O2 chystá v ČR expanzi NFC telefonů pro bezkontaktní placení

9

V Česku už můžeme více než půl roku oficiálně platit mobilem přes NFC. Je to velmi rychlé, pohodlné a silně návykové. Zatím si však tohoto komfortu mohou u O2 a Ge Money Bank užívat pouze majitelé několika málo vybraných zařízení. Situace se ale brzy změní.

Kdo sleduje nearfield.cz delší dobu, tak určitě ví, že fakt, že má telefon NFC zdaleka neznamená, že umí také bezkontaktně platit. Každý jednotlivý model je potřeba připravit tak, aby na něm korektně fungovala obslužná aplikace a komunikace mezi SIM kartou, na které je umístěn secure element a prvky telefonu probíhala dle veškerých standardů. To ale není vůbec lehká úloha a řada výrobců například neimplemetuje správně knihovny, nebo si je integruje po svém. Před uvedením telefonu na trh (a často i po něm) tak z iniciativy O2 následuje poměrně dlouhý proces komunikace s výrobcem a přípravy korektního firmwaru, který by NFC platby plně podporoval. Připomeňme, že bezkontaktní platby pomocí NFC telefonů u nás v současnosti O2 ve spolupráci s GE Money Bank.

NFC telefony i SIM karty pronikají mezi nás

Mezi klienty O2 je momentálně ze všech telefonů 4,3% těch, které umí platit bezkontaktně a funguje na nich správně i obslužná aplikace, ve které si můžete karty přepínat, sledovat transakční historii a upravovat nastavení. Modrý operátor má ve svém portfoliu současně 7 telefonů, kterými lze platit bezkontaktně přes NFC, do konce roku si ale vytyčil ambiciózní cíl – celá polovina prodávaných modelů by měla být schopna bezkontaktního placení. O2 se chystá také k dalšímu významnému kroku. V tomto roce začne automaticky přidělovat NFC SIM karty místo standardních všem, kteří si budou kupovat NFC telefon. Tento rok plánuje distribuovat 50 tisíc NFC SIM karet, příští rok až 400 tisíc. Jak je to ale s telefony?

O2

Samsung je průkopník, ne vše jde ale hladce

Nyní jsou oficiálně podporovány telefony převážně od Samsungu, které bez problémů platí a funguje na nich také obslužná aplikace. Ta zatím nefunguje u nejnovějších špičkových modelů Galaxy S4 a Galaxy S4 mini, i když platit se s nimi dá. Pokud telefon přiložíte k bezkontaktnímu terminálu a máte vloženou NFC SIM kartu s platební kartou, k zaplacení dojde. Nemáte jen možnost zobrazit si historii plateb a další informace v aplikaci. To se ale během několik málo týdnů změní. Jakmile Samsung dodá správný firmware, bude fungovat také aplikace. Brzy budou následovat také modely Galaxy Young a Galaxy Fame, přičemž každý další Samsung s Androidem a NFC by už měl podporovat mobilní platby od začátku.

Samsung Galaxy S4 Samsung Galaxy S4 mini Samsung Galaxy Fame Samsung Galaxy Young
Samsungy Galaxy S4, S4 mini, Fame a Young budou brzy mít aplikaci pro bezkontaktní placení

V případě Sony lze nyní oficiálně platit zatím jen modelem Xperia Z a SP, v přípravě je však i podpora modelů Xperia L a Xperia E. Každý další NFC telefon od Sony by už měl podporovat bezkontaktní placení od uvedení na český trh. Jednání a přípravy probíhají také mezi O2 a LG, u kterého bychom se v dohledné době měli dočkat podpory NFC plateb u prvních telefonů.

Sony Xperia E Sony Xperia L
V přípravě je též aplikace pro Sony Xperia E a Xperia L

U Windows Phone 8 si ještě počkáme

Dobré zprávy ale nemáme pro majitele HTC, u kterého zatím implementace ani komunikace v této oblasti příliš nepokročila a NFC plateb s tchajwanskými telefony se hned tak nedočkáme. V případě telefonů s Windows Phone 8 je situace prostá. Prozatím v systému chybí komponenty, díky kterým by mohla NFC SIM karta komunikovat s aplikací pro mobilní placení. To se změní s příchodem aktualizace Windows Phone 8.1 (přezdívané Blue), která tyto potřebné komponenty přinese a konečně bude možno i s těmito telefony platit. S BlackBerry 10 se naopak zatím nepočítá, platforma je zatím příliš malá. S telefony běžícími pod tímto systémem lze ale bez problémů platit, jen pro ně není k dispozici dedikovaná aplikace.

Nokia Lumia 925 BlackBerry Z10
S Windows Phone se počítá od verze 8.1, aplikace pro BlackBerry zatím v plánu vůbec není

Pokud se podaří naplnit ambiciózní plán O2 a domluvit se s výrobci na tom, že každý nový telefon vybavený NFC bude korektně podporovat i NFC platby, čeká nás zářná bezkontaktní budoucnost. Nynější zvýšená aktivita O2 v tomto ohledu se navíc bude hodit v budoucnu, až bude odstartován projekt Czech Wallet. Nebude se totiž muset řešit, že aplikace na některých telefonech nefunguje a vše již bude na spuštění připraveno. Otázkou tak zůstávají pouze někteří méně flexibilní výrobci, jako například HTC, u kterých bude implementace asi trvat delší dobu.

Diskuze ke článku
Martin
Super článek, jen několik otázek:
1) Když píšete, že BB 10 zvládá bezkontaktní platby, ale jen pro ně není aplikace, jak to funguje, když bych platil částku převyšující 500 Kč?
Za 2) nechystáte v dohledné době článek, ve kterém by jste ukázaly, jaké všechny oficiálně nepodporované telefony stejně umí nákup zaplatit? Určitě by se jednalo o zajímavý a hodnotný článek.
A za 3) jiné banky jako třeba ČS nebo jiní operátoři jako V a T-M se zatím do spolupráce neženou?
Dominik
Dobrý den chtěl bych se vás zeptat jestli bezkontaktní placení bude platit i pro nexus 4,děkuji za odpověď a přeji hezký den:-)
Lukáš
Kdy česká spořitelna?
otomar
Dobrý den, vlastním Samsung Galaxy Nexus a před časem jsem se dočetl, že i když tento telefon je vybaven NFC, tak není možné, aby fungoval s "platební" microSIM kartou. Prý tento telefon neumí číst čip na SIM kartě. Co je na tom pravdy? Díky za odpověď.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze