromě debetní nově i kreditní karta a bezkontaktní samolepky

GE Money Bank nebude nabízet jen platební karty k účtu, ale i karty kreditní. Navíc banka začne vydávat i PayPass samolepky, díky nimž budete moci platit čímkoliv, na co si je nalepíte. Třeba telefonem, který NFC nemá. Vydání a vedení karty i samolepky je zdarma.

Bezkontaktní nálepky MasterCard

Jak získat platební kartu v mobilu

Klienti, kteří využívají mobilní služby od operátora O2, mohou platební kartu v mobilu získat od ledna 2013 na jakékoliv pobočce GE Money Bank.

Tisková konference GE Money Bank
NFC platba v praxi

Potřebovat budete samozřejmě ještě kompatibilní NFC telefon. Stejně jako v komerčním provozu, ani zde nelze službu oficiálně používat s jakýmkoliv telefonem s NFC. Teoreticky (i prakticky, jak jsme si vyzkoušeli) je možné platit i s jinými telefony, ovšem s omezeními a bez přístupu ke speciální aplikaci, zobrazující třeba transakční historii. V současnosti jsou oficiálně podporovány tyto telefony:

  • Samsung Galaxy Note II
  • Samsung Galaxy S III
  • Samsung Galaxy Ace
  • Samsung Galaxy mini 2

První krok

První krok v skutečně komerčním a masovém nasazení mobilních NFC plateb byl učiněn. Od ledna už bude moci platit mobilem skutečně kdokoliv. Tedy samozřejmě, pokud je nebo se stane klientem O2 a GE Money Bank. Nicméně všichni slibují, že se (nejen) NFC platby brzy rozšíří mezi další operátory i banky. To už si ale přečtěte raději v článku o Czech Wallet.

Tisková konference GE Money Bank Tisková konference GE Money Bank
NFC platby tady budou v lednu
Diskuze ke článku
Marek Byma
Naprosto nerozumím tomu, proč neexistuje jedna jediná (možná 2, pro VISA a MASTER CARD) aplikace ve které by se jen opsalo číslo reálné karty nebo karet a celé by se to chovalo jako nákup kartou po netu. Tam se taky nezadává jakého operátora a banku a telefon mám. Operátoři a banky jen hází klacky pod nohy potenciálu této technologie.
Jan
No jo jsme v ČR na to si musime zvykat.. ze nic poradneho nevymyslet v Americe to jede jak dlouho a bez problemu . ale u nás tak mozna 3 roky :D ..
Neprekvapuje me to tupost českého národa.. proc si mam lepit neco na telefon :D
Nejsme opravdu normalní.. nebo se to zda jenom mě =)
Petr
Banky by měly zatlačit v 1. řadě na ostatní operátory tj. T mobile a Vodafon, aby SIM jako O2 nabízely. Jinak k pořádnému rozšíření nedojde. Já bych rád využíval NFC platby, dočkal jsem se i své banky GE, bohužel mám T mobile., Ať si nikdo nemyslí, že kvůli tomu budou lidé operátora měnit. Ne nebudou, raději službu nebudu používat. Pak se stane, že přijde nějaká hlava pomazaná z banky a řekne, že o službu NFC byl malý zájem tudíž ji třeba zruší, nebo ji nebudou vylepšovat.
Crozz
tak s firemním paušálem si asi neškrtnu, ale nálepka by to mohla jistit

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze