Jak bude fungovat Czech Wallet: těšte se na kompletní peněženku v mobilu

12

O Czech Wallet se hodně mluví, ale málo ví. Přečtěte si, co to vlastně doopravdy bude a jak bude česká (nejen) NFC peněženka fungovat.

Když druhou půlkou září oznámila Asociace provozovatelů mobilních sítí, zkráceně APMS, že se jednotliví operátoři dohodli na společném standardu NFC pro Českou republiku, bylo vidět, že budoucnost NFC u nás směřuje správným směrem. Ale co konkrétně bude Czech Wallet umět a jak bude fungovat, jsme nevěděli. Česká peněženka v mobilu už teď nabírá konkrétní obrysy a tak vás s ní můžeme seznámit podrobněji.

Peněženka, jako máte v kapse

Když se podíváte, co dnes nosíte ve své kožené peněžence v kapse, rozhodně v ní nenajdete jen platební či kreditní karty. I když občanský nebo řidičský průkaz do telefonu ještě pár (desítek) let nedostaneme, dá se říct, že vše ostatní už ano. Alespoň v blízké budoucnosti.

Czech Wallet Czech Wallet
Takhle nějak by mohla Czech Wallet vypadat, zatím jsou to ale jen ilustrační obrázky

Czech Wallet bude fungovat v podstatě jako klasická peněženka. Tak jako máte v peněžence kapsičky na jednotlivé karty, v aplikaci najdete sloty pro jednotlivé aplikace. Onou aplikací ale nemusí být jen platební nebo kreditní karta k vašemu účtu, ale třeba i jízdenka pro MHD, věrnostní karty, vstupenky do kina, klíč od hotelového pokoje a další aplikace třetích stran.

Czech Wallet
Do budoucna se počítá třeba i s věrnostními kartami

Nicméně stěžejní jsou nyní platební/kreditní karty společně s dopravními, kde už se to také schyluje ke sjednocujícímu standardu napříč republikou.

Jak tyto karty budete moci získat? Vše bude probíhat vzdáleně, už nebude třeba chodit fyzicky do banky nebo k operátorovi: tedy samozřejmě pokud budete mít NFC SIM kartu se secure elementem.

Nicméně stále budete svázáni regulemi na straně vydavatele karty, proces to není jednoduchý a nejde vyloučit, že skutečně nebudete muset (kvůli právním důvodům) třeba fyzicky podepsat smlouvu. Technologie ale umožňuje zcela bezdrátové fungování, v případě banky, kdy máte unikátní identifikační kód, byste tak mohli přímo z aplikace provést objednávku konkrétního produktu, například kreditní karty. Pokud je žádost schválena, banka pro kartu vygeneruje data, zaregistruje do systému a zašle vám ji do telefonu, kde se uloží do secure elementu na SIM kartu. Zároveň se o přítomnosti karty dozví samotná aplikace, vy ji můžete zaktivovat a začít používat.

Ze všech karet si pak budete moci zvolit jednu výchozí, která se bude používat v případě, že si v aplikaci nezvolíte jinou, nebo ve chvíli, kdy se vám vybije telefon. Celou peněženku budete moci ochránit kódem PIN, vlastní PIN ale budou mít samozřejmě i jednotlivé karty. Peněženka by měla podporovat i několik profilů, můžete si tak bezpečně rozdělit pracovní obsah od toho soukromého.

Czech Wallet
Celá peněženka bude moci být ochráněna PIN kódem

Ale pro 21. století

Ale kožená peněženka, co nosíte v kapse, těžko pozná, že právě procházíte kolem obchodu, který pro vás přichystal dvacetiprocentní slevu nebo, že vám dorazila platba na účet. Czech Wallet bude podporovat i interakci s poskytovateli služeb, které budou moci právě pomocí své karty v Czech Wallet komunikovat se zákazníky

I když karty budou fyzicky uloženy na SIM kartě, díky tomu, že bude Czech Wallet centrálně spravována, ve chvíli, kdy kartu přendáte do jiného telefonu, si stačí nainstalovat aplikaci, která si po přihlášení pod uživatelským jménem (telefonním číslem) a heslem všechna potřebná data stáhne z internetu. Kapacity SIM karty se nemusíte bát, pro většinu zákazníků bude dostatečná, a kdyby vám to přece jen nestačilo, budete si moci SIM kartu vyměnit za větší.

Velkou výhodou Czech Wallet bude jednotné prostředí pro všechny platformy i operátory, které přináší užitek jak na straně zákazníka (vše budete mít přehledně v jedné peněžence), tak zejména na straně poskytovatelů služeb, kteří nebudou muset vytvářet nekonečné množství verzí aplikací pro jednotlivé telefony a operátory.

Celou dobu tu mluvím o kožené peněžence, ale kdyby se vám nelíbila, budete si moci vzhled aplikace upravit.

Startovat se bude s aplikací pro Android, následovat bude Windows Phone 8 a BlackBerry. Plánuje se ale i verze pro iOS, která by sice neumožňovala samotné bezkontaktní platby, ale sloužila by kartám, které budete jen ukazovat na displeji (ať už jen informativně nebo třeba s čárovým či QR kódem).

Slibný začátek

Je vidět, že když operátoři chtějí, dokáží se dohodnout na lecčem, i když nelze Telefónice upřít, že za Czech Wallet stojí zejména ona. Pro start nejen NFC plateb u nás je to rozhodně správný základ a můžeme doufat, že se do projektu zapojí mnoho třetích stran, ať už banky, dopravní podniky a další třetí strany.

Kdy? Na konkrétní termíny je ještě brzo, těšte se ale na začátek jara příštího roku. To se věci začnou už skutečně hýbat.

Tak trochu se to ale hýbe už teď. GE Money Bank dnes na tiskové konferenci oznámila, že začne v lednu vydávat nejen PayPass samolepky, ale i platební karty do NFC telefonů. V reálu ale nepůjde o nic jiného, než právě o zásuvný modul do Czech Wallet s jednou kartou, jen bez té kůže okolo.

Diskuze ke článku
Czech
NWO!
zlojed
A budou nějaké poplatky? Pokud ano, tak je to o ničem. Nevidim důvod platit poplatky bance a další poplatky za tůhle službu.
Vlad
nechapem dovod preco sa Apple snazi obist pouzitie NFC roznymi inymi zlozitymi technologiami (detekcia magnetickeho pola NFC kompasom atd) a nepouzije rovno NFC, asi platba mobilom pre Apple nieje zaujimava dokym si nebude strhavat svojich 30% z kazdej transakcie...
mato1168
kde sa da tato aplikacia stiahnut?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze