Mobilní NFC platby od O2 a GE Money Bank právě startují

9

Dnešním dnem O2 společně s GE Money Bank a MasterCard odstartovalo mobilní NFC platby už opravdu naplno, v komerčním plnohodnotném provozu. Platit telefonem může už opravdu každý.

Pokud se doteď mluvilo o mobilních NFC platbách v komerčním provozu, nakonec se z toho vždy vyklubalo přece jen spíš takové pilotní řešení. Příkladem budiž projekt, který spustilo O2 s Komeční bankou, v rámci kterého bylo vydáno maximálně 2000 NFC SIM karet. Ale u mobilních plateb, které dnes spustila Telefónica, GE Money Bank a Mastercard, je to už jiná. Jde už o finální řešení, které už si může pořídit opravdu (skoro) každý.

29. ledna 2013 vstupujeme do nové éry placení mobilními telefony. Od tohoto dne nabízíme jako první česká banka NFC platební karty v mobilu bez omezení všem klientům,“ říká Ondřej Hájek, projektový manažer GE Money Bank. „Krátce po představení PayPass platebních nálepek jde o další novinku v placení, se kterou přicházíme. Naši klienti si z obou technologií mohou vybrat tu, která jim lépe vyhovuje, případně využívat oba dva typy bezkontaktních plateb. Karta v mobilu má navíc výhodu, že její uživatel má své výdaje okamžitě pod kontrolou přímo v telefonu.

Vše podstatné se můžete dočíst už ve starším článku NFC platby v ČR naostro: od ledna s O2 a GE Money Bank, takže rovnou k věci.

GE Money Bank NFC platby GE Money Bank NFC platby
Placení bude probíhat úplně stejně, jako jsme byli zvyklí z pilotních provozů

Chci platit mobilem, co teď?

Nebudeme to protahovat. Chcete platit mobilem? Přece jen nějaké podmínky splnit musíte.

  • Musíte vlastnit podporovaný NFC telefon (Samsung Galaxy S III, Ace 2 nebo Note II)
  • Musíte být zákazníkem O2
  • A musíte si pořídit debetní nebo kreditní kartu u GE Money Bank

První místo, kam budete muset, je tak pobočka GE Money Bank. Buď proto, abyste si zažádali o novou debetní kartu k vašemu účtu (nebo si ho rovnou i založili), zažádat můžete ale i o kreditní kartu, která na bankovní účet vůbec vázaná není. Ty jsou dvě: MoneyCard Plus a MoneyCard Gold.

Poštou vám pak dorazí NFC SIM karta, v ideálním případě do druhého dne, na které už je přednahraná platební karta. S tou pak musíte dojít do prodejny O2, kde vám ji vymění za stávající SIM kartu, rozumějte nakonfigurují pro telekomunikační služby.

Pak už si stačí stáhnout aplikaci Peněženka z Google Play.

PIN tentokrát na terminálu

Samotná aplikace se na první pohled příliš neliší od té, která se používala u pilotně-komerčního provozu s Komerční bankou. Ale za podobným kabátkem se skrývá zcela nové technické řešení. Nicméně vše funguje skoro tak, jak fungovalo dřív.

Po spuštění uvidíte barevnou kartu (vypadá podle toho, jestli je debetní nebo kreditní) s vykřížkovaným číslem.

Debetní karta Kreditní karta MoneyCard Plus Kreditní karta MoneyCard Gold
Debetní i kreditní karty vypadají jinak

Abyste ale mohli platit i na internetu, v aplikaci je možnost zobrazení celého čísla včetně CCV kódu, samozřejmě po zadání PINu. Stačí se karty dotknout a otočí se na druhou stranu.

Zobrazení informací o kartě Zobrazení informací o kartě Zobrazení informací o kartě Zobrazení informací o kartě Zobrazení informací o kartě
Po zadání PIN kódu se zobrazí celé číslo karty i CCV kód

Tím jsem nakousl asi největší rozdíl oproti předchozímu řešení s Komerční bankou. Teď máte v telefonu kartu MasterCard, a ten při platbě nad 500 Kč vyžaduje zadání PIN kódu na terminálu a ne na telefonu, jak to fungovalo doposud s kartou od Visy. PIN v aplikaci tak slouží v případě, že si vynutíte zadání PINu při každé. Pak byste ho při platbě nad 500 Kč museli zadat dvakrát: jednou na telefonu a jednou na terminálu.

V aplikaci pak přepínáte ještě mezi automatickým a manuálním režimem. V manuálním režimu musíte před každou platbou aplikaci spustit, kliknout na tlačítko Platit a pak máte 30 sekund na provedení platby.

Manuální režim Manuální režim PIN při každé platbě
Nastavit lze manuální režim i vynutit PIN při každé platbě

A samozřejmě nechybí ani historie transakcí.

Historie transakcí
Historie transakcí

Ostrý start

Tentokrát už se skutečně jedná o plné komerční řešení, které zapadá do konceptu Czech Wallet. A i když je O2 spolu s GE Money Bank první, doufejme, že se ho co nevidět chytí i ostatní banky a operátoři.

Pořád jsme ale ještě na začátku. Zanedlouho by se měl ještě změnit systém doručování platební karty na telefon. Kartu nedostanete přednahranou, ale dorazí vám skutečně vzduchem přímo na telefon. Budete si tak moci dojít vyměnit SIM kartu k operátorovi, a pak kartu můžete dostat prakticky okamžitě při podpisu smlouvy v bance. A brzy by měly přibýt i další dva podporované telefony: Samsung Galaxy S III Mini a Galaxy Mini II.

V platbách mobilními telefony s NFC technologií vidíme budoucnost. Na českém trhu je spouštíme jako první a prošlapáváme tak vlastně cestu i ostatním. Oceníme proto podněty a postřehy našich klientů, které nám pomohou službu dále rozvíjet. K tomuto účelu jsme založili  emailovou adresu kartavmobiluge@ge.com,“ dodává Ondřej Hájek.

GE Money Bank bohužel nepřichystala žádnou speciální promoakci, kterou by NFC platby podpořila, můžete se ale těšit alespoň na silnou marketingovou kampaň, koneckonců reklamy na bezkontaktní samolepky, které jsou rozumným řešením pro ty, co nemají NFC telefon, už jste možná i viděli. Na druhou stranu to dokazuje to, že už se nejedná o žádný testovací provoz a jde o skutečné komerční řešení, které se neliší od toho, kdy si jdete do banky pro klasickou plastovou kartu.
Diskuze ke článku
Carloszbk
Sakra, nemám O2, ale T-Mobile.. nevíte, kdy to spustí s Ge Money t-mobile? Díky
Tom09
česká spořitelna ???? Kdy????
hudik
O kartu v mobilu jsem si požádal v bance 29.01. tedy hned první den kdy byla služba spuštěná. Kartu jsem stále neobdržel, takže jak píšete to do dvou dnů nebude ani náhodou.
Lukáš Höfer
Mě spíš nejvíce mrzí ta restrikce na telefony :/ pořád si přeji, že mi proste jednoho dne autorizují telefon (GN) a bude.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze