E-ink displej s NFC: budoucnost vývěsek?

Pamatujete si ještě na visačku od British Airways? Intel teď testuje něco podobného. Společným jmenovatelem je technologie NFC a displej s elektronickým inkoustem.

Už měsíc by měli vybraní cestující létající se společností British Airways mít na kufru NFC visačku. Podobného nápadu se teď chytil i Intel spolu se dvěma americkými univerzitami (University of Washington a University of Massachusetts Amherst), a představil prototyp NFC e-ink displeje, do kterého můžete přes speciální aplikaci z jakéhokoliv smartphonu s Androidem přenést obrázek. Říkají tomu NFC-WISP.

NFC-WISP
NFC-WISP právě ukazuje loga svých tvůrců

I když to nevíme jistě, ve visačce na kufr se nejspíš ukrývá i nějaká (aspoň malá) baterie, takže určitě nebude mít nekonečnou životnost. Intel ale přichází s řešením, které baterii nepotřebuje. Veškerá elektrická energie, která je tak k překreslení e-ink displeje potřeba (a není jí mnoho), se tak přenáší elektrickou indukcí přímo z NFC antény – tedy z telefonu.

Dokonce energie z telefonu je ještě víc, než je potřeba, takže může nabít miniaturní 1 mAh akumulátor nebo super-kondenzátor.

NFC-WISP NFC-WISP
A ještě z druhé strany

Displej tak nepotřebuje vůbec žádné napájení: protože e-ink displej spotřebovává energii pouze při změně zobrazení, a to mu ji spolu s daty, co má ukázat, dodá právě telefon. Představte si ty tisíce možných použití.

Jak to funguje v reálu na prototypu, můžete vidět na následujícím videu.

Nicméně aby se naplnila moje prognóza z titulku článku, tedy e-ink displej nebyl velký jako vizitka, ale jako vývěsní tabule, je otázkou, zdali je vůbec realizovatelné podobné řešení. Protože velký displej bude mít také větší spotřebu, a taková energie už by přes NFC antény nemusela prolézt. Otázkou tak zůstává, kde leží limit. Takové jízdní řády na autobusové zastávce, to by asi nebylo vůbec špatné řešení.

NFC-WISP
Schéma pro ty, co by zajímalo, jak to funguje

Zdroje: alansonsample.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze