MasterCard zatím NFC a mobilním platbám moc nevěří

MasterCard zavádí nový index připravenosti pro mobilní platby, ze kterého je vidět, že NFC platbám zatím moc nevěří. Certifikoval ale hned 16 telefonů pro platební systém PayWave.

Když jsme před pár týdny navštívili akci od společnosti MasterCard, už z jejího zaměření bylo jasné, že MasterCard rychlému nástupu mobilních NFC plateb moc nevěří. A na právě probíhajícím veletrhu CTIA Wireless v New Orleans se to jen potvrdilo.

MPRI – Mobile Payments Readiness Index

MasterCard zavedl nový index připravenosti pro mobilní platby, anglicky MasterCard Mobile Payments Readiness Index, používat se ale bude asi spíš zkratka MPRI. Ten má ukazovat, jak už z názvu plyne, jak jsou jednotlivé země (do výzkumu jich bylo zahrnuto 34, a bohužel bez nás) připravené nasadit mobilní platby. Maximální možné skóre je 100, přičemž ani jeden trh nedosáhl alespoň na polovinu. Pro MasterCard z toho plyne jednoznačná věc: na mobilní platby je ještě příliš brzy.

Infografika MasterCard MasterCard PayPass

Pokud si otevřete infografiku zjistíte, že nejlépe je na tom Singapur, následovaný Kanadou a Spojenými státy spolu s dalšími technologickými velmocemi v první desítce. Dost ale překvapí Keňa na čtvrtém místě. Proč? Tady doposud žádná bankovní infrastruktura v podstatě neexistovala, a o to jednodušší zde mají nástup mobilní platby. Nemluvě o tom, že i přes problematické podmínky pro bydlení mají mobilní telefon mají skoro všichni.

Průměrný index se zastavil na 33,2, MasterCard přitom věří, že zlomový bod je při skóre 60. V tu chvíli bude mít cenu bavit se o tom, že mobilní platby mají globální význam. A jak MasterCard MPRI spočítal? Roli hrálo šest faktorů:

  1. Zákaznická připravenost – V každé z 34 zemí se MasterCard zeptal tisícovky zákazníků na jejich postoj k mobilním platbám.
  2. Prostředí – Myšleno ekonomické, technologické a demografické.
  3. Finanční služby – Úroveň klasických bankovních služeb, penetrace plastových platebních karet a jejich využívání.
  4. Infrastruktura – Připravenost infrastruktury, která je pro mobilní platby nezbytná. Telefony, sítě a hlavně NFC terminály.
  5. Mobilní clustery – Partnerství mezi bankami, operátory, státní správou a dalšími subjekty. U nás se buduje hub, na kterém spolupracují všichni tři operátoři a několik bank.
  6. Regulace – Regulace ze strany státu může být jak užitečná, tak nebezpečná.

Celý veřejný výstup studie MasterCard má 12 stránek a pokud vás zajímají podrobnosti, určitě stojí za to si ho pročíst. Ale ještě spíš stojí za shlédnutí interaktivní prezentace na adrese mobilereadiness.mastercard.com. O společnosti MasterCard se teď ale mluví ještě i kvůli dalším věcem.

PayPass Wallet

MasterCard se totiž rozhodl pustit do zatím vod jemu neznámých a konkurovat zavedeným online platebním metodám jako je PayPal. Jak to bude fungovat? V první řadě bude muset obchodník PayPass podporovat, ať už to bude internetový nebo kamenný obchod. Vy pak budete mít peněženku PayPass, kterou si zřídíte u své banky, a budete si do ní moci přidat libovolné platební metody, třeba i platební kartu Visa.

Ano, v tiskové zprávě se zkratka NFC objevila. Peněženku by totiž mělo být možné nahrát i do telefonu a platit bezkontaktně. U nás to ale ještě potrvá, ve třetím čtvtletí služba startuje pouze v anglicky mluvících zemích, my budeme muset počkat až do příštího roku.

Buy with PayPass logo

PayPass Wallet Services je nejmodernější platební metodou, která usnadní placení na internetu a mobilem. Přináší do on-line světa jednoduchost, rychlost a bezpečnost plateb, které již zákazníci s touto značkou asociují při platbě na terminálech. Je to otevřený systém, kam si zákazník může přidat karty MasterCard a Maestro, ale i dodací adresy a další elektronické peněženky. Při platbě pak stačí jedno tlačítko PayPass v eShopu. Díky tomu se může systém snadno rozšiřovat a být atraktivní pro držitele karet i obchodníky,“ uvedl Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku.

PayPass ready

To, co už ale souvisí s NFC a telefony přímo, je certifikace NFC telefonů právě pro systém PayPass. MasterCard k ní navrhl samolepku PayPass Ready, kterou by se mohlo na krabičce v současnosti pochlubit hned 16 smartphonů.

Co to znamená? Do telefonu si budete moci nahrát vaši MasterCard kartu a platit s ní. Kdyby certifikaci neměly, neprojde vám to.

PayPass Ready

Jak tedy vidíte, i když MasterCard na mobilní platby myslí, zatím jim nepřikládá takový význam, jako ostatní hráči na trhu. Dělá chybu, nebo spíš zastává jeden z mála realistických pohledů?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze