Windows Phone 8 dorazí s NFC. A bude to stát za to!

Microsoft podporu NFC v nové verzi operačního systému Windows Phone 8, ale i v samotných Windows 8, připravil skutečně pořádně. Co budou umět a jak to bude fungovat?

Operační systém Windows Phone od Microsoftu stále nabývá na významu i tržním podílu, ale v současné verzi NFC vůbec neumí. Tedy pokud pomineme pokusy jako je Nokia Lumia 610 NFC, kam podporu NFC přidla Nokia vlastními silami. Microsoft si však potenciál této technologie moc dobře uvědomuje, a tak s ní v nových verzích svých operačních systémů počítá. Teď koncem června ukázal, jak si to vlastně představuje.

Windows 8 i Windows Phone 8

V Microsoftu se teď mnoho věcí mění a asi tou nejzásadnější novinkou je několikaúrovňové vzájemné propojení mobilní verze (Windows Phone 8) a tabletové, respektive klasické PC verze (Windows 8). Nebudu teď na near field zabředávat do podrobností, od toho jsou tady jiné weby, nás zajímá NFC. Ale právě tento fakt má i na přítomnost a funkčnost NFC v obou systémech velký (a nutno říct, že pozitivní) vliv.

Microsoft to názorně demonstroval při prezentaci nové verze Windows Phone 8, která právě přichází s úplnou integrací NFC hluboko do systému. Microsoft tvrdí, že to s integrací NFC dotáhl ze všech mobilních operačních systémů nejdál, a musí se uznat, že oprávněně.

Mobilní platby jsou základ

Stále víc se ukazuje, že mobilní platby jsou tím, co NFC požene dopředu, a myslí si to i Microsoft. Ve Windows Phone 8 bude integrována aplikace Wallet, která není nepodobná Passbooku od Applu. Také se jedná o peněženku se vším všudy, Joe Belfiore při prezentaci říkal, že Microsoft chce nabídnout co nejkomplexnější řešení mobilní peněženky a nahradit tu fyzickou.

NFC v Windows Phone 8

Mobilní peněženka od Microsoftu má být ta nejkompletnější

Aplikace tak v sobě spojuje kreditní, debetní, věrnostní a členské karty a slevové kupony. I když to nebylo výslovně zmíněno, s velkou pravděpodobností si ale peněženka poradí třeba i s přístupovými kartami nebo jízdenkami pro městskou hromadnou dopravu.

NFC v Windows Phone 8 NFC v Windows Phone 8

Dvě základní obrazovky Wallet v Windows Pohne 8

Všechny karty se vám zobrazí pod sebou, a kromě názvu a nějaké pěkné ikonky budou doplněny ještě čerstvými zprávami z banky. To je asi to nejzajímavější, co Microsoft připravil. Aplikace Wallet bude totiž částečně otevřena třetím stranám, pokud si tak banka připraví svou vlastní aplikaci (v případě dema na prezentaci to byla banka Chase, jejíž aplikace bude venku ještě letos), ona aplikace bude moci s Wallet komunikovat a předat ji například informace o příchozí platbě. Po rozkliknutí detailu karty uvidíte třeba zůstatek, datum expirace nebo to, na koho je karta psaná, na další záložce pak bude přehled transakcí.

Wallet v Windows Phone 8 Wallet v Windows Phone 8 Wallet v Windows Phone 8 Wallet v Windows Phone 8

Detail karty, přehled transakcí a spuštění aplikace banky Chase

Co se týče platebních karet, Microsoft zůstává u klasiky a bude využívat secure element na SIM kartě od operátora, tedy nic neočekávatelného. Joe Belfiore výslovně zmiňoval jako omyl přístup Googlu, který u své Wallet zvolil odlišný přístup a využíval secure element integrovaný v telefonu. A to se operátorům samozřejmě nelíbí. Microsoft si myslí, že lidé chtějí mít své karty na SIM kartě a mít možnost ji mezi telefony přesouvat. Živé demo NFC platby Microsoft ale neukázal, nejspíš tedy vše ještě není tak růžové, jak to při prezentaci mělo vypadat.

Další kapitolou, které Microsoft hodně věří, jsou kupony (neboli deals v anglickém originálu). Ty máte v samostatné záložce, kde je lze řadit a je na první pohled vidět, do kdy kupon platí a k čemu je vůbec dobrý. Po rozkliknutí se otevřou detaily (zde nářadí v hodnotě 30 dolarů jen za patnáct) a také se ukáže QR kód, NFC tedy vůbec nepotřebujete. Na stejném principu budou fungovat například i věrnostní nebo členské karty, doufejme ale, že NFC bude fungovat také.

Wallet v Windows Phone 8 Wallet v Windows Phone 8

Ukázka slevového kuponu a karty do knihovny

Jak ale kupony do telefonu dostanete? Buď to bude pomocí aplikace třetí strany (co takový Slevomat?) nebo vám kupon někdo pošle. Anebo si otevřete aplikaci s mapami od Nokie (které budou už ve všech Windows Phone), zobrazíte seznam nejbližších restaurací a na první pohled uvidíte, kde dostanete slevu. Po otevření pak jedním kliknutím můžete kupon „vložit do peněženky“.

Wallet v Windows Phone 8 Wallet v Windows Phone 8 Wallet v Windows Phone 8 Wallet v Windows Phone 8

Některé podniky v okolí budou nabízet kupony, které můžete jedním kliknutím „vložit do své peněženky“

Z hlediska bezpečnosti Microsoft počítá s tím, že si budete moci celou peněženku ochránit kódem PIN. Ten pak bude třeba zadat v případě, že budete nakupovat aplikace v Marketu, se kterými bude Wallet samozřejmě provázaná.

Wallet v Windows Phone 8 Wallet v Windows Phone 8

Pro peněženku lze nastavit PIN, nemusíte tak zamykat celý telefon

A tím mířím do dalšího, především pro vývojáře důležitého bodu. Díky Wallet bude možno používat mikroplatby v aplikacích (in-app purchase), což Joe Belfiore názorně ukázal na zakoupení plné verze aplikace Inrix. Zabralo to tři doteky.

Wallet v Windows Phone 8 Wallet v Windows Phone 8 Wallet v Windows Phone 8

Stačí kliknout na upgrade, zadat PIN a potvrdit a máte plnou verzi aplikace

A NFC tak, jak ho známe

Kromě toho si ale Windows Phone 8 samozřejmě poradí i s klasickými NFC funkcemi tak, jak jsme na ně zvyklí z ostatních platforem.

NFC v Windows Phone 8

Sdílení pomocí NFC už je dnes samozřejmost

Problémem není čtení tagů (demonstrováno na reklamě společnosti Lexus v dubnovém časopise Wired a NFC vizitce), ale ani přijetí kontaktu, fotky nebo webové stránky z jiného zařízení.

NFC v Windows Phone 8 NFC v Windows Phone 8

Přijetí kontaktu z NFC vizitky

Sdílení pak Microsoft říká Tap+Send a zaintegroval jej do klasické nabídky sdílet. Bohužel to ted vypadá, že se nebude jen stačit dotknout telefony třeba s otevřenou fotkou na displeji, ale vždy bude nutno odeslání potvrdit. Stejně tak u přijímání dat to vypadá, že je vždy požadováno potvrzení.

NFC v Windows Phone 8 NFC v Windows Phone 8

Sdílení bude probíhat stejně, jako třeba odeslání mailem

Právě toto sdílení by mělo bez problémů fungovat i s tabletem s Windows 8, a popřípadě i notebookem (do kterých se NFC také chystá).

Joe Belfiore demonstruje NFC v Windows Phone 8 NFC v Windows Phone 8

Joe Belfiore demonstruje sdílení s tabletem s Windows 8

Povedené bylo ale ještě závěrečné demo se hrou Spell It (podobná jako Scrabble). Tu si dnes můžete stáhnout z Marketplace do svého telefonu, ale Microsoft oslovil její tvůrce a ti během dvou dnů aplikaci upravili tak, aby fungovala i ve Windows 8 a Windows Phone 8 a ještě přidali podporu NFC. Pokud si tak chcete zahrát ve dvou, stačí, abyste aplikaci spustili, dotkli se zařízeními, ty se pak už propojí přes WiFi mezi sebou a můžete hrát.

NFC v Windows Phone 8

Hru Spell It si zahrajete i ve dvou, stačí se dotknout telefony

Nejdřív ve Francii

Asi si říkáte, že je to všechno sice pěkné, ale je to jako vždycky: software ve vývoji, který se alespoň tváří, že umí leccos. Bylo vidět, že Microsoft nemá všechno úplně jasné a při prezentaci se snažil NFC uvádět dost nejasně. Každopádně první zařízení by měla přijít na podzim a na zprovoznění NFC plateb spolupracuje společnost zejména s francouzským operátorem Orange, který jako první nabídne NFC platby se secure elementem v SIM kartě. Koneckonců, premiéru tam měla zažít i Nokia 610 NFC. Příští rok by se ale měly platby dostat i do USA a snad i zbytku Evropy.

Keynote Joe Belfioreho, v čase 11:30 začíná demo NFC

Microsoft musím rozhodně pochválit za to, že NFC bere vážně a v nové verzi je skutečně plně zaintegrováno. A asi mu lze dát za pravdu, že zatím ze všech systémů nejlépe. Doufejme, že se to v Palo Alto podaří dotáhnout k dokonalosti a všechny nové Windows Phone 8 telefony už budou NFC podporovat. Ale na závěr ještě jedna smutná zpráva: o tom, že by se podpora NFC nějak rozvinula ještě v telefonech s Windows Phone 7, se vůbec nemluvilo, takže tady se už s NFC (a asi i s onou Nokií 610 NFC) nepočítá.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze