Nokia Luna a Play 360°: jaké je nové NFC příslušenství od Nokie?

3

Jedno z míst, kde se technologie NFC uplatní, je Bluetooth příslušenství. Podívejte se, co si pro nás přichystala Nokia. Představíme vám sluchátko Nokia Luna a reproduktor Play 360°.

I když to není určitě věc, která by způsobila revoluci v mobilním světě, jde o velice příjemnou funkci. Mluvím o technologii NFC ve spojení s bezdrátovým Bluetooth příslušenstvím, jako jsou headsety, reproduktory nebo handsfree sady do auta. Ty, na jejichž těle najdete tři písmena NFC, totiž výrazně zjednodušují ono otravné párování daného zařízení s telefonem. Stačí se prostě jen dotknout a je to. Pojďte se podívat, co si pro nás přichystali ve Finsku. Miniaturní bezdrátový headset Nokia Luna a neuvěřitelný přenosný reproduktor Nokia Play 360° nevypadají vůbec špatně.

Nokia Luna

Nokia Luna, či Nokia BH-220, dáváte-li přednost systematickým označením, je poněkud nezvyklý bezdrátový headset. Kromě atraktivního designu a dostupnosti hned v pěti barvách (kromě černé a bílé i v zelené, azurové a magentě) přichází totiž se zajímavou koncepcí.

Samotné miniaturní sluchátko (pouhých 5 gramů a rozměry 25,31 × 24 × 26,36 mm), které drží v uchu samo bez jakékoliv spony, je ukryto v dokovací stanici (48,98 × 48,87 × 29,95 mm a 23,3 g). Na té najdete microUSB konektor pro nabíjení, protože ten by se na samotné sluchátko už nevešel. Ale i uvnitř samotné dokovací stanice se nachází akumulátor, který má v sobě energii až na 6 hodin hovoru, v samotném sluchátku jsou další dvě. Nesmí chybět tedy ani kontrolní dioda pro nabíjení.

Nokia Luna Nokia Luna

Na dokovací stanici je pak právě také pasivní NFC tag pro párování. Ostatně technologií NFC se Nokia Luna náležitě chlubí, a to jak na krabičce, tak v manuálu a ostatně i na samotném těle headsetu, kde jsou tato tři písmena vyražena. Stačí se tak jen dotknout telefonem, který už se s headsetem během několika sekund spáruje a nemusíte nic řešit.

Nokia Luna Nokia Luna

Důmyslný mechanismus drží sluchátko pevně zacvaknuté, jakmile na něj ale shora máčknete, vyskočí a zapne se. Asi správně tušíte, že na tlačítka nezbylo místo. Je zde jen malé vypínací a dioda zářící mnoha barvami. Sluchátko totiž hlasitost reguluje automaticky podle okolního ruchu (má dva mikrofony), a hovor zvednete vytažením sluchátka z dokovací stanice, takže v podstatě ani žádné tlačítko nepotřebujete.

Nokia Luna Nokia Luna

Druhý mikrofon je využíván i pro redukci okolního šumu, což ocení hlavně druhá strana. Obojí funguje perfektně, s hlasitostí jsem problémy neměl a odstranění hluku okolo vás je znatelné. I tak je ale třeba myslet na to, že mikrofon máte v podstatě přímo v uchu, takže kvalita zvuku nemůže být stoprocentní. Nokia se s tím ale poprala nad mé očekávání a headset funguje více než dobře. Navíc se headset dokáže se připojit ke dvěma telefonům zároveň, můžete tak být na příjmu třeba na pracovním i soukromém telefonu.

Nokia Luna Nokia Luna

Stylové je i samotné balení, potěší ale hlavně příslušenství v něm.

Nokia Luna Nokia Luna

Dostanete bílou USB nabíječku Nokia AC-16 a k ní microUSB kabel, ta samotná tvoří téměř polovinu ceny headsetu. Samozřejmostí jsou tři velikosti nástavců do uší v barvě headstu, aby vám při rychlejší chůzi nevypadl z ucha.

Nokia Luna Nokia Luna

Headset Nokia Luna ale rozhodně nepatří mezi ty nejlevnější na trhu, za 1 500 Kč se dají pořídit už i slušná bezdrátová stereofonní sluchátka. Nejspíš se vám ale tenhle oblázek bude tak líbit, že neodoláte. Jak řekl šéfdesignér Juha Kosonen: „Lidé si s ním v rukou pohrávají a pohazují. Hrají si s ním, jako kdyby to byla antistresová hračka. Berete jej s sebou všude.

Nokia Luna Nokia Luna

Nokia Play 360°

Nokia Play 360° už je příslušenství z trochu jiného soudku. Asi i podle názvu tušíte, že tady půjde o něco úplně jiného. Nokia vyvinula reproduktor, který si nezadá s těmi nejlepšími produkty od věhlasných společností. Věřte nebo ne, ale tento reproduktor s hliníkovým tělem hraje opravdu skvěle. Nevěřil jsem vlastním uším.

Nokia Play 360°

Reproduktor je umístěn vertikálně, Nokia opravdu ctí název a neodymový 2,5 palcový reproduktor hraje do všech stran, respektive hlavně nahoru. Z boku se pak nachází i otvor, kudy vylétají skutečně hluboké basy. Zezadu je pak panel s vypínačem, microUSB konektorem pro nabíjení a 3,5 mm jackem, kdybyste nechtěli využívat bezdrátového Bluetooth připojení. Na přední straně jsou už pak jen dvě tlačítka pro regulaci hlasitosti a velké podsvětlené tlačítko pro párování přes Bluetooth.

Nokia Play 360° Nokia Play 360° Nokia Play 360°

I reproduktor Nokia Play 360° disponuje technologií NFC, jinak bychom tady o něm nepsali. Je tady ale malý rozdíl: zatímco v Luně je jen pasivní tag s adresou zařízení, reproduktor Play 360° se dotekem NFC telefonu i zapne.

Nokia Play 360° Nokia Play 360°

Technologie Bluetooth je ve verzi 2.1 a Nokia tvrdí, že by měl být teoretický dosah ve volném prostoru až 100 metrů, v praxi vám už ale reproduktor přes dvě stěny nehraje. Co se týče výdrže, na jedno nabití vydrží hrát až 21 hodin, v praxi to nebylo o mnoho méně, záleží na hlasitosti. Nabíjet budete ale tři hodiny.

Nokia Play 360° Nokia Play 360° Nokia Play 360°

Zpátky ale ke zvuku. I když je celý reproduktor poměrně malý (110 × 110 × 124 mm, hliník ale přidal na hmotnosti: 514 g), ukrývá se v něm pořádný výkon: 2,1 W, hlasitost je pak 75 dB (v odhlučněném prostředí), respektive 81 dB (z poloviny odhlučneném) 1 metr daleko. V praxi to znamená, že místnost se třiceti metry čtverečnými ozvučí úplně bez problémů, a to nemusíte mít ani hlasitost naplno. Pak už je zkreslení výraznější, Nokia mluví při vstupu 200 mV o zkreslení pod dvě procenta. Frekvenční rozsah je 86 Hz – 21 kHz.

Nokia Play 360° Nokia Play 360°

Co když budete chtít ale stereofonní zvuk? Stačí sáhnout hlouběji do kapsy a reproduktory si koupit dva. Po pětisekundovém podržení vypínače se pak umí propojit mezi sebou, jeden řekne „I'm left“, druhý „I'm right“ a pak už je jen stačí postavit na správnou stranu.

Nokia Play 360° Nokia Play 360°

Na závěr taková zajímavost. Možná si ještě pamatujete na aféru s bateriemi Nokia BL-4C, kdy Nokia musela vyměnit sérii 46 milionů kusů, které se přehřívaly a několikrát i explodovaly. I když jsou nové baterie samozřejmě už v pořádku, stále hrozí, že by někdo vadnou baterii měl a třeba ho napadlo ji v reproduktoru Play 360° použít, protože právě typ Nokia BL-5C se po odšroubování spodního krytu objeví. Nokia na to myslela a tak přidala pojistku: přímo pod baterií je ještě termistor, který v případě přehřátí baterii odpojí a vám tak ušetří přinejmenším opálený stůl.

Nokia Play 360° Nokia Play 360°

V balení je kromě samotného reproduktoru ještě microUSB nabíječka Nokia AC-10, metrový kabel zakončený 3,5 mm jackem na obou koncích a pěkné neoprenové pouzdro.

Nokia Play 360° Nokia Play 360° Nokia Play 360°

Bohužel nemáme k dispozici žádné věrohodné měřící zařízení, které by subjektivní dojmy podložilo čísly. Věřte ale, že reproduktor hraje na své rozměry skutečně neuvěřitelně. A pokud nevěříte, běžte si ho někam poslechnout na vlastní uši. I přes svou vysokou cenu (skoro 3 000 Kč) si své kupce určitě najde.

Diskuze ke článku
Oldřich Mládek
Ten reproduktor je super, hlavně se mi líbí použití standardní baterie, bravo. Ještě bych měl dotaz, funguje NFC párování i s telefony jiných značek než jen Nokia? Děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze