Vyzkoušeli jsme chytrý přívěšek Nokia Treasure Tag s NFC

Nokia dnes oficiálně představila svoje chytré NFC příslušenství s názvem Treasure Tag. Jde o jednoduchý přívěšek s Bluetooth, malou baterií a NFC, který si připnete na klíče, obojek psa nebo věc, kterou nechcete ztratit. Přes spárovaný telefon s Windows Phone s příslušnou aplikací pak můžete díky Bluetooth vyhledat, kde se přívěšek nachází.

Nokia dnes představila své další praktické NFC příslušenství s názvem Treasure Tag. Jde o malinkou krabičku s rozměry 30 × 30 × 10 milimetrů, což lze přirovnat k velikosti krabičky od zápalek. Hmotnost je pak pouhých 13 gramů. Treasure Tag můžete připnout v podstatě k jakékoliv věci a díky spárování s aplikací na vašem telefonu budete vždy vědět, kde se věc s Treasure Tagem nachází. Typicky v případě nošení spolu s klíči. Potěší, že baterie v Treasure Tag vydrží až 6 měsíců a následně je uživatelsky vyměnitelná.

Nokia Treasure Tag

Treasure Tag jsme vyzkoušeli

My jsme přívěšek krátce ve žluté i bílé barvě vyzkoušeli. Designem krásně zapadá mezi Lumie, zapínací tlačítko má komfortní velikost a pryžové poutko je vcelku ohebné, dá se tak dobře připnout na jakýkoliv předmět, pro použití na klíčích je ale trochu dlouhé. NFC anténa je umístěna v rohu tagu, po přiložení k Windows Phone telefonu s aktivní aplikací Nokia Treasure Tag dojde ke spárování a následně už můžete sledovat, kde se Treasure Tag nachází. Pokud si to nastavíte, může vám váš telefon zavibrovat, pokud se objekt s Treasure Tagem pohne, případně si skrze aplikaci můžete tag "prozvonit" a najít tak například ztracené klíče, ke kterým máte Treasure Tag připnutý. Omezením je dosah Bluetooth, který je teoreticky 100 metrů, v zastavěném prostoru ale mnohem méně. Telefon přes Bluetooth a algoritmy vypočítá vzdálenost a přibližnou pozici tagu a vy se na ni můžete podívat na mapě v aplikaci Here Mapy.

Nokia Treasure Tag Nokia Treasure Tag Nokia Treasure Tag Nokia Treasure Tag Nokia Treasure Tag Nokia Treasure Tag Nokia Treasure Tag Nokia Treasure Tag

Spotřeba energie u tagu je minimální, s telefonem komunikuje jednou za pár minut pomocí Bluetooth Low Energy a nároky na spotřebu jsou tak minimální. Tag pohání standardní malá knoflíková baterie, kterou můžete v případě nutnosti vyměnit.

Nokia Treasure Tag Nokia Treasure Tag
Nokia Treasure Tag

Cena a dostupnost

Nokia Treasure Tag bude dostupný během dubna tohoto roku ve třech barevných variantách - modrá, žlutá, bílá a černá. Startovací cena bude 24,90 €, což je v přepočtu zhruba necelých 700 Kč. Závěrem zbývá dodat, že nemusíte vlastnit pouze Lumii nebo telefon s Windows Phone. K dispozici bude později také aplikace pro Android a iOS, pomocí které budete moci Treasure Tag sledovat a párovat.

Diskuze ke článku
Paffel
"Nokia Treasure Tag bude dostupný během dubna tohoto roku ve třech barevných variantách - modrá, žlutá, bílá a černá"
Buď jsem blbej a nebo neumím počítat, ale tohle mi nějak nevychází !!!
Jakub
Je to web nějakého debila a pablba, tak co chcete :-D Ani do tří neumí počítat, chudák :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze