Marný boj proti Apple Pay v USA: a proč vlastně?

6

Ani ne dva týdny po spuštění Apple Pay to vypadá, jako by se blížil konec světa. Americké řetězce odpojují bezkontaktní terminály, abyste se svým iPhonem 6 nezaplatili. Ale proč to vlastně dělají?

Posledních pár dní se po celých Spojených státech nemluví o ničem jiném, než o tom, jak americké řetězce chtějí zlikvidovat platební systém Apple Pay. Apple přitom zvládl během prvních 72 hodin zaregistrovat přes milion platebních karet a jak se pochlubil Tim Cook, už teď v USA překonává co do počtu transakcí všechny ostatní bezkontaktní platby dohromady.

Konsorcium MCX (Merchant Customer Exchange), jehož součástí jsou největší americké řetězce jako Wal-Mart, Best Buy nebo Gap, bylo založené v roce 2012. Za cíl má vyvinout platební systém pod názvem CurrentC. Nebudu se tady teď pouštět do podrobností, jak má fungovat, důležité je ale jedno: má se jednat o zcela nezávislou platformu, která obejde banky a vydavatele platebních karet, a tedy i jejich jedno, dvou či tříprocentní poplatky, ze kterých pochopitelně prodejci nemají vůbec radost.

Se spuštěním Apple Pay minulé pondělí ale nastala zajímavá věc. Někteří z členů MCX, konkrétně síť lékáren CVS a Rite Aid, začali odpojovat bezkontaktní terminály. Rozumějte tomu tak, že většina bezkontaktních terminálů v USA je řešena příslušenstvím ke klasickým terminálům, pouhým odpojením kabelu je tak možné znefunkčnit bezkontaktní platby při zachování klasických kontaktních.

Možná to tak trochu bylo pod hrozbou pokut z MCX, ač se představitelé konsorcia vyjádřili, že žádné tlaky na znefunkčňování bezkontaktních terminálů nevyvíjeli a stejně tak neuvažují ani o pokutách. Nic to ale nemění na tom, že většina ze skoro 50 členů konsorcia se k celé záležitosti staví tak, že Apple Pay přijímat nebudou. Najdou se ale i výjimky, jako menší řetězec hypermarketů Meijer, který bude nadále přijímat jak bezkontaktní karty, tak i platby pomocí CurrentC.

Celé je to ale trochu jinak

V USA se platí kartou trochu jinak, než jak to známe v Evropě. Něco, jako PIN kód tam téměř neexistuje, platí se tak, že protáhnete – „swipnete“ – magnetickým proužkem na kartě a podepíšete se. Rychlostí transakce se to tak skoro blíží bezkontaktním platbám u nás, a tak praktické používání platebních karet je v USA daleko dál než ve zbytku světa.

Ale je tomu jen pár týdnů, co prezident Obama podepsal tzv. BuySecure executive order, tedy prezidentské nařízení, které zavádí právě platby tak, jak je známě v Evropě. Podle standardu EMV neboli „Chip and PIN“. Co to znamená? Že onomu americkému swipnutí se začínají počítat poslední dny. A místo něj nastoupí bezkontaktní platby, ať se to americkým řetězcům líbí nebo ne.

Postoj řetězců, kdy odmítají přijímat bezkontaktní platby, se tak de facto rovná, nebo za pár měsíců přinejmenším rovnat bude, tomu, kdyby odmítali přijímat platební karty úplně. Jedná se tak z jejich strany spíš o hysterický záchvat, kterým stejně nic nezmění a stejně budou muset vyměnit terminály za nové, bezkontaktní. A tím pádem půjde platit i přes Apple Pay, které, jak jste si mohli přečíst v našem článku o Apple Pay, stojí na úplně tom samém standardu.

Nicméně to neznamená, že rozvoji Apple Pay v USA neuškodí. Bude rozhodně zajímavé sledovat, jak se bude kauza vyvíjet dál. Nás v Evropě to ale v podstatě vůbec trápit nemusí: tady máme bezkontaktních terminálů čím dál víc i bez Applu.

Zdroje: reuters.com, theverge.com, cnet.com, whitehouse.gov

Diskuze ke článku
jim
je to dobre, nieco vymysliet a potom do konca sveta z toho brat percenta a zarabat na tom obrovske prachy.

ci uz patenty, karty, hudba, dane ... zo strany tych vymyselnikov/poskytovatelov uplne logicke ...

akurat, ze co ostatni obycajni ludia ...
Lukáš Košík
Vysvětlete mi, proč by řetězce musely vyměnit terminály za bezkontaktní, když jim nařízení jen ukládá povinnost přijímat čipové karty s pinem? Proč si myslíte, že nezvolí klasické čipové terminály, které jsou i u nás stále k vidění?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze