Už v pondělí vám přiletí karta do telefonu vzduchem

Dnes proběhla tisková konference, na které GE Money Bank představila doručování platebních karet do telefonu bezdrátově přes internet, tzv. Over-the-Air. Jak to bude probíhat a jak moc se tím zjednoduší proces získání karty?

Ondřej Hájek, inovační leader společnosti GE Money Bank, dnes ráno oficiálně na tiskové konferenci, která se konala v hotelu Angelo na pražském Smíchově, představil další milník v oblasti NFC plateb mobilem.

Ondřej Hájek Ondřej Hájek
Ondřej Hájek, inovační leader GE Money Bank

O co jde? Nově vám platební karta, ať už debetní nebo kreditní, dorazí do telefonu bezdrátově přes internet. Říká se tomu Over-the-Air, česky tedy „vzduchem“.

Do nedávna jste kvůli tomu ještě museli do banky, podepsat spoustu papírů a pak týden čekat, než vám dorazí nová SIM karta i s platební kartou poštou. Od léta už jste sice mohli celou operaci provést z internetového bankovnictví, pořád jste ale pak museli vyrazit na poštu a tam prožít pár nepěkných chvil ve frontě.

Tomu je teď konec. Stačí si dojít na jakoukoliv O2 prodejnu (a můžete klidně hned), kde by měli mít dostatečnou zásobu nových NFC SIM karet. Tu si vyměníte za svou stávající a budete telefon používat úplně normálně.

Když si pak ale jednoho krásného dne, třeba v pondělí 9. prosince, kdy to celé startuje, řeknete, že byste si chtěli pořídit platební kartu do telefonu (a máte účet u GE Money Bank), stačí se jen přihlásit do internetového bankovnictví, zažádat si o vydání nové karty do telefonu a i během několika hodin můžete začít platit. A co víc, tímhle způsobem si můžete do telefonu poslat až tři platební karty.

Tři platební karty v jednom telefonu Tři karty v mobilu
Tři platební karty v jednom: tohle vaše peněženka neumí

A jak říká Jiří Vítek, šéf pro NFC a finanční služby z Telefónicy, i pokud účet ještě nemáte, platit budete moci už druhý den po jeho založení: „Snažíme se hledat takové cesty, které by pomohly našim zákazníkům využívat mobilní technologie nejen k volání a datovým službám, ale zjednodušily jim i běžný život. Dnes už zákazníci nemusí čekat na doručení platební karty nahrané na SIM kartě. Stačí, aby zašli na libovolnou značkovou prodejnu, vyměnili si stávající SIM kartu za novou, podporující NFC, a zadali požadavek ve své bance. Již druhý den od podpisu smlouvy v GE Money Bank mohou začít používat svůj mobilní telefon k bezkontaktním platbám.

Platební karta v telefonu od GE Money Bank Výchozí karta
Hvězdičkou si vyberete, která karta je výchozí, u těch zbylých pak musíte kliknout na tlačítko platit

Ale… Vždycky jsou tady nějaká ale. Zatím to funguje jen na pěti telefonech z osmi, které umí platit přes NFC. Bohužel Sony Xperie Z a SP a Galaxy Note II budou muset počkat ještě do konce roku. Další ale přichází co do počtu karet. Sice můžete mít v telefonu až tři, musí se ale jednat o různé produkty, jinými slovy tedy nepůjde, abyste měli v telefonu stejnou debetní kartu k osobnímu a firemnímu účtu. Ale třeba debetní se zlatou a stříbrnou kreditní už problém není.

Technologie Over the Air znamená pro klienty zásadní zvýšení komfortu. Umožňuje nahrání karty prostřednictvím sítě operátora O2 přímo na SIM kartu. Klient tak nemusí čekat na doručení karty poštou, ale ta mu bude nahrána například cestou do práce.,“ říká inovační leader GE Money Bank Ondřej Hájek. „Díky tomuto systému nahrání karty, který jsme společně s O2 vytvořili, mohou také klienti na jedné SIM kartě nyní využívat až tři platební karty současně. Placení jsme tak znovu posunuli o krok blíže mobilní budoucnosti,“ dodává.

Zlatá kreditní karta Potvrzení platby
V telefonu tak můžete mít debetní i kreditní kartu zároveň a pohodlně mezi nimi přepínat

Nicméně i tak se jedná o nesmírně důležitý krok ve směru k zpřístupnění NFC plateb co nejširší mase uživatelů. NFC SIM karty sice O2 ještě nerozdává úplně na potkání (pořád jsou o dost dražší, než ty obyčejné), ale až si půjdete SIM kartu na prodejnu vyměnit, určitě si o ni řekněte. Bude se vám (brzy) hodit!

Ve spolupráci s bankami – a GE Money Bank patří k našim nejaktivnějším partnerům – se snažíme našim uživatelům co nejvíce zjednodušit používání nových technologií a přinášet stále nové možnosti,“ říká Richard Walitza, ředitel pro rozvoj mobilních plateb a inovací MasterCard Europe pro Českou republiku a Slovensko. „Tento projekt je výrazným krokem k rozšiřování NFC plateb v České republice. MasterCard chce do budoucna přijít i s dalšími novinkami, jako je rozšiřování funkce platebních karet na karty dopravní nebo loajalitní. Brzy budeme schopni tento systém integrovat i do mobilních telefonů a vytvořit tak multifunkční platební nástroj z telefonu, který skoro každý z nás nosí téměř neustále u sebe,“ doplňuje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze