Smart Luggage Locks: zabezpečte si kufr pomocí NFC

Cestovatelská noční můra je, jak zabezpečit kufr proti nezvaným návštěvníkům. Existují různé zámky, kódy, PINy, v době chytrých smartphonů je však nejelegantnějším způsobem zabezpečení skrze NFC. Žádné klíčky, nemusíte si pamatovat ani kód, zkrátka přiložíte smartphone a je odemknuto. Jednoduché, efektivní. Každý nápad ale něco stojí.

Společnost eGeeTouch se v rámci konání CES 2015 pochlubila zajímavou alternativou/gadgetem na zabezpečení vašeho cestovního zavazadla, typicky velkého kufru, který s vámi „letí za dobrodružstvím“. Ona alternativa dostala jméno Smart Luggage Locks a pyšní se zabezpečením/uzamknutím kufru skrze bezdrátovou síť NFC – tato technologie se tak dočkala dalšího zajímavého využití. Zkrátka, nainstalujete zámek, propojíte s chytrým telefonem, přiložíte a voilà, je odemknuto.

Smart Luggage Locks

V současné době Smart Luggage Locks podporuje pouze operační systém Android, k němu je ještě potřeba doinstalovat speciální aplikaci, uživatelé iOS, tedy produktů s nakousnutým jablkem, budou odemykat skrze speciální NFC štítek. V průběhu zkoumání „chytrého zámku“ může vyvstat otázka, jak dlouho dokáže zámek pracovat na baterii? Přeci jen, mít zabezpečený kufr skrze NFC je sice hezká představa, ale co když dojde baterka?

Smart Luggage Locks Smart Luggage Locks Smart Luggage Locks
Smart Luggage Locks

Výrobce však všechny obavy odhání tvrzením, že zámek vydrží minimálně 2 až 3 roky používání, respektive odemykání (podle výrobce vydrží baterie 3 roky v případě, že každý den budete odemykat/zamykat zhruba 5×). Záleží také na konkrétní verzi zámku, k dipozici je totiž hned několik druhů.

A jak je zajištěno zabezpečení? Přeci jen, chytrý smartphone s NFC mají už dnes miliony uživatelů. eGeeTouch to vymyslel stylem šifrování, kdy je zámek schopen generovat miliony unikátních přístupových klíčů. Jediná letištní kontrola by měla disponovat speciálním univerzálním klíčem, který odemkne každý kurt zabezpečený pomocí technologie NFC. V nabídce však budou i další zámky.

Smart Luggage Locks Smart Luggage Locks Smart Luggage Locks Smart Luggage Locks
eGeeTouch nabídka chytrých zámků

Chybět nebudou standardní visací zámky, které mají nahradit konvenční zámky a také kombinované zámky, které budou fungovat jak skrze NFC, tak také na klíč. Zámky jsou navíc i částečně odolné vůči stříkající vodě (IP44), takže menší zmoknutí chytrým zámkům nebude činit žádné problémy. Provozní teplota je pak od -10 do 50 °C.

A kdy se můžeme na chytré zámky těšit? Výrobce zatím nespěchá, má totiž v plánu prodávat zámky nejdříve výrobcům cestovních zavazadel, a to zhruba za 20 až 30 dolarů (opět v závislosti na verzi). Později má v plánu i komerční prodej, za jakou cenu, to však prozatím není jasné.

To, že se novinka v zabezpečení líbí, naznačuje i fakt, že společnost eGeeTouch s výrobkem Smart Luggage Locks vyhrála na CESu v kategorii inovací. A co vy, jak se vám zabezpečení zavazadla skrze NFC líbí? A jakou částku byste byly ochotni do nového typu zámku investovat? Podělte se o vaše názory v diskuzi pod článkem.

Zdroje: egeetouch.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze