Plastová platební karta od Googlu? Brzy ve vaší peněžence.

9

Plastová platební karta od Googlu? Máte pocit, že se v Googlu zbláznili? Kdepak, tento nápad je daleko chytřejší, než se na první pohled zdá. Nová Google Wallet bude stát za to.

Všichni by rádi platili telefony, neustále se ale naráží na nedostatek bezkontaktních terminálů i kompatibilních NFC telefonů. Tak co kdybyste prostě ve chvíli, kdy přijdete do obchodu, kde bezkontaktní terminál nemají, vytáhli platební kartu z peněženky, kterou s sebou stejně ještě pár let nosit budete, a zaplatili jako dřív? Tak přesně to si řekli v Googlu a nejspíš to brzy uvedou do praxe.

Google nechtěně prozradil, co chystá, v uniklé nové verzi aplikace Google Wallet pro Android. A pro leckoho to bude možná dost šokující, i když to dává velký smysl. Již brzy si, tedy pokud žijete v USA, budete moci objednat platební kartu Google Wallet. Ano, zcela vážně, tu plastovou kartu s kontaktním čipem a magnetickým proužkem.

Ne, Google se nedal na bankovní služby, i když to legislativně bude muset udělat a vystupovat jako poskytovatel finančních služeb. Pouze poté, co sjednotil všechny platební karty v cloudu, chce nabídnout uživatelům Google Wallet platit i tam, kde bezkontaktní platby (a tedy placení telefonem) nefunguje. A možná i těm, kdo prostě telefon podporující Google Wallet nemají.

Platební karta Google Wallet Platební karta Google Wallet Platební karta Google Wallet Platební karta Google Wallet Platební karta Google Wallet Platební karta Google Wallet
Jak to bude fungovat Google vysvětluje přímo v aplikaci…

Doma tak budete moci nechat všechny platební karty a do peněženky si už dát jenom tu jednu od Googlu, která všechny ostatní sjednotí. Má to i další výhody: když peněženku ztratíte, nebudete muset blokovat všechny karty, ale jen jednu, navíc můžete získávat různé akční nabídky.

Email potvrzující objednávku platební karty Google Wallet
…kde si kartu můžete i objednat, potvrzení přijde i mailem

Pokud kartou zaplatíte, peníze se vám strhnou z výchozí karty. Budete chtít platit jinou? Stačí si v aplikaci tu jinou kartu před placením vybrat. Po platbě pak hned na telefon dostanete potvrzení.

Tím ale novinky, co Google do nové Wallet chystá, nekončí. Přímo v peněžence budete moci mít i zůstatek (něco na způsob PayPalu a koneckonců i českého Mobita). Díky tomu bude moci Google umožnit i převody z účtu na účet, tedy mezi jednotlivými uživateli. Nejspíš tedy budete moci kamarádovi půjčit na pivo prostě tak, že se dotknete jeho telefonu.

Nová Google Wallet Nová Google Wallet
V nové Wallet budete mít zůstatek a budete moc platit z účtu na účet

Další neméně důležitou věcí je, že do peněženky z Mountain View se konečně kromě platebních karet nejspíš dostanou i karty pro hromadnou dopravu. Ze screenshotů je vidět, že se to bude týkat zejména Los Angeles, třeba ale Google překvapí a uvede tuto službu i v jiných městech.

Karta pro MHD v Google Wallet
Karta sjednocující MHD v Los Angeles se jmenuje TAP

Ale to pořád není všechno. Když se přihlásíte k testování nové Wallet, Google se vás zeptá, jaké zařízení (Android, iOS nebo jiný operační systém) používáte. Vypadá to tak, že by se svým způsobem mohla Google Wallet dostat i na iPhone: platit s ním samozřejmě nebudete, ale aplikací budete ovládat tu fyzickou platební kartu, kterou budete mít v peněžence.

Snad se toho všehno dočkáme brzy a snad konečně Google opustí Spojené státy a zprovozní Google Wallet i u nás. Tento koncept už vypadá hodně životaschopně, přestože doposud se Google Wallet moc nedařilo. A od minulého týdne tady má navíc také konkurenci v podobě Isis Wallet.

Zdroje: androidpolice.com

Diskuze ke článku
Detailista
Hezké, leč u nás zatím nepoužitelné ani když si aplikaci stáhnete neoficiálně, protože nejde přidat naše karta a z českého účtu si do GW ani nepřevedete peníze. No a pak je ještě otázka, kde s tím chcete platit, když kyslíci v Globusech zvolili systém nekompatibilní s ničím, takže zbývá jen Interspar.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze