Bankovnictví George od České spořitelny startuje naostro, chystají se i NFC platby

10
Bankovnictví George od České spořitelny startuje naostro, chystají se i NFC platby
  • Česká spořitelna spouští v ostrém provozu nové internetové a mobilní bankovnictví George
  • Aplikace nově umožní připojení účtů i jiných bank a placení mobilem přes NFC na podzim
  • Za rok by mělo George používat přes 1,5 milionu zákazníků v Česku

Česká spořitelna dnes na své tiskové konferenci oznámila zásadní novinku ohledně internetového a mobilního bankovnictví. Bankovnictví nové generace George, které bylo doposud k dispozici v testovacím provozu, bude nyní k dispozici všem klientům. Otevřením George pro všechny klienty Spořitelny končí dvanáctiměsíční testovací období, během něhož si George vyzkoušelo více než půl milionu klientů. Na začátku roku 2019 by měl mít George zhruba 1,5 milionů uživatelů. Mobilní aplikaci George by pak měl používat více než milion uživatelů. Postupně tak nahradí v současnosti používaný Servis 24, který zřejmě příští rok zanikne. Česká spořitelna se tak postupně přibližuje etalonům v digitálních službách na českém bankovním trhu, například Monetě Money Bank, jejíž Smart banka sbírá ocenění jako nejlepší mobilní bankovnictví v Česku.

Internetové bankovnictví George

Bankovnictví dostalo jméno George. Bylo vyvinuto mezinárodním vývojářským týmem v rámci Skupiny Erste a je shodné pro všechny banky celé skupiny. George dostal své pojmenování jako mezinárodně srozumitelné a odkazuje na jméno prvního autopilota, kterého vyvinul před sto lety britský letec Lawrence Sperry a pojmenoval ho právě George. Výraz „Nech to na George“ mezi piloty zdomácněl a dodnes ho pro označení autopilota používají. Bankovnictví George nyní používá napříč skupinou Erste přes 16 milionů klientů.

Podoba mobilní aplikace George

George má moderní a intuitivní prostředí, což je velký pokrok oproti Servisu 24. Už nyní umí pokročile analyzovat finanční chování uživatelů, ukazovat finanční plány. Inteligentně také například umí poradit v různých situacích. Například doporučí snížení limitu na vaší platební kartě v případě, že je příliš vysoký a provádíte vždy jen nižší transakce. Nechybí možností pokročilého filtrování plateb a další funkce, například inteligentní rozpoznání platebních údajů ze složenky nebo faktur, samozřejmostí je pak placení QR kódem. Do internetového bankovnictví George se pak s dvoufázovou autentifikací můžete přihlásit přes speciální aplikaci George klíč.

Chystají NFC platby, Google Pay ale zatím nebude

Na podzim budou moci klienti Spořitelny s mobilní aplikací George platit u obchodníků místo karty přímo mobilem přes NFC. Česká spořitelna se ale nepřipojí k bankám, které používají Google Pay. NFC platby tak přinese skrze vlastní peněženku integrovanou do George. Důvodem jsou jednak širší možnosti služeb a zároveň neposkytování dat Googlu. Stejnou cestou se nedávno rozhodla vydat také Air Bank, která místo Google Pay spustila mobilní placení přes NFC skrze vlastní aplikaci My Air.

Mobilní placení bude dostupné pouze na Android. Apple platební aplikace třetích stran do svého systému nepouští a jedinou možností je Apple Pay. To letos v Česku nebude a dle vyjádření České spořitelny, která s Applem o zapojení jedná, se tak stane zřejmě příští rok. Novinkou bude i možnost vytvořit si virtuální jednorázovou kartu na předem danou částku pro bezpečné placení na internetu, například na neznámých stránkách. Po dané transakci se číslo karty zneplatní a nemůže dojít k zneužití karty. Klienti si budou moci také připojit své účty v 8 jiných bankách, novinkou bude také potvrzování plateb otiskem prstu bez nutnosti potvrzování transakce z SMS zprávy.

Diskuze ke článku
Ivo Rundt
No konečně i v ČS pochopili, že je 21 století.... :-D
Drak
NFC platby az na podzim? Zklamani...
Jan
Ono by bylo fajn kdyby ty banky se domluvili a vytvořili jednu aplikaci, protože chodit do nastavení telefonu pořád dokola, jen proto aby jste si prepli aplikaci mi přijde jako totální nesmysl a ztráta času.
Rene
Dnes jsem to bohužel zprovoznil, totální katasrofa !!! Špatné zabezpečení polovina věcí nefunguje!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze