Další NFC pilot: tentokrát T-Mobile, ČSOB a MasterCard

7

Tak tady máme další pilot NFC plateb, tentokrát v triu T-Mobile, ČSOB a MasterCard. Co to znamená? Nebo snad T-Mobile potají připravuje své vlastní řešení?

Sice už NFC platby běží v komerčním, i když dost omezeném, provozu, neznamená to, že piloty ustanou. Do svého vlastního projektu se teď pustil T-Mobile ve spolupráci s Československou obchodní bankou a společností MasterCard. Přesně se tak potvrdily spekulace, které vyvstaly v půlce prázdnin.

ČSOB logo T-Mobile logo

O co konkrétně půjde? V podstatě o nic jiného, než o transport projektu MyWallet z Polska, který jsme si mohli vyzkoušet na vlastní kůži. Karta se do telefonu dostane vzduchem, následně ji budete ovládat aplikací MyWallet, kdy půjde nastavit i platba až po spuštění této aplikace.

Pilotní provoz bude omezený, pro 400 vybraných klientů ČSOB či Era a 100 zaměstnanců banky a T-Mobile. Podporované telefony jsou jen čtyři, Samsung Galaxy SIII/SIII mini a S4/S4 mini, zato by účastníci pilotu měli funkční kus dostat zapůjčený přímo od T-Mobilu. Vyměnit si budou muset samozřejmě i SIM kartu za tu se secure elementem. Bližší informace najdete na platbymobilem.cz.

NFC platby jsou typem bezkontaktních plateb, kdy za nákup zaplatí klient pouhým přiložením telefonu s nahranou virtuální platební kartou. Kartu lze navíc bezpečně nahrát a spravovat ‚vzduchem‛. Cílem pilotu je ověřit si zájem a názor našich klientů na tento typ plateb, ale také otestovat novou technologii a zjistit veškeré dopady na procesy banky,“ říká Marek Rehberger, ředitel útvaru Business Development Convenience Services ČSOB. „Klienti si již zvykli na pohodlí plateb bezkontaktními kartami. Věříme, že platby pomocí mobilního telefonu jsou přirozeným dalším krokem ke zjednodušení placení.

T-Mobile neustále vylepšuje své služby a plánované zavedení NFC je zcela v souladu s touto strategií. Pokud pilotní projekt dopadne úspěšně, rádi bychom ve spolupráci s bankami nabídli tuto technologii všem našim zákazníkům,“ dodává Milan Hába, ředitel řízení kategorie a produktů T-Mobile.

Výsledky našeho průzkumu MasterIndex potvrdily, že platby mobilním telefonem jsou atraktivní pro více než 60 % Čechů. Přinášejí jim totiž pohodlí, rychlost a bezpečí. Jsem rád, že jsme spolu s ČSOB vedle plateb přes aplikaci MasterCard Mobile nově začali nabízet i inovativní placení technologií NFC. Každý zákazník si tak může vybrat variantu, která mu v dané chvíli nejlépe vyhovuje,“ uvedl Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku a Slovensko.

Co to ale skutečně znamená, když se pomalu, ale jistě blíží Czech Wallet? Chce si T-Mobile hrát na vlastním písečku nebo si NFC platby jen tak zkouší? Určitě zjistíme.

Diskuze ke článku
Hmm...
Zajímalo by mě jestli to bude dostupné (časem samozřejmě) i pro "virtuály" v síti T-mobilu?
NFC Fanda
Pilotního NFC provozu u O2 a KB se alespoň mohl zúčastnit kdokoliv, byť si musel pořídit konkrétní mobil za 15 000 Kč. Docela by mě zajímalo podle čeho si T-Mobile s ČSOB vybírali vhodné lidi na testování této služby a jak dloho hodlají s touto uzavřenou skupinou NFC platby testovat.
Máte chybu: MastarCard. Má to být MasterCard. Nachází se to v prvním řádku, v prvním odstavci.
Igor
"NFC pilot"? snad "pilot NFC"? nebo měl titulek být v angličtine? ;) #cestinajdedokytek

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze