Nokia 603: první pořádná NFC Nokia

1

Nokia je v NFC pionýrem a už dlouhou dobu jej do některých svých telefonů dává. Ale až teď přichází Nokia 603, která si s NFC poradí naplno, a to včetně zabezpečených plateb.

Nokia má v současné době na trhu hned několik telefonů, podporujících NFC. Nokia C7 a Oro, 700, 701 a samozřejmě Nokia N9. Před nedávnem se ale začala prodávat i nová Nokia 603, a ta je v něčem jiná.

TIP: přečtěte si představení Nokie 603 na mobilenet.cz

Nokia 603 Nokia 603

Nokia 603 je levný, ale docela pěkný a vybavený telefon

Všechny dosavadní Nokie totiž nepodporovaly přístup k tzv. secure elementu na SIM kartě. Na to, co to vlastně secure element je, se podíváme ještě podrobněji v samostatném článku, vězte ale, že je to možnost uložit citlivá data (klíče, kartové aplikace apod.) do hardwarově šifrované oblasti přímo na SIM kartě. Stačí vám pak vložit SIM kartu do jiného telefonu a spolu s ní si přenesete i svá osobní data.

Právě toto řešení zatím vypadá jako nejúspěšnější a chytají se ho už i čeští operátoři. Bohužel ale žádná dosavadní Nokia si se čtením secure elementu na SIM kartě neporadila. Zvládne to právě až Nokia 603. A shodou okolností je to také první Symbianová Nokia, která má slot na microSIM kartu.

Nokia 603

Secure element bude muset být ukrytý na microSIM kartě

Ale to, že Nokia 603 má NFC na prvním místě, dokazují i další věci. Pokud sejmete zadní kryt, zjistíte, že je použito podobné řešení jako například u Google Nexusu S, tedy nalepení NFC antény přímo na zadní kryt. Ta je pak se samotným telefonem propojena dvěma doléhajícími kontakty. Měla by tak být zajištěna co nejlepší komunikace i ve ztížených podmínkách. Současné Nokie měly občas se čtením tagů na větší vzdálenost nebo v zarušeném prostředí problémy.

Nokia 603 Nokia 603

NFC anténa je nalepená přímo na zadním krytu

A na závěr je tady ještě povedené použíti NFC tagu. Nokia dala jeden hned do prodejního balení, je nalepený na kartičce, která leží v krabici hned pod telefonem.

Nokia 603 Nokia 603

Tag je ukryt na kartičce hned v balení

Nokia vás láká, abyste si stáhli exkluzivní aplikace zdarma. Stačí se tak dotknout a v telefonu se rovnou otevře aplikace Nokia Obchodu s nabídkou aplikací.

Nokia 603 Nokia 603

Tag v balení sice dostanete, je ale uzamknutý, takže si na něj nic vlastního nenahrajete

A stejně vybavená by měla být i nová Nokia 808 PureView s 41 megapixelovým fotoaparátem. Každopádně, pokud máte některý ze starších telefonů s NFC, nezoufejte: než budou mobilní platby v ostrém provozu, nejspíš si už pořídíte nový telefon, který Secure NFC bude určitě podporovat.

Diskuze ke článku
Pavel Štrobl
Tenhle telefon by mohl dělat společnost mé Lumii 710.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze