Vzdává Google HW-based secure element? Nový Nexus 7 ho nemá

1

Vypadá to, že Google boj za hardwarový secure element vzdává. Alespoň tomu nasvědčuje to, že v před dvěma týdny představené nové generaci tabletu Nexus 7 chybí.

Při představení nového Google Nexusu 7, který mimochodem má s 323 PPI nejjemnější displej mezi tablety, se o tom, že by nepodporoval Google Wallet, nijak nemluvilo.

Na webu Android Police si ale všimli toho, že aplikace Google Wallet z Google Play nejde nainstalovat.

Peter Hazlehurst, produktový šéf Google Wallet, pak v komentáři u článku vysvětlil proč: „Ahoj lidi, v novém Nexusu 7 (nebo HTC One Play Edition) není secure element, a kvůli tomu Google Wallet není podporován.

Co to znamená? Možné jsou asi tři scénáře.

  1. Z nějakých důvodů Google nezvládl do Nexusu 7 secure element dát a tak s ním nepůjde platit; stejně, kdo by platil tabletem?
  2. Google pochopil, že na to, aby vyhrál boj o secure element (v telefonu vs. na SIM kartě) nemá
  3. Google vzdává vývoj celé NFC větve Google Wallet a postupně ji přestává vyvíjet

Mě osobně se jako nepravděpodobnější zdá scénář číslo dvě. V případě využití secure elementu na SIM kartě by totiž platit uměl i Nexus 7. A Googlu by to hlavně dalo naději na to, že se platby v podání Google Wallet rozšíří. Dosavadní model s využitím secure elementu přímo v telefonu totiž zejména díky neochotě ze strany operátorů příliš nefunguje.

Žádné oficiální stanovisko ale Google ještě nepodal. Takže uvidíme, co se chystá, očividně se ale něco děje.

Diskuze ke článku
Lukáš Košík
Sice píšu pozdě, ale s podstatnými informacemi.
Skutečným důvodem je podpora host-card emulation u v Androidu 4.4. Není tedy potřeba žadná HW podpora v podobě speciálního čipu v telefonu. Hlavním důvodem pro tuto variantu, je blokování secure elementu operátory u jimi prodávaných telefonů. Google se tak na US trhu potýkal s malou adopcí jeho služby Google Wallet, protože ji HW blokují všichni národní operátoři, mimo současné trojky Sprint. Podpora na úrovni OS může znesnadnit snahy operátorů o blokování cizích platebních řešení a také sníží výrobní cenu telefonů cca o 1,5 USD. Což ve výsledku zvýší podporu mezi zařízeními, kdy v současné době malý výrobci nebyly ochotní přidat secure element do svých přístrojů, zejména u levnějších modelů.
http://nfctimes.com/news/special-report-google-backs-host-card-emulation-visa-and-mastercard-could-hold-keys-success-0

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze