Londýn je bezkontaktní: za jízdenky zaplatíte kartou nebo mobilem

2

Visa spouští v Londýně program Transport for London (TfL), který má za cíl rozšířit bezkontaktní platby u londýnské veřejné dopravy. Visa si dává za cíl provést 500 milionů bezkontaktních plateb do konce roku 2015, za což vděčí hlavně stoupající oblibě bezkontaktních platebních karet.

Londýnu můžeme pouze potichu závidět, protože rozšiřování bezkontaktních plateb roste exponenciální řadou a Visa nově uvedla službu Transport for London, která dovoluje využívání bezkontaktních platebních karet a telefonů s NFC pro zaplacení služeb veřejné dopravy. V současnosti lze tuto novinku využít ve všech stanicích londýnského metra, tramvají, nadzemní dráhy, DLR a National Rail sítí.

Visa

V Londýně je podle Visy více než 40 milionů aktivních bezkontaktních platebních karet, které pouze čekají na to, než budou moci být využité pro další účely. Placení veřejné dopravy je jedním z mnoha a Visa věří, že se bude tato nová možnost placení velmi líbit, a to také díky výsledkům z minulosti, kdy v období od června 2013 do června 2014 došlo k bezkontaktním platbám v hodnotě 140 milionů liber, tedy necelých pět miliard korun.

Pro nás sice nejde o příliš zajímavou novinku, ale určitě potěší zmínka o tom, že Visa Europe chce podobný model rozšířit i do dalších zemí a to včetně České republiky. Nicméně není známo, kdy se toho dočkáme a v jaké míře. V současnosti nám tedy nezbývá než čekat a doufat, že se Visa Europe v blízké době k věci vyjádří konkrétněji.

Zde jsou statistiky využívání bezkontaktních plateb ve Spojeném království.

Londýn

Zdroje: vision.visaeurope.com, visaeurope.com, visa.co

Diskuze ke článku
mato
Transport for London je organizácia majúca na starosti dopravu v Londýne.
radek
taková Open card zdarma, bez miliardového Bémova kšeftu do vlastních kapes

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze