Už i ČSOB má bezkontaktní nálepky

9

ČSOB se dnes přidala do klubu bank nabízejících bezkontaktní nálepky. Odlišit se chce hlavně tím, že si budete moci vytvořit vlastní design.

Pokud jste tento týden sledovali naše sociální sítě, víte, že Československá obchodní banka včera představila na tiskové konferenci v hotelu MOODs své bezkontaktní nálepky. Ještě než si ale shrneme, jak to vlastně funguje, pojďme se v rychlosti podívat na pár zajímavých čísel ohledně bezkontaktních plateb v České republice.

Tisková konference ČSOB
Tiskové konference se účastnila tisková mluvčí Pavla Hávová, PEter Demjanovič, ředitel útvaru karet, a Jana Opršálová, výkonná manažerka útvaru platební komfort a služby

Bezkontaktní velmoc

Čas běží a počty karet i terminálů rostou. Společně třeba s Polskem jsme teď na špici a předbíháme i takové státy jako Spojené království, kde se bezkontaktně platí už dlouho.

Z celkem 10,1 milionu platebních karet v ČR je 42 %, tedy nějakých 4,3 milionu, karet bezkontaktních. ČSOB samotná si z toho ukrajuje 21 % (0,9 milionu). Prakticky každý druhý terminál už je bezkontaktní, aktuální podíl je někde mezi 40 a 50 %: ve velkých městech už na staré kontaktní terminály prakticky nenarazíte.

Během prvního čtvrtletí letošního roku byla každá třetí transakce bezkontaktní, a bezkontaktní karty pomáhají i k celkovému nárůstu objemu plateb kartou. U ČSOB mají na svědomí 40% nárůst, přitom se ale o 10 % snížila průměrná výše transakce. Rekordy? Nejvyšší bezkontaktní transakce, samozřejmě po zadání PINu, byla 139 371 Kč, nejnižší naopak 1,50 Kč. A našel se i takový rekordman (či rekordmanka), který zvládl 989 bezkontaktních plateb během jednoho roku.

Bezkontaktní nálepka s vlastním designem, ale ne zadarmo

ČSOB začíná nabízet bezkontaktní nálepku jak pro debetní, tak pro kreditní karty. Na výběr bude ze čtyř motivů, ale kdyby vám ani ty nestačily, za poplatek 200 Kč si budete moci na kartu nechat umístit vlastní obrázek.

Banán
Podle ČSOB si máte nálepku nalepit třeba na banán

Pokud zůstanete u předpřipravených motivů, za vydání karty nic neplatíte, připravte si ale každý měsíc 9 Kč. Úplně zadarmo totiž bezkontaktní nálepka u ČSOB nebude.

Nálepky by měly začít být vydávány ihned, zažádat si o ni můžete vyplněním jednoduchého formuláře na webu platimbezkontaktne.cz a za 10 dnů budete mít nálepku připravenou na pobočce.

Budoucnost?

Jestli si říkáte to samé, co my, tedy, že bezkontaktní nálepky nejsou žádnou velkou technologickou novinkou, bohužel pro vás nemáme dobré zprávy. ČSOB sice aktuálně testuje pilot NFC plateb (o kterém se u nás brzy dočtete) s T-Mobile, zatím to ale na komerční provoz skutečně nevypadá. V prezentaci byly NFC platby zmíněny společné s takovým sci-fi, jako jsou bezkontaktní bankomaty, které ČSOB vidí (dle mého názoru dost optimisticky) v horizontu dvou až tří let. A i odhad, že do konce příštího roku budou všechny terminály v ČR bezkontaktní, zní trochu jako pohádka.

Diskuze ke článku
M
A ze byste teda shrnuli jak to funguje?!
jirka
nedivím se, že jsme v tomhle na špici, blbost ocení jen blbci
Leoš
Nemůžu před bankou uvàzat psa. Dovnitř nemůže. Mohl by mi někdo tu nálepku přinést před vchod???
Dan
jak funguje bezkontaktní nálepka? jde mi o technickou informaci.
jaké informace jsou do ní nahrány? musí být na mobilu? musí být v mobilu nějaká aplikace? jak to souvisí s operátorem?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze