Biometrické platební karty klepou na dveře

Biometrické platební karty klepou na dveře
  • Pilotní programy biometrických karet byly úspěšné
  • První rozšíření se očekává letos
  • Otisky prstů jsou v kartě zašifrované a není možné je vymazat
  • Fungují i se současnými čtečkami karet

PIN jako ochrana platební karty by se mohl již brzy stát minulostí. Stejně jako používáme otisk prstu pro odemykání mobilního telefonu, budeme v budoucnu potvrzovat transakce provedené platební kartou.

Sdružení firem Euro Pay, MasterCard a Visa přichází s platebními kartami, které v sobě obsahují informace o otiscích prstů a standardy pro biometrické ověření. Minulý měsíc Visa Card demonstrovala komerčně dostupné biometrické karty ve spolupráci s MACU (Mountain America Credit Union) a Bank of Cyprus. MasterCard, který loni dokončil pilotní test svých biometrických karet, je v současnosti velice aktivní v Jižní Koreji, kde pracuje na jejich nasazení u tamních vydavatelů kreditních karet. V první polovině roku by se pak mohl rozšířit i na další trhy.

Princip fungování biometrických karet je přitom jednoduchý. V okamžiku, kdy držitel karty přiloží svůj prst na snímač, aby ověřil platbu, porovnají tyto biometrické karty uložené otisky prstů s aktuálním otiskem. Zda jsou tyto informace shodné, nebo se liší, přitom držiteli karty signalizují zeleným nebo červeným světlem. Informace o otiscích prstů jsou přitom v kartě zašifrované a není možné je vymazat. To nejenže zaručuje maximální bezpečnost, ale zároveň to výrazně minimalizuje platební proces, protože ověření nevyžaduje podpis nebo zadávání hesel.

MasterCard
Platební karta MasterCard se čtečkou otisků prstů

MasterCard také vyřešila problém s napájením. Kromě integrace baterie v biometrické kartě používá technologii, která kartám dodává energii, kdykoli jsou používané při platbě pomocí integrovaného obvodu (IC). Tato technologie drasticky snižuje jednotkové náklady na biometrické karty a umožňuje je používat jako dosavadní platební karty. Biometrické karty také podporují bezkontaktní platby přes NFC. To je výhodné pro obchodníky, kteří si nemusí pořizovat speciální čtečky karet, ale mohou použít stávající hardware.

Zdroj: english.etnews.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze