Samsung hlásí návrat do pravěku a chce bojovat s Apple Pay

Samsung v Barceloně kromě nových smartphonů představil i službu Samsung Pay, se kterou chce bojovat proti konkurenční Apple Pay. Ale na boj si vybral zbraň z minulého tisíciletí.

Možná jste zaregistrovali, že příchod Apple Pay provázely nemalé potíže, které ale zdaleka stále nevymizely. V USA se totiž stále potýkají s nedostatkem bezkontaktních terminálů, a tak zatímco u nás už jsou téměř dva ze tří terminálů bezkontaktní, ve Spojených státech je narazit na bezkontaktní terminál stále velkou raritou.

V Americe se totiž platí jinak, než jsme zvyklí tady v Evropě. PIN tam prakticky neexistuje. Platí se totiž tak, že protáhnete – „swipnete“ – magnetickým proužkem na kartě a podepíšete se. Svým způsobem je to i důvod, proč v USA není po bezkontaktních platbách taková poptávka: rychlostí transakce se jim to totiž skoro blíží.

A toho se právě chytl Samsung. Není náhoda, že minulý týden koupil společnost LoopPay, která vyvinula technologii MST, neboli Magnetic Secure Transmission. Ta nedělá nic jiného, než že vyšle elektromagnetický impuls velice podobný tomu, který v terminálu vznikne, když swipnete kartou. Telefon, ač ho samozřejmě nikde neprotahujete, tak simuluje obyčejnou kartu s magnetickým proužkem.

Tím se, alespoň ve Spojených státech, počet akceptačních míst rapidně navýšil. Samsung se chlubí, že s jeho telefony půjde platit na asi 30 milionech akceptačních míst na světě. Srovnejte to s počtem, který uvádí Apple: 220 tisíc.

Technologií MST budou disponovat dva dnes představené telefony, Samsung Galaxy S6 a S6 Edge, nicméně budou samozřejmě podporovat i NFC.

Ač se Samsung chlubí partnerstvím s mnoha společnostmi, včetně karetních asociací MasterCard, Visa či American Express nebo bank, jako je Bank of America, Citi nebo Chase, jak bude fungovat spárování vašeho bankovního účtu s telefonem tak, aby mohl platit, z tiskové zprávy tak zcela jasné není. Samsung zmiňuje tokenizaci, tedy stejný princip, jako funguje u Apple Pay, nicméně jak to bude fungovat v praxi se nejspíš ukáže až v létě.

Samsung Pay by měl být v létě dostupný ve Spojených státech a Koreji, a v brzké době poté se rozšířit i do zbytku světa včetně Evropy a Číny.

Má to ale jeden háček

Na první pohled to zní dobře. Kupte si Samsung a na rozdíl od iPhonu budete moci platit všude, kde dnes platíte s magstripovou kartou.

Jenže věcí se zdaleka nemají tak růžově. Spojené státy jsou na špici, co se týče podvodů s platebními kartami. A mohou za to právě magnetické proužky, jejichž zabezpečení se blíží nule. To si všichni dobře uvědomují a tak se i v USA pomalu začíná přecházet na standard EMV neboli „Chip and PIN“, na který jsme zvyklí v Evropě. Ve Spojených státech se tak vyměňují terminály a i od banky už dnes dostanete kartu s čipem. A loni v říjnu prezident Obama podepsal tzv. BuySecure executive order, tedy prezidentské nařízení, které ve vládních institucích zavádí právě platby podle standardu EMV. Zatím s magnetickým proužkem samozřejmě zaplatíte, ale vypadá to, že americkému swipnutí se začínají počítat poslední dny.

Samsung tak přichází s revoluční technologií v době, kdy se od magnetických proužků (konečně) začíná ustupovat. A zajímavé to bude teprve, až po vás bude prodavač chtít vidět srovnávací podpis na kartě. Myslíte, že na Galaxy S6 bude proužek pro podepsání?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze