Nové Lumie s Windows Phone 8 i příslušenství s NFC

Nokia včera v New Yorku odprezentovala své první kousky s operačním systémem Windows Phone 8 i nové příslušenství. A všechno s NFC!

Akce, kde nám výrobci neukáží nic, co by nemělo NFC, máme rádi. A přesně to se Nokii včera odpoledne v New Yorku povedlo. Kromě Lumie 920 a 820 ale Nokia představila ještě reproduktory JBL PowerUp a inovovanou verzi headsetu Luna. A protože nás Nokia pozvala i na lokální představení, můžeme vám nabídnout pár živých fotek.

Nokia Lumia 920

Seznamte se s novou vlajkovou lodí: Nokia Lumia 920. To, že míří mezi dnešní high-endy, dokazuje už jen úhlopříčkou displeje: 4,5 palce. Dvoujádrový procesor, 32 GB paměti, 8,7 megapixelový fotoaparát s optickou stabilizací, 2000 mAh baterie. A hlavně operační systém Windows Phone 8.

Nokia Lumia 920
Designová Linie původních Lumií je zachována

Asi největší bombou, se kterou Nokia přišla, je bezdrátové nabíjení standardu Qi. Nemusíte nikam zapojovat žádný konektor, stačí, když telefon položíte na nabíječku, třeba ve tvaru malého Fatboy polštářku.

Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920

Nebudu to přehánět s podrobnostmi, my jsme tady od NFC, jestli se chcete dozvědět o telefonu více, mrkněte na článek na mobilenet.cz.

A co tedy NFC? Samozřejmě je tady. A v plné parádě. To hlavně díky Windows Phone 8, jak už jste si mohli dřív přečíst. Fungovat bude sdílení souborů, čtení tagů, vizitek i mobilní platby.

Kromě toho ale Nokia na tiskové konferenci zmínila i pár nových NFC aplikací. Vimeo by mělo umět sdílet videa dotykem, aplikace YouSendIt bude zase umět sdílení souborů a s novou aplikací průvodce Michelin budete moci číst nové NFC samolepky na těch nejlepších restauracích. Aplikace budou k dispozici první tři měsíce exkluzivně pouze na Lumie, u průvodce Michelin to bude dokonce půl roku.

Nokia Lumia 820

Nokia ale představila i jednu levnější a menší alternativu (4,3"). O něco horší displej, o něco horší fotoaparát, ale stejný procesor, navíc slot na microSD karty a hlavně stále Windows Phone 8. Toť ve zkratce, víc se dozvíte v článku.

Nokia Lumia 820 Výměnné kryty pro Nokii Lumia 820 Nokia Lumia 820 Nokia Lumia 820
Tady budou hlavním tahákem výměnné kryty

Zajímavý je výměnný zadní kryt. Hned v balení totiž dostanete obyčejný, tedy takový, který si s indukčním nabíjením neporadí. Půjde však dokoupit varianta, která bude mít kromě NFC antény i ještě jednu indukční smyčku právě pro bezdrátové nabíjení.

NFC anténa v Nokii Lumia 820
Všimněte si rozdílu mezi krytem s a bez podpory bezdrátového nabíjení

A tím se odhalila jedna pro nás trochu nepříjemná věc: na NFC anténu už moc místa nezbylo. Lze očekávat, že u Lumie 920 to bude vypadat podobně. Tak snad Nokia anténu nepodcenila a nestane se vám, že občas NFC nebude fungovat úplně tak, jak by mělo.

NFC anténa v Nokii Lumia 820
NFC anténa není největší

Nokia JBL PowerUp

Zároveň Nokia představila po reproduktoru PlayUp už druhý kousek příslušenství vyrobeného ve spolupráci se společností JBL, a to reproduktory Nokia JBL PowerUp. Ty jsou o poznání větší (115 × 280 × 145 mm), těžší (1590 g) a už hrají stereo. Jsou v trochu retro designu a prodávat se budou ve třech barvách, kromě v modré ještě v bílé a černé.

JBL PowerUp JBL PowerUp
Tyto reproduktory jsou spíš na doma

Co se týče zvukové kvality, kromě toho, že je zajištěna jménem JBL, mají reproduktory 2,5 palcové měniče. Celkový výkon je 10 W, maximální akustický tlak je 94 dB, frekvenční rozsah 65 Hz až 20 kHz. Zařízení komunikuje samozřejmě přes Bluetooth, tentokrát ve verzi 2.1, podporovány jsou kodeky apt-X a SBC. Výhodou je, že telefon můžete z reproduktoru kompletně ovládat, po doteku se rozsvítí senzorová tlačítka pro ovládání hlasitosti a hudebního přehrávače. S telefonováním se tentokrát bohužel nepočítalo.

JBL PowerUp JBL PowerUp JBL PowerUp
Několik živých fotek modré varianty

Zajímavé je, že je zde i microUSB konektor, přes který by mělo být možné reproduktory softwarově aktualizovat. Pro připojení zvukového zdroje je tu pak klasický 3,5 mm jack. Do konektoru pro napájení budete muset zapojit speciální nabíječku s vyšším výkonem. Proč?

JBL PowerUp
Nápis NFC je nenápadný, ale nechybí

Největší specialitou je totiž to, že zvládnou nové Lumie bezdrátově nabíjet. Ve chvíli, kdy k nim přiblížíte telefon, rozsvítí se indikátory, jak ho máte nejlépe položit. A hned poté se začne nabíjet. Jen škoda, že Nokia neumístila NFC oblast leží během nabíjení: takhle se musíte nejdřív dotknout ještě jinde.

JBL PowerUp
Stačí telefon položit a už se nabíjí

Nokia Luna s bezdrátovým nabíjením

A s bezdrátovým nabíjením souvisí i další novinka. Headset Nokia Luna jsme sice už i otestovali, ale Nokia teď připravila ještě vylepšenou verzi.

Nokia Luna Nokia Luna Nokia Luna
Nové barvy a pouzdro, které si můžete někam přivázat

Respektive vylepšenou dokovací stanici, která dostala indukční smyčku a také si poradí s bezdrátovým nabíjením. Prostě přijdete domů, hodíte oblázek na nabíječku a o nic víc se nemusíte starat.

Nokia Luna s bezdrátovým nabíjením Nokia Luna s bezdrátovým nabíjením
Všimněte si loga Qi indikující oblast pro bezdrátové nabíjení

Nové jsou také barvy, zelenou a růžovou vystřídala žlutá a červená. Plus se samozřejmě musel přesunout NFC tag ze spodní strany, kde je nyní bezdrátoé nabíjení, na horní hranu. A ke sluchátku dostanete nově také zajímavý obal, který můžete použít třeba jako přívěšek.

JBL PowerUp a Nokia Luna Nokia Luna s bezdrátovým nabíjením Nokia Luna s bezdrátovým nabíjením
Nabíjet můžete třeba na reproduktorech PowerUp nebo speciální nabíječkou
Diskuze ke článku
Akyra
Bohužel se více méně jedná o takový marketingový trik. Do života je to momentálně zbytečnost. Až v budoucnu bude mít všechno NFC bude to lepší. Jen jedna nabíječka na všechno doma..Paradoxně to už jsme mohli mít před 15 lety, kdyby výrobci měli jeden druh kabelu. (když kupujete s rozmyslem tak to tak máte, ale je to fuška). To, že to bude podporovat letecká společnost Virgin mě moc neláká..co takhle MHD..že by si každý vedle sedačky mohl přiložit mobila..:)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze