Isis startuje v komerčním provozu: takhle to má vypadat

1

Mobilní peněženka Isis startuje v USA v komerčním provozu. A pořádně ve velkém: 1 milion smoothie zdarma, 40 kompatibilních telefonů a věrnostní karty.

Pamatujete si ještě na náš loňský článek o americké mobilní peněžence Isis? I když to v té době vypadalo, že na tom Isis není o moc lépe, než Czech Wallet, uplynul rok a z pilotního provozu ve dvou městech se Isis rozjíždí naplno. Za to u nás si bohužel ještě nějaký ten pátek počkáme. Amerika nás tak zase předběhla. Jak tedy podobný koncept šlape v zámoří?

Plnohodnotného komerčního provozu po celých Spojených státech se Isis dočkal minulý čtvrtek. Abych vám ale trochu připomněl, o co jde: Isis je joint venture vytvořený třemi americkými operátory: AT&T, Verizon a T-Mobile. Koncepčně se tak jedná skutečně o velmi podobný projekt Czech Wallet, včetně využití SIM karty jako secure elementu a podpory zcela standardních bezkontaktních plateb na jakýchkoliv bezkontaktních terminálech. A pravda, to je v USA trochu kámen úrazu, protože jich tam zas tolik ještě není.

Oproti pilotnímu provozu, který se odehrával v Salt Lake City a Austinu, ušel Isis dlouhou cestu. Změnila se i samotná aplikace, která se přizpůsobila současné módě flat grafiky. Podporuje nové platební karty, nové telefony a celá je víc dotažená k dokonalosti.

…kdybyste byli v Americe?

Jak to tedy funguje v praxi? Body to budou podobné, jako když chcete platit u nás, i když s daleko širším záběrem na okruh zákazníků.

  1. …musíte být zákazníkem AT&T, Verizonu nebo T-Mobilu
  2. …potřebujete podporovaný telefon
  3. …si musíte dojít pro NFC SIM kartu
  4. …si nainstalovat aplikaci Isis, vytvořit účet a zvolit PIN
  5. …si přidat platební kartu (či karty)

Jistá omezení to jsou, ale ne nepřekonatelná. Podporovaných telefonů je skutečně dost. Kromě populárních a známých modelů, jako třeba HTC One, Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z nebo LG Optimus G, jsou to i méně známé modely dostupné pouze na americkém trhu. Celkem je podporovaných smartphonů přes 40, ale samozřejmě se jedná jen o telefony s Androidem.

PIN
Celá aplikace je chráněna PIN kódem

Pracuje se i na řešení pro iPhone, který by měl umožnit NFC platby díky oblečku DeviceFidelity (překvapivě ne iCarte).

Výměně SIM karty se ale nevyhnete, tudíž ani fyzické návštěvě prodejny operátora.

NFC SIM karta T-Mobile pro Isis
Takhle vypadá NFC SIM karta od amerického T-Mobilu

Platební aplikaci si pak můžete stáhnout v Google Play, nicméně je třeba trefit správnou verzi podle toho, jakého máte operátora: AT&T, Verizon a T-Mobile.

Platební karty v Isis Platební karty v Isis Platební karty v Isis Platební karty v Isis
Platebních karet dostanete do telefonu spoustu

Zbývá už nasázet karty do telefonu. Pokud máte American Express, American Express Serve, Barclayscard, Discover nebo Chase, můžete si kartu přidat přímo do telefonu. Pokud ne, můžete si přímo z telefonu vytvořit předplacenou kartu American Express Serve, kterou pak lze nabíjet už z jakýchkoliv karet nebo dokonce převodem z účtu. To není vůbec špatné řešení.

A jde se (nejen) platit

A jak pak probíhá placení? Jak nejjednodušeji může. Spustíte aplikaci, vyberete kartu, se kterou chcete zaplatit a dotknete se terminálu.

To ale není všechno. Isis od začátku počítá i s věrnostními kartami. Pokud vybraný obchod spolupracuje s Isis, může vám rovnou do telefonu zasílat nabídky a kupony.

Akční nabídka Isis
Sleva 10 dolarů?

Zároveň můžete ale přidat i číslo věrnostní karty. Potom se při každé platbě automaticky načte i daná karta do věrnostního systému každého obchodu. Ano, přesně takhle to má vypadat!

Zaplatíte i za Colu z automatu

Isis vypadá slibně a rozjíždí to ve velkém. Součástí budou i velké promo akce, jako milion smoothie zdarma nebo 20 % z plateb s American Express Serve v lednu až do výše 200 dolarů. Telefonem budete moci dokonce zaplatit i za Coca-Colu z automatu, a to první tři budete mít zdarma.

Automat Coca-Cola s NFC Coca-Cola zdarma
Bezkontaktní automat na Coca-Colu? Žádný problém

Podívat se můžete i na video, jak si Isis během pilotního provozu pochvalují v řetězci kaváren Beans and Brews, juice baru Jamba Juice, restauraci Austin Java nebo v dopravním podniku Utah Transit Authority právě v Austinu a Salt Lake City.

Ano, Isis je mobilní peněženka přesně taková, jaká by měla být. Tak uvidíme, jak se v Americe chytne. A doufejme, že se brzy dočkáme i Czech Wallet, která má koncept hodně podobný.

Zdroje: techcrunch.com

Diskuze ke článku
Sibstr
Jó, co se týče bezhotovostních plateb, tak to byl u nás oproti Americe vždycky pravěk :-( U nás si ještě pár let počkáme :-(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze