Lítačka bude v polovině roku virtuální, Praha chystá mnoho novinek

5
Lítačka bude v polovině roku virtuální, Praha chystá mnoho novinek
  • 1. srpna spustí Praha takzvanou virtuální Lítačku
  • Lítačku bude možno nahrát na libovolnou platební kartu nebo In Kartu a v jednání je rovněž ISIC
  • Spuštěna bude nová mobilní aplikace pro nákup jízdného, nový e-shop a nově také nebude nutno chodit do validátoru

Hlavní město Praha plánuje už letos spustit velké novinky kolem dopravní karty Lítačka, která nahradila OpenCard. V současnosti vlastní zelenou kartu Lítačka téměř 600 tisíc Pražanů, využívají ji i obyvatelé, kteří se pohybují ve středočeském kraji a jezdí některým z dopravců integrovaných do systému Pražské integrované dopravy.

Od 1. srpna se stane Lítačka virtuální. Už nebude nutné mít samostatnou zelenou kartu, Lítačku bude možno nahrát na libovolnou platební kartu a prokazovat se s ní. Odpadne také nutnost navštěvovat validátor pro nahrání kupónu zakoupeného v e-shopu. Ten bude také zbrusu nový a časový kupon si na něm koupíte výrazně rychleji a bez nutnosti posléze kupon ve validátoru nahrávat.

Tisková konference Operátor ICT

Hlavní město Praha, respektive městem vlastněná společnost Operátor ICT, která má na starosti koncept Smart City, se baví také s vydavatelem ISIC karet. Cílem je, aby bylo možno Lítačku nahrát právě na ISIC kartu využívanou studenty. Lítačku bude možno nahrát například i na IN Kartu Českých drah. V druhé polovině roku ji bude možné nahrát přímo do mobilního telefonu do mobilní aplikace Lítačka a odpadne tak nutnost nosit jakoukoliv kartu.

Spuštěna bude také nová mobilní aplikace, skrze kterou bude možné nakupovat jízdenky a může tak nahradit nyní používané SMS jízdenky, jejichž provoz vychází město zbytečně draze.

Diskuze ke článku
eon
Skoro jako v Brně ;)
Ad
Nebylo by lepší kdyby MHD nejen v Praze byla zadarmo? Myslím že by se ve finále spousta peněz ušetřila a mnoha lidem by to podstatně ulehčilo život.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze