NXP: NFC nepotřebuje Apple, aby uspělo

Apple (zatím) technologii NFC rezolutně odmítá. Myslí si, že je na ni ještě příliš brzy. Největší výrobce NFC čipů si ale nemyslí, že technologie potřebuje podporu Applu, aby uspěla.

Společnost NXP, původně divize Philipsu, není jen jednou z dvaceti největších firem vyrábějící polovodiče, ale hlavně jedním z největších hráčů okolo technologie NFC. Koneckonců NXP stálo při samotném zrodu této technologie a společně se Sony a Nokií v roce 2004 založilo neziskovou organizaci NFC Forum.

NXP dodává čipy osmi z deseti největších výrobců smartphonů, vyrábí ale i pasivní NFC tagy. Právě tam by podle Alexandera Rensinka, ředitele marketingu, měla směřovat pozornost marketérů: NFC tagy v letácích, časopisech a na billboardech umožňují společnostem spojení se zákazníky třeba přes sociální sítě.

Ale na dotaz, proč Apple technologii NFC jako jeden z mála vytrvale ignoruje, odpovědět nechtěl. Okomentoval to ale slovy, že NFC nepotřebuje Apple aby uspělo, a dodal, že „Posun přichází z mnoha různých úhlů, ne jen od Applu. … NFC není jen další funkce v krabičce jako Bluetooth. Je příliš brzy na to říkat, že využití NFC se zastavilo.“

Ovšem nedávno uznaný patent podaný Applem tak trochu naznačuje, že se možná v Cupertinu chystají obejít bez technologie NFC úplně. Z patentu lze pochopit, že Apple přemýšlí nad technologií, kdy je schopen pomocí kompasu změřit elektromagnetické charakteristiky zařízení v blízkosti, a na základě toho pak navázat bezdrátové spojení (třeba pomocí Bluetooth nebo WiFi). Lze si představit, že každé zařízení má elektromagnetický otisk, například by tak telefon poznal, že jste k němu přiblížili bezdrátový headset a připojil se na něj. Jaká ale bude realita, teprve uvidíme.

Patent Apple
Schéma patentu od Applu

Zdroje: theinquirer.net, patentlyapple.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze