Visa jde na Slovensku do HCE: platební karta v cloudu

1

O společnosti Visa, respektive konkrétně o její evropské pobočce, jsme dlouho neslyšeli, teď se ale do mobilních plateb vrhá rovnou po hlavě. Chystá pilotní provoz platební karty využívající technologii HCE. Pilot bude startovat u sousedů na Slovensku.

Čím je to tak revoluční? Technologie HCE (Host Card Emulation), která je podporována v nejnovějším Androidu 4.4 KitKat a brzy by se jí měly dočkat i další platformy, umožňuje emulaci platební karty čistě softwarově, bez secure elementu. A ačkoliv se tohoto řešení pro platební karty doposud všichni dost báli, Visa nyní dělá první krok do neznáma.

Stačí si jen stáhnout aplikaci a platit

Jaká je ta hlavní výhoda? Nejste vázáni vůbec na nikoho, kromě banky a vydavatele karty. Nezáleží, co máte za operátora, jestli máte správnou SIM kartu se secure elementem ani na ničem jiném. Prostě si jen z Google Play stáhnete aplikaci, která bude samotnou kartu emulovat.

Visa Europe na pilotu spolupracuje se slovenskou VÚB bankou, která je vlastněná skupinou Intesa Sanpolo, jejíž prací je právě samotná Android aplikace. Slovensko se tak stane třetí evropskou zemí, kde pilot s emulovanými kartami poběží.

Díky této službě mohou zákazníci využívat bezkontaktní platby u obchodníků prostřednictvím mobilního telefonu bez ohledu na mobilního operátora. Stačí, aby si stáhli mobilní aplikaci z Google Play Store a aktivovali si ji,“ vysvětluje Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko.

Těšit se můžeme i u nás

O moc víc podrobností ale Visa neprozradila, snad kromě jediného screenshotu z aplikace, kde můžete vidět, že VÚB banka bude své platební kartě říkat cloudcard. Každopádně se asi ptáte, jestli se dočkáme i u nás. Odpověď zní ano.

Visa HCE
Takhle nějak bude vypadat aplikace emulující platební kartu
Tuzemský trh má všechny předpoklady následovat sousední slovenský, Na technologii NFC HCE je připravený,“ uvádí Marcel Gajdoš a dodává: „V současnosti jsme ve finálním jednání s několika domácími bankami a spuštění těchto inovativních plateb odhaduji v řádu několika měsíců.“ Adriana Saitta, ředitelka úseku Retailového bankovnictví divize dceřiných bank Intesa Sanpaolo International, k tomu říká: „Spuštění tohoto pilotu na Slovensku je velmi důležitým milníkem v implementaci mobilních plateb pro členské banky skupiny Intesa Sanpaolo a vedle toho urychlí rozvoj NFC mobilních plateb v tomto regionu,“.

Zbývá snad jen doufat, že to Visa dotáhne do konce a po pilotu přijdou i nějaké reálné produkty, protože většina pilotů zatím skončila dřív, než začala.

Diskuze ke článku
Jiří Mrázek
Občas by neškodilo uvádět v článku zdroje

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze