Konečně i Windows Phone: první Nokia Lumia s NFC

Je to tady: první NFC smartphone s Windows Phone. A jak jinak, než od Nokie. Přichází Nokia Lumia 610 NFC.

V Monaku, ve státě s nejvyšší hustotou zalidnění na světě, dnes začala konference WIMA NFC 2012. Nokia na ní nemohla chybět, ostatně je i hlavním sponzorem, a tak právě tady uvedla historicky první Windows Phone smartphone s technologií NFC. Jde o upravenou Nokii Lumia 610, která byla dovybavena právě o technologii NFC.

Nokia Lumia 610 s NFC u terminálu

Nokia Lumia 610 NFC, jak se novinka celým názvem jmenuje, zvládne s NFC všechno to, co jste asi čekali. Čtení NFC tagů, párování s příslušenstvím, ale i mobilní platby. Telefon je certifikován jak pro řešení od společnosti MasterCard (PayPass), tak i pro Visa payWave. Až tedy za pár dní dostanete do ruky SIM kartu s secure elementem, budete moci telefonem i platit.

Nokia toho docílila nejen úpravou operačního systému Windows Phone 7.5, který zatím NFC přímo nepodporuje, ale i přidáním potřebného hardwaru k telefonu. Nevypadá to tedy, že by se NFC skrývalo i ve stávající Lumii 610, případně se dalo dokoupit ve formě nějakého příslušenství.

Nokia Lumia 610 s NFC Nokia Lumia 610 s NFC

"Nokia i nadále vede na poli NFC díky implementaci do systému Windows Phone, kde máme plnou podporu operátora Orange," řekl Ilari Nurmi, vedoucí produktového marketingu společnosti Nokia. "Přinášíme NFC služby napříč naším portfóliem a společně s rostoucí nabídkou NFC příslušenství dáváme zákazníkům možnost se spojit díky jedinému doteku. Přinášíme také možnost operátorům vytvářet nástavby pro rychlé NFC transakce v operačním systému."

Jinak jde o funkčně naprosto shodný telefon s Nokií Lumia 610, která byla představena v únoru na Mobile World Congressu v Barceloně.

Telefon byl představen ve spolupráci s operátorem Orange, proto oranžové dlaždice na displeji. Právě ten bude mít exkluzivitu na zahájení prodeje. Informace o dostupnosti u nás zjišťujeme.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze