Nový systém PID Lítačka usnadní cestování po Praze i Středočeském kraji

Nový systém PID Lítačka usnadní cestování po Praze i Středočeském kraji
  • Po letech plánování Praha od příštího týdne spouští nový dopravní systém PID Lítačka
  • Pražanům i návštěvníkům tento systém výrazně usnadní pohyb po městě i celém Středočeském kraji
  • Novinkou je také možnost nahrát kupón i na bezkontaktní bankovní kartu či In Kartu Českých drah

Od pondělí 27. srpna spouští Praha ve spolupráci se Středočeským krajem nový dopravní systém PID Lítačka. Ten s sebou přináší hned několik novinek, zřejmě nejvýraznější novinkou bude možné nahrát časový kupón pro cestování na libovolnou bezkontaktní bankovní kartu či In Kartu Český drah. Odpadne navíc nutnost ověřovat zakoupený kupón ve validátoru, vše proběhne on-line skrze e-shop PID Lítačky.

Kupón je s nosičem svázaný jen za pomocí čísla dané karty, z tohoto důvodu proběhne ověření případné kontroly revizora čistě on-line. V jednu chvíli bude možné mít časový kupón pouze na jednom nosiči (Lítačka, bezkontaktní bankovní karta, případně In Karta), i v průběhu platnosti však bude možné mezi těmito nosiči přecházet.

PID Lítačka

Kromě samotného e-shopu vznikla i aplikace pro smartphony se systémem iOS a Android se shodným názvem PID Lítačka. V té půjde nakupovat jednorázové jízdenky jak v rámci Prahy, tak i Středočeského kraje (PID). Samotné zakoupení dlouhodobých kupónů (tedy od jednoho měsíce do jednoho roku) bude umožňovat aplikace až později, stejně tak se od příštího roku plánuje možnost uchovávat kupón právě a jen v samotné aplikaci, čímž zcela odpadne nutnost nosit s sebou plastovou kartu.

Aplikace dále například umožní přeposlání jízdenky třetí osobě či odloženou aktivaci jízdenky pro pozdější užití. Po aktivování bude jízdenka platná za 2 minuty, aby se tak předešlo černým pasažérům, kteří by si jízdenku aktivovali až při kontaktu s revizorem. Samozřejmostí je i vyhledávání spojů, přesná poloha MHD prostředků bude doplněna později. Nová aplikace PID Lítačka umožní poprvé cestujícím ve Středočeském kraji nákup elektronického jízdného prostřednictvím mobilní aplikace, v mnoha případech je výsledná cena za jízdenku skrze aplikaci nižší než v případě nákupu přímo u Českých drah. I ty však novinky vítají a očekávají zvýšený zájem o cestování vlakem.

Aplikace je již od srpna v beta verzi, od září nahradí stávající aplikaci PID Info. Celý projekt PID Lítačka stál 40 milionů korun, přičemž na jeho financování se podílela Praha a Středočeský kraj, stejně jako budou platit také jeho provoz. Ten je vypočítán na 3 miliony korun měsíčně. Spolu s novinkami přichází i konec Opencard. Od 1. listopadu již nepůjde na kartu nahrát dlouhodobý kupón, majitelé však pochopitelně mohou svůj stávající kupón využít do konce platnosti. Od 1. září bude také umožněna bezplatná výměna Opencard za Lítačku, případně si budou moci kupón nahrát na jiný nosič.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze