Další iPhone bude mít NFC: 5 důkazů

7

Začíná být takřka jisté, že příští iPhone bude disponovat podporou NFC. Důkazů je mnoho a pokud Apple iPhone 5 technologii NFC mít nebude, Applu by začal ujíždět vlak. Přinášíme pět důkazů toho, proč bychom se už v září měli dočkat iPhonu s NFC

U technologie NFC se pořád čeká na zlom, kdy se dostane do povědomí široké veřejnosti a začne se masivně používat. Už se ukázalo, že správným prvním krokem jsou mobilní platby. Ale ty je potřeba rozšířit do mobilních telefonů, a to je problém. Dá se tak říct, že už se doufá jen v to, že něco chystá i Apple.

A podle posledních informací chystá už v září, kdy by měl představit novou generaci iPhonu. Ať už se bude jmenovat iPhone 5, nový iPhone (po vzoru iPadu) nebo třeba iPhone NFC (to by se nám líbilo), je prostě jisté, že technologii NFC mít bude. Tentokrát už na 100 %. Ale dobře, 99 %. U Applu se totiž může stát cokoliv.

Důkaz č. 1: Apple Passbook

Když Apple před 14 dny představil novou verzi operačního systému iOS 6, součástí byla i nová aplikace jménem Passbook. Proč nás zaujala tak, že jste si o ní mohli přečíst i na našem Facebooku, se ještě dočtete v samostatném článku. Ale uznejte, že aplikace jen pro věrnostní karty, letenky a vstupenky moc velký smysl nedává. Ani když bude od Applu a v iPhonu.

Apple Passbook

Důkaz č. 2: Dlouhodobé spekulace

Už dlouhou dobu se spekuluje o tom, že NFC v iPhonu bude a Apple bude ten, který způsobí revoluci. Mluví se o tom od doby, kdy se čekalo na iPhone 4S. Jenže na ten se právě nikdy nečekalo. Všichni čekali na iPhone 5, který NFC mít bude. A dost možná i kvůli nepřipravenosti NFC (nebo spíše platformy okolo) se Apple rozhodl vydání nového telefonu raději o rok odložit a rychle připravil jen iPhone 4S.

Důkaz č. 3: Tvrdí to CEO

A CEO má vždycky pravdu. Spustit takovou věc, jako jsou mobilní platby, to není něco, co by se dalo zvládnout v úzkém kolektivu lidí v jedné firmě. Apple musí jednat s dodavateli, bankami, všemi možnými společnostmi. A asi tušíte, že i když budou všichni vázáni mlčenlivostí s pěkně tučnou pokutou, leckdo se prořekne a přítomnost NFC v iPhonu, ať už nepřímo či přímo, potvrdí. A vůbec NFC v iPhonu potvrzují všechny možné ne zrovna nevěrohodné zdroje.

  • Ed McLaughlin, MasterCard: „Nevím o žádném vyvíjeném zařízení, jehož výrobce by se nesnažil být jistý tím, že je PayPass ready.
  • New York Times:Podle dvou lidí znající poměry vnitřních procesů předcházejících sériové výrobě nového iPhonu — i když ne nutně toho přístího — čip vyrobený společností Qualcomm bude též obsahovat technologii NFC.

Když už jsme u těch lidí, Apple najal Benjamina Vigiera, experta na NFC s třináctiletou praxí. Deutsche Telekom (zdejší T-Mobile) měl údajně v prezentaci o NFC slide s obrázkem iPhonu, Jean-Paul Cottet z Orange se po schůzce s Timem Cookem rozhodl dávat ve Francii NFC SIM karty všem zákazníkům včetně předplacenek.

Důkaz č. 4: Patent

Už v březnu si Apple patentoval placení iPhonem pomocí NFC pod názvem iWallet. Tak se s největší pravděpodobností ale služba jmenovat nebude, obvykle se patenty provádí pod jinými názvy. Z patentu se dá leccos vyčíst, přinejmenším snaha o NFC platby je jasná.

NFC v iPhonu (patent)

Důkaz č. 5: NFC je v betaverzi iOS 6

Na webu 9to5Mac provedli rozbor betaverze iOS 6, kterou si mohou vývojáři nahrát do iPhonu, a objevili, že nový iPhone bude nejspíš obsahovat NFC čip (respektive secure element) s přímým napojení na napájení (bude tedy fungovat i při vypnutém telefonu).

Diskuze ke článku
MX
Vzhledem k tomu, že u nových telefonů je dnes NFC standardem, nedovedu si představit, že by uvedli nový telefon bez NFC.
@kosacek
Skvělý články, parádní přístup, ještě lepší videa! Jen tak dál!
Durus
Naco tych 5 dukazu? Myslim ze to je jasne aj bez dukazu...
Jura
Důkaz č. 2: Dlouhodobé spekulace... od kdy jsou speklace dukaz? :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze