Multifunkční Kolínská klíčenka usnadňuje mládeži život

Multifunkční Kolínská klíčenka usnadňuje mládeži život
  • Chytrá Kolínská klíčenka pro děti zpřehledňuje platby i přístupy do různých institucí
  • Jedná se o malou NFC kartu, kterou zaplatíte a zároveň nahradí nespočet čipů
  • Klíčenka má další ambice, chce sloužit například jako zdravotní knížka
  • Projekt je prozatím určen pro kolínské děti, časem se může rozšířit

Kolínská chytrá klíčenka je v rámci Evropy unikátním řešením, jak ulehčit rodičům správu financí a zjednodušení přístupů pro své děti na základní škole. Děti už nepotřebují peněženku s hromadou karet a čipů. Jeden multifunkční nástroj v podobě Chytré klíčenky zastane vše a ještě něco navíc, což prozrazují nové plány organizátorů.

Klíčenka je přístupovou i předplacenou kartou. Její bezkontaktní čip splňuje různé identifikační účely, navíc ale plní i funkci platební. Předplacené bezkontaktní platební karty jsme již testovali i na mobilenet.cz. Šlo o Cool kartu od bankovní instituce ČSOB, která je jedním z hlavních partnerů Kolínské klíčenky.

Kolínská klíčenka, která je od letošního školního roku v pilotním provozu využívána žáky 6. Základní školy v Kolíně (další města by měla přibývat postupně), nově bude rozšířena i o edukační aplikaci a elektronickou zdravotní knížku.

„Chytrá Kolínská klíčenka je příkladem velmi úspěšné spolupráce města s partnery v konceptu Smart Cities a vzorovou cestou, jak pomáhat k pohodlnějšímu a bezpečnějšímu životu ve městech. Velké díky patří představitelům města Kolína a 6. Základní školy a všem partnerům. Vítám i naše nové partnery z oblasti vzdělávání a zdravotnictví a jsem si jist, že klíčenku čeká obrovský rozvoj,“ uvedl ředitel Mastercard pro ČR, Slovensko a Rakousko Miroslav Lukeš.

Kolínská klíčenka

Zároveň Mastercard dnes podepsal s městem Kolín memorandum o spolupráci pro koncept tzv. Smart Cities. Pro společnost Mastercard jde o vůbec první podobné memorandum s městem z České republiky. „Velmi si vážíme spolupráce s městem Kolín a věříme, že jejich přístup v oblasti Smart Cities bude příkladem i pro ostatní. Už nyní evidujeme zájem o kolínská řešení z jiných měst a těšíme se, že je budeme realizovat. Také se těšíme, že spolupráce s městem Kolín přinese i další projekty, které ještě více usnadní život občanům,“ uvedl ředitel Mastercard pro Českou a Slovenskou republiku a Rakousko Miroslav Lukeš.

Mastercard a Kolín chtějí tímto dokumentem potvrdit vzájemnou spolupráci v přípravě, realizaci a implementaci takových projektů, které odpovídají dlouhodobé koncepci Smart Cities, tedy konceptu využívajícího možnosti technologií pro příjemnější a pohodlnější život obyvatel i návštěvníků. Hlavním cílem je digitalizace systémů, navýšení počtu akceptačních míst a představení platební karty jako standardního nástroj pro platbu a identifikaci. V rámci spolupráce na konceptu Smart Cities s městem Kolínem a Mastercard bylo spuštěno bezhotovostní placení v autobusech městské hromadné dopravy.

Kolínská klíčenka

Kolínská klíčenka má podobu malé plastové kartičky. Cílem klíčenky je nahradit množství čipů, klíčů a peněženek, které děti musí nosit. Klíčenka díky využití bezkontaktního čipu dokáže zastat funkci čtenářského průkazu Městské knihovny Kolín nebo nástroje pro objednání a výdej obědů ve školní jídelně. Otevře též elektronické zámky od školy nebo tělocvičny a může být použita jako časová jízdenka v MHD Kolín. Klíčenku lze také aktivovat jako předplacenou kartu, na kterou pak mohou rodiče pravidelně posílat kapesné svému dítěti.

Díky snadnému ovládání, bezpečnému provozu a všestrannému užití je klíčenka vhodná i pro ty nejmladší žáky. „Školství by nemělo zaostávat několik kroků za novými trendy a technologiemi. Je třeba jít vedle sebe a otevírat dětem nové možnosti v nové technické budoucnosti,“ poznamenal ředitel 6. Základní školy Lukáš Kačer.

Kromě zachování všech původních výhod Chytré klíčenky přibudou i zajímavé novinky. Nově bude klíčenka rozšířena i o edukační aplikaci a elektronickou zdravotní knížku. O úspěšný projekt je zájem nejen mezi českými městy a kraji, ale i v zahraničí. Kolínská klíčenka je společným projektem města Kolín a společností Mastercard, Paynovatio, ČSOB a dalších.

Zdroj: chytraklicenka.cz

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze