Polsko je v NFC platbách daleko před ČR: jak fungují u sousedů?

6

NFC platby jsou v mnoha zemích čím dál tím větší a důležitější téma, ne všude je ale pokrok v této oblasti tak rychlý, jak bychom si představovali. Navštívili jsme sousední Polsko, které je co se týče NFC plateb jakýmsi evropským pionýrem a například v porovnání s Českem jsou Poláci mnohem dál. Podívejte se, jak to u našich severních sousedů funguje.

Bezkontaktní platby se v České republice výrazněji začaly rozmáhat v minulém roce, kdy byl rovněž spuštěn pilotní projekt NFC plateb ve spolupráci mobilního operátora O2, karetní společnosti VISA a Komerční Banky. V roce 2013 jsme se pak dočkali u stejného mobilního operátora ostrého startu NFC plateb, tentokrát ve spolupráci s GE Money Bank a MasterCard. Například v Polsku se ale platí bezkontaktně mnohem déle, než u nás. a také v oblasti NFC plateb mobilními telefony jsou na tom Poláci mnohem lépe. A nutno říci, že Česká republika bude (nebo by alespoň měla) Poláky v mnohém následovat.

MyWallet MyWallet MyWallet

Polsko: země bezkontaktní

Ano, je to tak, a to bez nadsázky. Polsko je například druhou zemí na světě co se týče počtu fungujících bezkontaktních terminálů, první je pak Kanada. Ostatně 40 % všech platebních karetních terminálů v Polsku umí přijímat bezkontaktní platby a do roku 2015 chtějí mít Poláci 200 tisíc bezkontaktních terminálů. Na bezkontaktní placení ale nestačí jen terminály, ale samozřejmě se musí mezi lidi dostat také dostatečný počet bezkontaktních karet. A i v této oblasti jsou na tom Poláci mnohem lépe, než Češi. Zatímco u nás nastal boom bezkontaktních karet před zhruba před rokem až dvěma, v Polsku měli první bezkontaktní kartu už v roce 2008 a o rok později si naši severní sousedé mohli od MasterCard pořídit i bezkontaktní Pay Pass nálepku na mobil. K nám něco takového proniklo až o tři roky později. Poláci jednoduše bezkontaktní placení milují, a milují ho mnohem déle, než Češi nebo další Evropané.

T-Mobile Polsko - prezentace MyWallet

Po přečtení předchozího odstavce vám tak určitě musí být jasné, proč si Deutsche Telekom vybral právě Polsko a svou dceru – T-Mobile Polska, jako první zemi pro spuštění platformy pro NFC platby s názvem My Wallet, kterou bude postupně zavádět po nabrání dostatku polských zkušeností i v dalších zemích, kde působí.

NFC peněženka MyWallet toho umí hodně

Aplikaci MyWallet a platformu jako celek nám ve Varšavě předvedl Grzegorz Bors, působící v polském T-Mobile na pozici Chief Commercial Officer pro Private Market. Stejně jako u nás O2 Peněženka, je i MyWallet platformou a aplikací pro mobilní telefony, skrze kterou lze provádět NFC platby, ale i mnoho dalšího. Na rozdíl od české O2 Peněženky je tu ale několik zásadních rozdílů. Zaprvé je to více bank. Do MyWallet jsou v Polsku zapojené aktuálně 4 banky (mBank, Polbank EFG, getinbank a Noble Bank), poskytující 2 kreditní a 2 debetní karty. V aplikaci tak můžete mít klidně 4 platební karty a libovolně si mezi nimi přepínat, a také nastavit, která karta bude primární pro placení bez spuštění aplikace. U čtyř bank se ale polský T-Mobile nezastavuje, do konce roku totiž přidá dalších šest.

Za pozornost určitě stojí fakt, že Poláci mají o poznání nižší limit pro platby, u kterých není potřeba zadávat PIN, konkrétně 50 zlotých, což je v přepočtu 300 Kč. V České republice je limit nastaven na 500 Kč. Stejně jako u nás, i v Polsku v případě NFC plateb dochází k on-line autorizaci každé platby. Zajímavé ale je, že v případě běžného bezkontaktního placení (tedy napříklady PayPass nálepkou nebo klasickou plastovou platební kartou) je v Polsku on-line ověřována pouze každá zhruba pátá platba. V České republice podléhají on-line autorizaci všechny bezkontaktní platby nehledě na to, jakým prostředkem byly provedeny. Zaručuje to vyšší bezpečnost a jistotu pro všechny zúčastněné strany.

MyWallet MyWallet MyWallet

Stejně jako v Česku, i v Polsku je potřeba si samozřejmě pro NFC platby nejdříve pořídit speciální NFC SIM kartu a vlastnit podporovaný telefon. Těch je v nabídce polského T-Mobile celkem 8, většinou s Androidem (Samsungy a Sony), ale také se systémem Nokia Belle (Nokia 603 a Nokia 808 PureView). Do konce roku by měla být aplikace MyWallet připravena také pro Windows Phone a minimálně jeden přístroj s tímto systémem. Vybrat by si tedy měl každý.

Používání MyWallet je pro uživatele zatím zcela zdarma, ale T-Mobile se netajil tím, že se tento přístup do budoucna změní. Promo období zatím trvá do října 2014, a poté je například možné, že bude uživatel platit například malý měsíční příplatek ke svému účtu za používání bezkontaktních NFC plateb.

Aby T-Mobile v Polsku NFC platby dostatečně rychle nastartoval, přispěchal také s reklamní kampaní, která je na konzervativní a katolické polské poměry hodně odvážná. Ostatně podívejte se na video sami. Zřejmě ale funguje, protože po 2 měsících ví dle průzkumů polovina dotazovaných lidí, co to je MyWallet. Aplikaci k placení používá aktuálně 13 tisíc lidí a už 3 měsíce po spuštění aplikace (což bylo v říjnu 2012) s ní platilo přes 5 tisíc Poláků. Aktuálně se tak Polsko může chlubit nejvyšší penetrací NFC plateb v Evropě.

T-Mobile Polsko - reklama MyWallet

Polský T-Mobile je oproti Česku vpředu nejen díky počtu bank, které jsou už nyní v MyWallet zahrnuty. To, co z MyWallet a dalších podobných řešení udělá skutečnou revoluci, je integrace dalších karet (věrnostních, dopravních a jiných) a vy tak už s sebou nebudete muset tahat mnoho plastových kartiček v tlusté peněžence. To, co se možná jednou (pokud vůbec) v Česku zrealizuje v rámci projektu Czech Wallet, bude v Polsku fungovat už tomto roce. V MyWallet budou totiž ti, co využívají MHD ve Varšavě, moci už během několika měsíců virtuálně nosit místní tramvajenku. S dalšími polskými dopravními podniky (například Wroclav, Gdyna, Gdansk) probíhají jednání a připojit by se mohly rovněž během tohoto roku. Co se týče věrnostních karet, letos se do MyWallet zařadí jedna pro polský řetězech čerpacích stanic a nezůstane jen u toho.

Dva největší polské fotbalové kluby v Poznani a Varšavě rovněž integrují své členské karty pro fanoušky do MyWallet a na stadiony se tak bude možno dostat klidně jen pípnutím telefonem. Zaměstnanci T-Mobile pak budou moci NFC telefony používat jako přístupové a identifikační karty ve své nové budově. Jak je tedy vidět, Poláci to s integrací všech možných karet do MyWallet myslí skutečně vážně a někteří uživatelé budou moci být už v tomto roce o trochu blíže onomu vytouženému stavu, kdy nebudou muset tahat v peněžence spoustu karet a MyWallet vypadá a funguje skutečně výborně.

MyWallet

Příklad pro Česko

A jak souvisí polská MyWallet s Českem? Už jsem to naznačil v úvodu článku. Deutsche Telekom si fungování v praxi nejdříve vyzkouší v Polsku, a poté platformu přenese i do dalších zemí. A protože také v Česku působí T-Mobile, plánuje růžový gigant spuštění MyWallet i u nás, konkrétně v roce 2014 společně se Slovenskem, Rumunskem a Maďarskem. V případě Česka bude ale hodně zajímavé sledovat, jak to dopadne v kontrastu s MyWallet s místním ambiciózním projektem Czech Wallet, tedy jednotnou peněženkou, na které se podílí všichni operátoři z velké trojky, karetní společnosti i několik bank a dalších subjektů. Český T-Mobile bude mít určitě složitou pozici, protože bude muset své německé matce vysvětlit, proč je lepší v Česku jako jediné zemi nespouštět v Polsku osvědčený korporátní MyWallet, ale místní řešení, na kterém se navíc podílí i konkurence. Buď tedy v Česku v případě T-Mobilu spadne pod stůl MyWallet nebo CzechWallet. Osobně bych si zatím bohužel vsadil na druhou variantu, jakkoliv by bylo hezké mít jednotnou českou peněženku.

T-Mobile NFC MyWallet

Přejme tedy polskému projektu MyWallet mnoho úspěchů, protože polské zkušenosti se poté zúročí v dalších zemích a doufejme, že se alespoň podobného rozsahu služeb, který nabízí, nebo v tomto roce bude nabízet MyWallet, dočkáme v nejbližší době také v Česku.

Diskuze ke článku
kapenka
Jednim s největších omezení v rozšiřováni NFC plateb bude, trochu pro mě nesrozumitelný, problém „podporovaných telefonů“. Nedávno jsem se snažil získat SIM kartu pro NFC platby (od O2) a hele! zjistil jsem, že i přes to, že vlastním velmi dobrý, nadupaný přístroj (Nexus 4) právě kvůli „nepodporování“ nemůžu tuto službu používat. Krátce řečeno, nekoupíš přístroj z úzkého kruhu mobilů nabízených operátorem-máš smůlu. Na otázku, zda bude fungovat mobil z šedého dovozu (model podporovaný operátorem) jsem jednoznačnou otázku nedostal.
Marek
Bohužel kde jinde ve světě všechny mobily co umí NFC jsou automaticky zahrnuté do NFC plateb. Viz Samsung Galaxy S4. Česka Republika nikdy nebude tak na tom dobře jako kdekoliv jinde.
lub
A co telefony Gigabyte, Huawei, Prestigio? Ty by dokázaly spolupracovat?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze