Walmart: NFC úplně nevěříme, chceme něco lepšího

1

Společnost Walmart si není jistá tím, že v NFC je budoucnost, navíc mu prý chybí přidaná hodnota. A není sama. Své názory nejen na NFC prozradil viceprezident Walmartu Mike Cook.

Mike Cook, který byl nedávno magazínem Technology Review označen za nejmocnějšího muže plateb, je viceprezidentem ve společnosti Walmart. Pokud vám toto jméno nic neříká, vězte, že jde o třetí největší společnost na světě provozující síť obchodů. Má obrat 450 miliard dolarů, přes dva miliony zaměstnanců a právě Mike Cook je ten, který řídí, jak se každý rok ten půlbilion od zákazníků vybere.

15. srpna letošního roku právě Walmart spolu s teď už dalšími 20 členy založil konsorcium MCX – Merchant Customer Exchange. To má za úkol vytvořit platformu (nejen) pro mobilní platby, která vyřadí ze hry všechny další hráče. Hlavně půjde o onu přidanou hodnotu oproti současným platebním metodám: tedy slevové kupony, akční nabídky a věrnostní programy. Aktuálně je ve vývoji mobilní aplikace, která bude k dispozici téměř pro jakýkoliv smartphone. Ale o technologii NFC nepadlo ani slovo.

Aktuálně participující prodejci dají dohromady roční obrat okolo bilionu dolarů a jednou za týden u nich nakoupí prakticky všichni vlastníci smartphonů. To je slušný základ. V podstatě jde o takové americké Mobito, jen s tím, že za ním stojí největší americké maloobchodní řetězce.

Před pár dny ale Mike Cook o technologii NFC, jakožto budoucnosti mobilních plateb, značně zapochyboval. „Přemýšlíte o technologii která je tu dnes, ale neexistuje žádná soukromě financovaná společnost, která by NFC následovala. “ Investoři nevěří, ani Walmart nevěří, že se NFC stane v dohledné době technologií pro platby v maloobchodním prostředí. „Možná se mýlím, možná to bude jinak, ale nemyslím si, že NFC se stává technologií pro obsluhování plateb,“ dodal Cook. Zároveň s tím naprosto zavrhl Google Wallet a další peněženky třetích stran. Řekl, že nevidí žádný business case, který by dával smysl.

Zato Walmart věří právě konsorciu MCX. „MCX je efektivnější,“ myslí si Cook, a vysvětlil proč: „Jedním z principů MCX je to, že nebudeme jen replikovat na podvody náchylný systém, který je tu dnes. “ Říká, že systém uložení karty na secure elementu není o nic lepší, než stávající platební systém, který stojí prodejce miliony dolarů ročně na zabezpečení. V tom se mu musí dát částečně za pravdu.

Jestli je postoj Walmartu a dalších dvaceti společností správný, ukáže až čas. Nicméně je vidět, že po iPhonu bez NFC se tu objevují další zvučná jména firem, které technologii NFC nevěří. Nikdo z nich ale doposud neukázal nic lepšího.

Zdroje: mobilepaymentstoday.com

Diskuze ke článku
FAk
MCX muselo saaakra zaplatit Applu aby NFC do iPhone nedával

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze