MONETA Money Bank reflektuje provoz Android Pay po týdnu od spuštění

11
MONETA Money Bank reflektuje provoz Android Pay po týdnu od spuštění
  • Android Pay je od 14. listopadu také v ČR a je čas na první shrnutí
  • O první zajímavé údaje se podělila MONETA Money Bank
  • 9 z 10 plateb uskuteční muži, největší transakce provedená mobilním telefonem činila 16 647 Kč

Služba Android Pay vtrhla na tuzemský trh před více než týdnem. O tom, že se placení telefonem stane oblíbené, jsme nepochybovali, jednoduché přiložení telefonu je zkrátka návykové. Zajímavými údaji se nyní pochlubila MONETA Money Bank, která je v projektu Android Pay od samého začátku.

Během období od 14. do 19. listopadu 2017 lidé tímto způsobem u MONETY nejčastěji utráceli v supermarketech, restauracích a provozovnách rychlého stravování. Aniž by dosud začala připravená velká reklamní kampaň, souhrnná nominální hodnota transakcí za první týden dosáhla dvou milionů korun. Do využívání této platební metody se zapojily tři tisíce klientů, což překonává dřívější očekávání banky. MONETA Money Bank je v současnosti největší bankou, která Android Pay svým klientům nabízí.

„Údaje za první týden potvrzují velký zájem Čechů o možnost bezpečně a pohodlně platit tím, co mají nejčastěji po ruce, tedy mobilním telefonem. Stačí přiložit, zaplatit, a hotovo. Očekáváme, že do dvou let budou Češi platit mobilním telefonem stejně často a samozřejmě, jako dnes platí fyzickými bezkontaktními kartami, v čemž patří v Evropě na špici,“ sdělila Hana Wasserburger, Head of Primary Banking MONETA Money Bank.

7 zajímavostí o provozu Android Pay u MONETA Money Bank

  1. nejvyšší částky lidé hradili v supermarketech, na čerpacích stanicích a v prodejnách s elektronikou
  2. 16 647 Kč dělá dosud nejvyšší jednorázová útrata, a to v obchodě s nábytkem
  3. nejvíce transakcí se uskutečnilo ve velkých městech – v Praze, Ostravě a Brně
  4. na své debetní a kreditní karty načerpali první desetitisíce korun na odměnách věrnostního programu bene+
  5. nejstaršímu klientovi Android Pay u MONETY je 74 let
  6. nejvíce plateb provedených v zahraničí proběhlo v Německu
  7. devět z deseti plateb provedli muži

Aplikace Android Pay nabízí rychlý, snadný a bezpečný způsob transakce platebními kartami MONETA Money Bank společností Mastercard a VISA v obchodech i aplikacích bez použití fyzické karty. V Česku lze prostřednictvím Android Pay platit od 14. listopadu, a to na více než 140 tisících prodejních místech. Android Pay funguje na všech zařízeních, která mají systém Android 4.4 nebo novější a podporují technologii NFC.

Bezpečnost je základním stavebním prvkem Android Pay, a proto tato platební metoda nezobrazuje ani neodesílá při transakci číslo karty, ani ho neukládá do telefonu. Místo toho každé kartě vytvoří jedinečné šifrované virtuální číslo, tzv. token, který pevně sváže s konkrétním zařízením. Při každé transakci je navíc použit jedinečný bezpečnostní klíč. V případě ztráty telefonu stačí deaktivovat token, a nikoliv kartu, neboť její údaje se v telefonu nenacházejí. Uživatelé Android Pay mohou nejprve zjistit polohu ztraceného telefonu díky funkci „Najdi moje zařízení“. Poté ho mohou na dálku buď uzamknout novým heslem, nebo v případě potřeby celý vymazat.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
Crozz
Opravdu návykové ????
Petr
Co všechno vidí Google? Je někde článek, kde by se to dalo dočíst?
ANO
A jak je to teda bezpecne? Vzhledem k faktu, ze to probiha pres otevrene NFC, ktere nic jako HW adresu neobsahuje, tak vse musi probihat softwarove. V systemu se vytvori onen token, ktery se pak bude dat zkopirovat a prenest jinam a provest platbu z jineho telefonu. Kdyby to bylo treba tak, ze nejake urcite telefony s nejnovejsim lagroidem (tusim 8?) maji nejaky specialni cip, neco ve stylu TPM nebo tak jak to bylo u specialnich SIM karet, kde se svaze v bance jednou klic tohoto cipu, do ktereho nikdo nevidi a nemuze jej tedy zkopirovat, tak bych to jeste chapal. Proste pokud by clovek nemel fyzicky s sebou ten cip, tak smolik.
Ale zde jsou dve veci, kdyz to funguje se vsemi lagroidy od 4.4, tak ty jiste zadny podobny cip nemaji. Takze pujde o vyslovene softwarove reseni, cili vysmech, zvlast, kdyz je mozne takto softwarove zadat PIN a vytahnout libovolnou castku.
A za druhe, i kdyby tam ten cip byl, tak je to zas lagroid. Rootnutelny dokonce i pres malware v oficialnim obchode. Kdyz se pak dostane malware do telefonu, neni nic jednodussiho nez nejakou jednu neomezenou platbu autorizovat v tom zarizeni a token poslat utocnikovi, ktery jej pouzije u libovolneho NFC terminalu. To je zkratka takovy bullshit, ze to svet nevidel.
At je to tedy jakkoliv, tak to bude vse, jen ne bezpecne!
Nevim jak to ma apple, hadam, ze ten to bude mit aspon trosku promyslene, ale virtualni kartu bych mu taky nesveril ...
Na windows to funguje pomoci specialni SIM karty vydane bankou, ktera defacto obsahuje kryptovaci cip z kreditni karty a pres SIM api standardne komunikuje s telefonem.
Co se tyce NFC kreditek, tam myslim, ze je jeste dalsi vrstva zabezpeceni v tom, ze musi jit o kratkou vzdalenost a dela se vicenasobna kontrola, kde se zjisti diky pingu a fyzicke rychlosti svetla, jak daleko je skutecne karta od terminalu (tak jak to funguje u bezklicoveho nastupovani u aut). Aby nebylo mozne prijit k cloveku nekde s cteckou, priblizit mu ji ke kapse s kartou a s druhym zarizenim zaplatit v obchode.
Jeste bych na telefonu bral, kdyby to bylo do toho petikila, to bych jeste na iphonu nebo windows snesl (na androidu tak do dvacky). Ale ze je mozne po "verifikaci" na telefonu vybrat libovolnou castku bez fyzickeho zadani PINu na terminalu, to mi prijde opravdu desive ....
Mozna by stalo za to, na tohle tema sepsat clanek.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze