Vyzkoušeli jsme placení mobilem od O2: jak to celé funguje?

Před dvěma týdny jste poprvé mohli komerčně zaplatit telefonem v České republice. Vyzkoušeli jsme mobilní NFC platby od O2 a Komerční banky v praxi: jak to funguje?

Telefónica mobilní platby slibuje už dlouho, ale až letos se staly realitou. Pomohla jí v tom ještě Komerční banka, Visa a Samsung. Sice se jedná jen o hodně omezený komerční provoz, platit telefonem už ale může teoreticky kdokoliv. Stačí mít podporovaný telefon s NFC či speciální příslušenství, speciální SIM kartu a můžete platit. Pokud vás zajímají obecnější informace, podívejte se do naší online reportáže nebo shrnujícího článku.

Chcete platit mobilem? Co musíte udělat?

Nejdříve se musíte dojít do jedné z několika málo 18 prodejen O2. Jistější je si předem domluvit schůzku s O2 Guru. Ten vás nechá podepsat formulář o výměně SIM karty za NFC SIM kartu, přesněji UICC kartu. Nedílnou součástí jsou i podmínky od Komerční banky, se kterou O2 na projektu spolupracuje.

NFC SIM karta NFC SIM karta

Samozřejmě, nová SIM karta jde navázat na jakékoliv číslo, takže pokud nejste zákazníky O2, můžete si ihned zřídit nové číslo nebo zakoupit předplacenku. Pokud jste zákazníky O2, nahrají vám na SIM kartu vaše stávající číslo a nic se pro vás nemění. Zároveň byste si měli zakoupit jeden ze tří NFC telefonů od Samsungu z nabídky O2, nebo alespoň přinést ten zakoupený u O2, jinak NFC SIM kartu nedostanete. Ale nebojte se, pokud už máte telefon odjinud a jste věrný zákazník O2, nebude to tak striktní.

NFC SIM karta NFC SIM karta
NFC SIM karta je jak v klasické velikosti, tak hlavně i jako microSIM

Ale pokud zákazníky O2 jste, nebojte se si SIM kartu skutečně vyměnit. Jak vidíte, na první pohled ji od klasické skoro nerozlišíte, a měla by bez problémů fungovat v jakémkoliv telefonu. Samozřejmě NFC platby ale půjdou jen ve třech telefonech od Samsungu: Galaxy S III, Galaxy Mini II a Galaxy Ace II. I když to také není úplně pravda.

NFC SIM karta NFC SIM karta
Na první pohled od sebe karty téměř nepoznáte
NFC SIM karta
Uvnitř se ale ukrývá onen secure element s platební kartou

Tím už se dostávám k samotnému telefonu. Pokud dnes chcete platit v rámci tohoto komerčního provozu mobilem, potřebujete zatím Samsung Galaxy S III, Galaxy Mini II nebo Galaxy Ace II. Jen pro ně je vyzkoušená a certifikovaná aplikace umožňující mobilní platby, dokonce mohou nastat problémy i při různých variantách firmwaru, proto O2 nechce, aby se používaly telefony zakoupené jinde. Problém by totiž mohl nastat při aktualizaci softwaru a placení by mohlo přestat fungovat. Proto ze začátku O2 omezuje provoz pouze na "své" telefony. Ale do konce roku snad přibude ještě dalších 15 telefonů i od jiných výrobců.

Nokia 610 NFC a NFC SIM karta
Poznáváte telefon na této fotce? Kupodivu už i s ním bez problémů zaplatíte, chystáme článek

O2 Guru vám v prodejně kromě NFC SIM karty ještě do telefonu nainstaluje aplikaci pro placení. Ta není v Google Play dostupná, i když stáhnout se dá na webu O2 Active. V každém případě bude třeba povolit instalaci z neověřených zdrojů (balíček .apk). A pak už se můžete kochat ikonkou Visa v menu.

Instalace aplikace KB MobilKarta Instalace aplikace KB MobilKarta Instalace aplikace KB MobilKarta Instalace aplikace KB MobilKarta
Aplikace pochází původně od Visy a jmenuje se Contactless payment, i když Komerční banka jí říká KB MobilKarta

Po prvotním spuštění aplikace musíte (platební) kartu zaktivovat a nastavit si PIN. Zároveň se telefon zeptá i na volbu mezi manuálním a automatickým režimem.

Aktivace karty Aktivace karty Aktivace karty
Aplikace ještě hned po spuštění ověří platnost karty

V případě toho manuálního musíte před každou platbou spustit aplikaci, kliknout na tlačítko Platba se zadáním PIN, zadat PIN a až teprve poté platit dotykem terminálu. Pokud ponecháte automatický režim, do 500 Kč budete platit prostě jedním pípnutím, nad 500 Kč si pak telefon už vyžádá PIN.

Aktivace karty
S aktivací manuálního režimu je sice placení bezpečnější, ztrácí ale svou největší výhodu: rychlost

Pak už můžete vyrazit do obchodu a vesele platit. Na rozdíl od řešení s obalem pro iPhone nemusíte mít aplikaci spuštěnou, telefon můžete mít klidně i zamknutý, přiložit k terminálu a je zaplaceno. To je vše.

Mobilní platba v praxi Potvrzení platby Potvrzení platby Mobilní platba v praxi
Platit desetikorunové částky kartou? U bezkontaktního placení už to dává smysl, je to rychlejší než hotovost

Pokud budete mít aktivovaný automatický režim a budete chtít platit nad 500 Kč, máte dvě možnosti. Buďto se dotknete terminálu, telefon spustí aplikaci, vyžádá si PIN a vy se musíte dotknout znovu, nebo můžete aplikaci spustit a kliknout na tlačítko Platba se zadáním PIN. Pak zadáte PIN předem a bude stačit už jen jeden dotek, i pro platby nad 500 Kč.

Platba nad 500 Kč Aplikace pro placení Platba nad 500 Kč Platba nad 500 Kč
I nad 500 Kč jde platit jedním dotykem, musíte ale předem zadat PIN

Součástí aplikace je i historie transakcí. Ty se ukládají na SIM kartu, takže vám mohou posloužit nejen jako zpětná kontrola toho, že jste zaplatili, kolik jste měli, ale částečně i jako takový správce výdajů. U platby je totiž vidět nejen to, kde, kdy a kolik jste platili (i když názvy obchodníků mohou být občas trochu zmatené), ale můžete si přidat i vlastní popis toho, za co jste vlastně platili. Platby je možné také filtrovat (nad a pod 500 Kč).

Historie transakcí Historie transakcí Historie transakcí Historie transakcí Historie transakcí
Telefon poslouží i jako jednoduchý správce výdajů

V aplikaci je možné zobrazit i detaily karty, samozřejmě až po zadání PINu. Pak se dostanete k celému číslu karty, jménu, platnosti a i CCV kódu. Karta v telefonu se od té plastové skutečně neliší ničím jiným, než že jí chybí právě ten plast okolo, a tak s ní můžete klidně platit i přes internet.

Detail karty Detail karty Detail karty
S kartou v telefonu můžete platit klidně i přes internet

Aplikace slouží i jako nástroj pro změnu PINu. Ten můžete měnit, jak často chcete a může mít až 12 číslic. Odpadá tak návštěva bankomatu, pobočky banky či snad dokonce výměna celé karty.

Změna PINu Změna PINu Změna PINu
PIN můžete měnit kdykoliv a kdekoliv

Nakonec je v aplikaci zahrnuta ještě nápověda a často kladené otázky. Praktická jsou i telefonní čísla na infolinku jak O2, tak Komerční banky a web kartavmobilu.cz. Pokud by vás zajímaly ještě další informace, kromě webu kartavmobilu.cz mrkněte i na o2.cz/nfc.

Pomoc & FAQ Pomoc & FAQ Pomoc & FAQ Pomoc & FAQ Pomoc & FAQ Pomoc & FAQ
Kdybyste si nevěděli rady, možná to najdete v nápovědě

Asi se ale ptáte, kde hraje roli banka. Princip je jednoduchý: Komerční banka vydala dva tisíce platebních karet Visa, které jsou na jednotlivých NFC SIM kartách. Jsou ale anonymní (jméno je ve tvaru NT0000/PRAHA). Na každé kartě je zdarma 250 Kč k vyzkoušení, můžete si tak zkusit platbu telefonem hned (respektive druhý den po aktivaci).

Pokud chcete kartu využívat i dál, musíte navštívit jakoukoliv pobočku Komerční banky a nechat si kartu přiřadit ke svému účtu. To celé bude trvat pár minut, jedná se v podstatě jen o interní změnu v rámci KB, ale než budete moci platit, může to trvat i do druhého pracovního dne. Nemáte účet u Komerční banky? Nevadí, KB připravila speciální nabídku, kdy si můžete zřídit osobní účet, přičemž do 28. 3. 2013 budete mít zdarma účet, k němu kartu a odchozí platby přímého bankovnictví. Navíc pokud to stihnete ještě do konce roku, dostanete 500 Kč jako bonus. Ani za kartu se nic neplatí, takže pokud chcete jen platit, nebude vás to stát nic navíc.

Mobilní platba v praxi
Konečně jsme se dočkali

Jak vidíte, skutečně to funguje, i když je zde mnoho ale. Musíme ale vzít v potaz to, že toto je jen první krok, a brzy se možnosti placení rozšíří na další telefony, banky a snad i platformy. Příští rok by měla přijít podpora pro mnoho dalších telefonů s Androidem, chystá se i podpora pro nové Windows Phone 8 a nejspíš též Blackberry. O2 navíc chystá vlastní peněženku O2 Wallet, která by toho měla umět daleko víc. A v jednání jsou samozřejmě i všechny velké banky.

Rozhodně je třeba Telefónicu, která má na všem největší zásluhu, pochválit. Je to totiž poprvé, kdy se skutečně můžete v České republice sebrat, jít do obchodu a zaplatit bez dalšího komerčně mobilem.

Richard Walitza
Richard Walitza z Telefónicy, který má na NFC platbách velkou zásluhu
Diskuze ke článku
peta809
Takže pokud bych vlastnil SIM kartu s podporou pro NFC, tak to NFC v mobilu mít nemusím? Byla by potřeba doinstalovat nějaká aplikace?
Petr
Tak jsem si jel do jmenované značkové prodejny při SIM s NFC a byl jsem vyfakován s tím, že to nejde pro zákazníky na IČO, jen rodné číslo (ne firemní zákazníky) a že tam není jejich guru, takže mám smůlu. Prý je to jen pilotní provoz. Do ostrého provozu to má hodně daleko ...
jakub
v článku mluvíte o nic prislusenstci pro telefony bez nic čipu mohu se zeptat o jaké se jedná konkrétně?
Lukáš
Pořád tak trochu nechápu jak jsou ty NFC platby zabezpečeny proti náhodné platbě? Co když někdo vytvoří NFC terminál a projde blízko kolem člověka co má NFC platby do 500Kč bez PINu. Jak je to ošetřeno? Děkuji za odpověď

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze