Češi chtějí platit mobilem a otiskem prstu, vyšlo z výzkumu MasterCardu

1
Češi chtějí platit mobilem a otiskem prstu, vyšlo z výzkumu MasterCardu

Společnost MasterCard v Budapešti představila studii o vlivu inovací a porovnává v ní jednotlivé země jak regionu, tak celého světa. Česká republika z výzkumu vyšla jako země s inovativní populací rychle přijímající nové technologie. Češi chtějí platit mobilem, věří biometrickému ověření plateb a používají mobil 4 hodiny denně, vyšlo mimo jiné z průzkumu.

Region střední a východní Evropy obecně ze studie vyšel jako mnohem více nakloněn inovacím v oblasti plateb. Například v zemích střední a východní Evropy považuje za ideální platební prostředek mimo platební karty 57 % mobilní telefon, kdežto v západní Evropě je to jen 37 %. V České republice preferuje mobilní telefon konkrétně 54 %, občanský průkaz by preferovalo 20 % lidí, tablet 16 % a například chytré hodinky jen 13 % populace. O tom že je placení poměrně osobní záležitostí a lidé si ji nechtějí pouštět tak moc k tělu, možná svědčí i fakt, že pouze 8 % by chtělo platit pomocí implantátu.

Zajímavým zjištěním je, že celých 35 % českých respondentů preferuje jako nejpohodlnější možnost autentifikace při placení svůj otisk prstu, i přesto že takovou formu zabezpečení používá zatím jen 3 % lidí. Přes 50 % respondentů si navíc myslí, že otisk prstu je dostatečně bezpečný způsob pro ověření nákupů. Je tedy vidět, že čtečky otisků prstů v mobilech a dalších zařízeních vnímají lidé jako pohodlný a bezpečný způsob autentifikace, který se bude rozšiřovat.

MasterCard
Češi stráví s mobilem v průměru 4 hodiny denně

Faktu, že mobilní telefony prakticky nedáme z ruky, nasvědčují i čísla z průzkumu. Průměrně totiž mobil v Česku pro různé činnosti používáme 4 hodiny denně. To však není nic ve srovnání s Izraelci, kteří na telefonu „visí“ přes 7 hodin denně. Naopak nejméně z našeho regionu, 3 hodiny denně, používají telefon Rakušané.

Velkému používání telefonů se přizpůsobují postupně také banky a karetní společnosti a vše je připraveno pro skutečně masivní bezkontaktní placení telefonem. Celých 82 % transakcí v obchodech v Česku je bezkontaktních, což je regionální rekord. V Polsku je to 63 %, v Maďarsku 52 % a na Slovensku dokonce jen 47 %. Zatím však drtivá většina transakcí připadá na klasické plastové bezkontaktní karty.

MasterCard
Česko je bezkontaktní velmocí

Bezkontaktní NFC platby se však pomalu prosazují i v Česku. Zatím je možné je používat pokud jste klienty ČSOB a Komerční banky, další banky budou následovat. V příštím roce se možná i v Česku dočkáme Android Pay. Alternativou je pak placení například skrze QR kódy, což je jedna z funkcionalit, kterou podporuje peněženka InCard od MasterCardu. V regionu ji podporuje už přes 10 tisíc obchodníků s tím, že Česko je v absolutním transakcí skrze MasterPass dokonce světovou trojkou. I do aplikace InCard dorazí podpora bezkontaktních plateb pro uložené platební karty. Přesný termín však zatím není znám.

Diskuze ke článku
ota
In-card používám, jsou na to často i slevy z ceny, takže se to vyplatí ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze