Google vylepšuje NFC v Androidu a přichází s NFC tabletem

V San Franciscu probíhá konference Google I/O, na které byla představena nová verze Androidu vylepšující i práci s NFC. Ale hlavně byl představen nový tablet Nexus 7 a multimediální oblázek k televizi Nexus Q - obojí s NFC.

I Google už si začal uvědomovat, že NFC přestává být technologií budoucnosti. A tak na letošní konferenci Google I/O v San Franciscu představil nejen novou verzi Androidu Jelly Bean, která integraci NFC v systému (respektive Android Beam) opět vylepšuje, ale i dvě nová zařízení, která v sobě ukrývají NFC čip.

NFC novinky v Jelly Bean

Právě Jelly Bean je totiž kódové označení nové verze Androidu 4.1. I když přenos souborů a další interakce skrze NFC byla nativně zahrnuta už (nebo spíš až?) ve verzi Ice Cream Sandwich pod názvem Android Beam, kdy jste mohli dotykem sdílet třeba aplikaci v Marketu nebo webovou stránku, tentokrát Google přináší další vylepšení, která konkurence už dávno umí.

Myslím tím zejména párování s NFC příslušenstvím, kterého zatím vyrábí spoustu hlavně Nokia, něco málo ale chystá i BlackBerry.

Kromě toho se ale konečně Android naučil i sdílení fotek a videí (a dalších větších souborů, které nejsou jen odkazem na internet) pouhým dotekem, která se poté přenáší už přes Bluetooth (přes NFC dojde pouze k iniciaci spojení). Trochu vybočil jen Samsung, který přinesl vlastní řešení s názvem WiFi Direct v Samsungu Galaxy S III, teď jsme se konečně dočkali oficiálního řešení přímo v systému.

Google Nexus 7

Google kromě nové verze Androidu představil i svůj první tablet pod názvem Google Nexus 7. Vyrábí ho pro něj Asus a na near fieldu se o něm nebudu zbytečně rozepisovat, protože v podstatě není zajímavý právě ničím jiným, než že obsahuje NFC. A tabletů s NFC je stále málo.

Google Nexus 7

Možná se ptáte, k čemu takové NFC v tabletu bude, protože platit s tabletem v obchodě asi nebude úplně to právě (i když dle použitého čipu PN65 od společnosti NXP by to měl bez problémů zvládnout i se secure elementem na SIM kartě). Bude to asi právě o sdílení fotek a videí z telefonu, se kterými se v tabletu pracuje o poznání lépe, než na telefonu. Využít budete moci určitě i párování s příslušenstvím, třeba doma k připojení reproduktorům. A věřím, že časem se objeví spousta zajímavých možností, jak NFC využít i v tabletu.

Google Nexus Q

Když toto zařízení uvidíte, asi těžko byste tipovali, o co se jedná. Vypadá jako černá koule, osvětlená modrým proužkem (ten ale může svítit jednou z 32 barev, kterou si vyberete). Trochu sci-fi design, zezadu už ale najdete slušnou konektorovou výbavu, která napovídá, že jde o multimediální přehrávač k televizi. Ovládat půjde samozřejmě ze zařízení s Androidem a operačním systémem je rovněž Android.

Google Nexus Q

A ano, i sem Google přidal podporu NFC. Zatím to vypadá, že bude sloužit právě jen k propojení s telefonem, věřím ale, že Google má v záloze i něco většího. I když platby tentokrát už opravu ponecháme stranou. A teď se rozhodně podívejte na tohle povedené video, co Google k Nexusu Q připravil.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze