Bohaté NFC příslušenství má už i Sony (živě z Berlína)

Na veletrhu IFA v Berlíně představilo Sony své první NFC příslušenství: dvoje reproduktory a NFC sluchátka. A také Xperia SmartTags v nových barvách.

Zatím se tady s NFC příslušenstvím předváděla hlavně Nokia: třeba reproduktor Play 360° a headset Luna, headset BH-221, který vám utrhne kabel od sluchátek, domácí Bluetooth audio adaptér MD-310, headset do auta BH-310 nebo teď nově sluchátka Purity Pro či reproduktory JBL PlayUp.

Jak je ale vidět, na příslušenství s NFC, a tím mám na mysli samozřejmě párování přes Bluetooth, začali dělat i v Sony. A na letošním veletrhu IFA se urodilo první ovoce.

NFC v podání Sony na IFA 2012

Sluchátka Sony MDR-1RBT

Jak jste asi poznali, toto skutečně není prací mobilní divize. Jde totiž o plnohodnotná uzavřená sluchátka vyrobená ve spolupráci se Sony Music. Důraz byl kladen hlavně na nízké frekvence 30 až 40 Hz, celkový rozsah je ale 4 HZ až 80 kHz.

Sony MDR-1RBT Sony MDR-1RBT Sony MDR-1RBT
Design se povedl: čistý a funkční

Zvukový přednes zajišťuje 40mm membrána pokrytá polymerovou vrstvou z tekutých krystalů s neodymovými magnety. Impedance je 48 Ω při 1 kHz. Speciální náušníky by měly zamezit vzniku podtlaku. Prostě sluchátka bez kompromisů.

Sony MDR-1R
Pohled do útrob

A na ně už v Sony akorát našroubovali zbytek elektroniky, který z nich udělal plnohodnotný Bluetooth headset. Konkrétně Bluetooth je ve verzi 3.0, přibyl samozřejmě i mikrofon, abyste mohli telefonovat. Našlo se dokonce i místo pro ovládání hudebního přehrávače (hlasitost a spuštění/pozastavení/posouvání skladeb ), vypnutí mikrofonu a samozřejmě tlačítko pro přijetí hovoru.

Sony MDR-1RBT Sony MDR-1RBT Sony MDR-1RBT
A máme pro vás i živé fotky přímo z Berlína

Technologie S-Master Digital Amplifier zajišťuje co nejčistší zvuk, Digital Sound Enhancement Engine zase vylepšuje zvukovou kvalitu u zdrojů poníčených kompresí. Sluchátka váží příjemných 297 gramů, na jedno nabití, které bude trvat šest hodin, by měly vydržet až 30 hodin přehrávání hudby. Prodávat by se měly začít už začátkem října, uvidíme, jestli i u nás.

Sony MDR-1RBT Sony MDR-1RBT Sony MDR-1RBT Sony MDR-1RBT
V balení dostanete i pouzdro, kabel s 3,5mm jackem a microUSB kabel na nabíjení

Ale hlavně je tady technologie NFC. Pokud se pozorně podíváte, na jedné mušli najdete i logo. Tam se bude stačit dotknout a zařízení se se sluchátky ihned spáruje. Tak, jak už to známe.

Sony MDR-1RBT
Technologii NFC Sony říká One-touch
Sony MDR-1RBT Sony MDR-1RBT
Takhle budou vypadat na hlavě
Sony MDR-1R Sony MDR-1R Sony MDR-1R Sony MDR-1R
V prodeji bude i základní drátová verze MDR-1R
Sony MDR-1RNC Sony MDR-1RNC Sony MDR-1RNC Sony MDR-1RNC Sony MDR-1RNC
A verze MDR-1RNC bude zahrnovat i technologii pro odstranění 99,7 % okolního šumu
Sony MDR-1R Sony MDR-1R Sony MDR-1R Sony MDR-1R
Ovládání odezvy basů dala dohromady zpěvačka Katy B spolu s dubstepovou skupinou Magnetic Man a masteringovým technikem Naweedem Ahmedem

Reproduktory Sony SRS-BTM8

I když by to tak podle designu mohlo vypadat, Sony se skutečně nedalo na výrobu zavazadel. V tomto zajímavém designu přichází reproduktory, které, jak vidíte, nebudou úplně do kapsy (245 mm × 185 mm × 88 mm a 1060 gramů), ale za to budou pořádně hrát. Jsou stereofonní a každý z reproduktorů (50 mm a rozsah 20 až 20 000 Hz) má 2 watty, nechybí ani Bass Reflex.

Sony SRS-BTM8 Sony SRS-BTM8 Sony SRS-BTM8 Sony SRS-BTM8
K dispozici bude černá a bílá varianta

Kromě připojení přes Bluetooth 3.0 bude možné využít i klasický 3,5mm vstup. Půjde samozřejmě i telefonovat, nechybí mikrofon a tlačítka pro ovládání (vypínač, Bluetooth párování, přehrát/pozastavit, ovládání hlasitosti a tlačítko pro přijetí hovoru). Co se týče napájení, akumulátory bohužel chybí, reproduktor je napájen ze sítě. Můžete ale vložit čtyři AA baterie a pak si užívat 20 hodin hudby třeba v parku.

Sony SRS-BTM8 Sony SRS-BTM8 Sony SRS-BTM8 Sony SRS-BTM8
A pozor, abyste si reproduktory nespletli s kabelkou

Uprostřed mezi tlačítky se ale pod NFC logem schovává čip, díky kterému vám pro spárování bude opět stačit jediný dotek.

Sony SRS-BTM8 Sony SRS-BTM8
Stačí se dotknout a můžete začít vyhrávat

Reproduktor Sony SRS-BTV5

Za to malinkatý (elipsoid má průměr 65 mm a vysoký je 68 mm) Sony SRS-BTV5 reproduktor už na žádné velké hudební produkce nebude. Designově se ale povedl, k dispozici bude černá a bílá verze. Kromě Bluetooth můžete připojit zdroj zvuku i přes kabel s 3,5mm jackem

Sony SRS-BTV5
Sony reproduktor přirovnává k jablku

Hudební výkon je 1,2 W, na jedno nabití by měl vydržet hrát až 4 hodiny. Nabíjet budete přes microUSB. A reproduktor využijete i pro hovory, nechybí mikrofon a tlačítko pro přijetí hovoru plus ovládání hlasitosti.

Sony SRS-BTV5 Sony SRS-BTV5 Sony SRS-BTV5
Několik živých fotek z Berlína

Opět stačí jeden dotek a díky NFC se telefon spáruje. Místo, kde se máte dotknout, je opět označené logem NFC.

Sony SRS-BTV5 Sony SRS-BTV5 Sony SRS-BTV5
Všimněte si vypínače, který umí NFC zakázat

Sony Xperia SmartTags

Xperia SmartTags nejsou nic nového. Sony se ale rozhodlo své NFC tagy trochu oživit: dostaly nové barvy, dva mají logo Sony, dva nápis Xperia s logem NFC. 28 mm v průměru, 3,6 mm do tloušťky.

Sony Xperia SmartTags NT2 Sony Xperia SmartTags NT2
Sony Xperia SmartTags NT2

Sony říká, že zatímco ty minulé se věnovaly tématu Kde jsem?, nové budou Co dělám?: přehrávání (zelená), sledování (fialová), poslouchání (oranžová) a šedý tag má být prostě „aktivní“. Očekávat se tak dá hlavně aktualizace aplikace pro Android.

Sony Xperia SmartTags NT2 Sony Xperia SmartTags NT2
Sony Xperia SmartTags NT2
Diskuze ke článku
JaroB
Nepáči sa mi nazov tohoto článku...už i SONY??? SONY tieto zariadenia predstavilo svoje zariadenia oveľa skôr ako Nokia a napriek tomu názov článku evokuje,že Nokia bola prvá a až potom všetci ostatní. Sony mal tlačovku v stredu o 16tej kde prezentovala svoje výrobky a kedy mala NOKIA?To,že vyšiel článok až dnes neznamená, že Nokia bola prvá ako názov článku naznačuje.
Jakub
Mohu se zeptat, trochu mimo mísu. Pokud mám nový android smartphone (xperia GO) bez NFC a chtěl bych využívat SmartTags, stačí si je koupit, u O2 (můj operátor) vyměnit sim za speciální NFC sim a pak jen stáhnout příslušnou aplikaci? Děkuji za odpověď.
Adam
Dobrý deň, potrebujú tieto sluchátka (bezkáblový model) k prehrávaniu hudby obe funkcie NFC aj Bluetooth naraz? Veľmi sa mi páčia a chcel by som zistiť či by boli kompatibilné s mojou Xperiou Neo. Ďakujem za odpoveď

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze