Základní kámen byl položen: operátoři se dohodli na Czech Wallet

8

Všichni tři operátoři se včera v rámci akce NFC Forum 2012 dohodli na společném standardu NFC pro Českou republiku. Je to základ pro masivní nasazení nejen mobilních plateb. Jmenovat se bude Czech Wallet.

Na tento krok se hodně čekalo, protože bez něj bychom se asi nikam nepohnuli. Vždyť si představte, že by každá instituce musela jednat s každým operátorem zvlášť, každý by si vytvářel vlastní aplikaci, každý by musel vytvářet tři komunikační rozhraní. A tak se čeští operátoři domluvili na společném postupu, stejně jako u Mobita.

Celé to proběhlo včera na akci s názvem NFC Forum 2012 pod záštitou APMS, tedy Asociace provozovatelů mobilních sítí, sdružující všechny tři české operátory O2, Vodafone a T-Mobile, včetně účasti zástupců bank a karetních společností.

Česká republika dnes patří ke světové špičce v oblasti rozvoje NFC technologie. Je jednou z mála zemí, ve kterých se byli všichni mobilní operátoři schopni shodnout na jednotném přístupu k vytvoření technologického a procesního standardu v oblasti NFC. Tímto přístupem se vytvoří vhodné předpoklady pro rychlé rozšíření NFC technologie jako plnohodnotného platebního a identifikačního nástroje,“ říká Michaela Vrbová Renčínová, prezidentka Asociace provozovatelů mobilních sítí.

Na čem se tedy operátoři dohodli?

Všichni budou používat secure element na NFC SIM kartě, tedy UICC kartě, abych byl přesnější. Tomu se ale nelze divit, je to v podstatě jediná šance, jak operátoři vstoupí do hry. Navíc se pomalu, ale jistě stává celosvětovým standardem a tímto směrem se pravděpodobně budou ubírat i veškerá další řešení. Ostatně to tak doporučuje i organizace GSMA.

Tím nejdůležitějším je vznik takového centrálního hubu, který budou mít všichni operátoři společný. Z toho budou těžit hlavně ti, kteří budou chtít secure element využívat. Nejlépe se to vysvětlí na příkladu: bance bude stačit dát dohromady pouze komunikaci s tímto hubem, a bude mít jisté, že budou její kartu (aplikaci/produkt/…) využívat klienti jakéhokoliv z operátorů. Odpadá tak nutnost cokoliv řešit s jednotlivými operátory, i když se tomu nejspíš také úplně nevyhne.

Co ale bude velkým plusem pro uživatele, bude vznik jednotného uživatelského rozhraní. Aplikace se bude jmenovat Czech Wallet, tedy česká peněženka (když už je česká, tak by to mohlo být česky, že?). Bude mít jednotnou jak grafickou, tak funkční a technickou podobu. Opět to prospěje i třetím stranám, které budou mít jistotu, že „aplikace do aplikace“, kterou si připraví, bude fungovat všem uživatelům stejně.

I když se to z uživatelského hlediska může zdát jako nedůležitá záležitost, pro masivní nasazení a rozvoj NFC je to klíčová věc, bez které bychom se nikam nepohnuli. A je za to třeba všechny operátory i APMS pochválit. Doufejme, že to masivnímu nasazení skutečně pomůže a brzy se dočkáme reálných výsledků a důsledků.

Diskuze ke článku
Luke Bronsky
Chápu to tedy správně, že nebude potřeba NFC čip v telefonu, ale k funkčnosti tohoto systému bude stačit speciální NFC SIM?
Pepa
A co když mám už secure element někde jinde? Třeba integrovaný přímo v telefonu, nebo ve spec. rámečku? Bude použitelný, nebo musím i tak měnit SIM?
Díky.
Pepa
Děkuji za rychlou odpověď,
Ještě jeden dotaz, mám telefon s NFC. Kde zjistím, že umí tento pracovat se secure elementem na SIM kartě? Běžně je jen udáváno, že má NFC.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze