Nokia BH-221 s NFC: ustřihněte kabel u svých sluchátek

12

Svá oblíbená sluchátka nedáte z ruky, a přesto byste si chtěli užívat pohodlí bez drátů? Headset Nokia BH-221 na to má řešení. A přichází i s technologií NFC.

Koncept headsetu, který jakýmkoliv sluchátkům ustřihne kabel, Nokia poprvé nabídla už před třemi lety. Teď ale přichází s modelem BH-221, který celou ideu posouvá na další úroveň. Stále jde ale o to hlavní: do krabičky, kterou si připnete třeba na límec, si můžete připojit jakákoliv sluchátka s 3,5 mm jackem.

Nokia BH-221 Nokia BH-221 Nokia BH-221

Technologií NFC se Nokia právem chlubí už na krabici

Headset Nokia BH-221 je poměrně velký, to je daň za lepší funkce. Jedná se o kvádr se čtvercovým půdorysem o hraně 45,9 mm, vysoký 18 mm, s hmotností 28,5 gramu. Přední část je kryta pogumovaný plastem, která se u jednotlivých barevných variant mění. Pořídit si můžete modrou, zelenou, růžovou, bílou a černou barevnou variantu. Zbytek těla kromě spony je z tvrdého lesklého plastu. Uprostřed se pod ním ukrývá NFC čip. Stačí se ho dotknout telefonem, headset se zapne a během několika sekund připojí. A stejně ho i vypnete.

Nokia BH-221 Nokia BH-221

Headset Nokia BH-221 se dá s klidem považovat za módní doplněk

V balení pak ale najdete i špuntová sluchátka s krátkým půlmetrovým kabelem. Ty ctí barvu headsetu a nehrají vůbec špatně. S klidem bych je srovnal se sluchátky v ceně několika set korun. Vybrat si můžete jednu ze tří různých velikostí nástavců, které dostanete hned v balení.

Nokia BH-221 Nokia BH-221

Barevně sladěná špuntová sluchátka nehrají vůbec špatně

Pravděpodobně ale 3,5 mm jack uprostřed jednoho z boků využijete pro připojení vlastních sluchátek. Vedle něj se pak nachází ještě microUSB konektor pro nabíjení, které je signalizováno ve vypnutém stavu neviditelnou diodou na přední straně.

Nokia BH-221 Nokia BH-221

Pomocí 3,5 mm jacku můžete připojit libovolná sluchátka

Integrovaný akumulátor oficiálně slibuje až 7 hodin přehrávání hudby nebo 150 hodin v pohotovosti. Počítejte ale s tím, že při hojnějším používání budete nabíjet minimálně jednou týdně.

Nokia BH-221

V balení najdete tři velikosti nástavců, manuál i microUSB nabíječku

Nokia BH-221 řeší problém všech Bluetooth headsetů: poslouchání FM rádia. Drtivá většina telefonů totiž potřebuje drátová sluchátka jako anténu, a tak s Bluetooth headsetem máte smůlu. Nokia do BH-221 samotné FM rádio integrovala (k jeho poslouchání telefon vůbec nepotřebujete). Proto je na levém boku posuvný vypínač pro jeho zapnutí, z druhé strany pak tlačítka pro regulaci hlasitosti.

Nokia BH-221 Nokia BH-221

Posuvný vypínač pro FM rádio a ovládání hlastiosti

Další ovládací tlačítka jsou samozřejmě na čelní straně. Pomocí nich můžete ovládat hudební přehrávač (přehrát/pozastavit a dopředu/dozadu), zbytek funkcí jako je zapnutí nebo přijmutí/odmítnutí hovoru zvládne multifunkční klávesa. Zezadu headsetu je pak spona pro uchycení na oděv. Je příjemné, že je otočná v rozsahu 360°, a tak si můžete headset natočit tou správnou stranou, ať už si ho připnete kamkoliv.

Nokia BH-221 Nokia BH-221

Spona je silná a otočná

Mohlo by se zdát, že na posledním boku headsetu už nic není. Právě tady ale je to nejlepší. Headset Nokia BH-221 totiž přichází s OLED displejem, na kterém umí ukazovat spoustu věcí.

Nokia BH-221

Tady, že nic není? Zdání klame

Bohužel právě tím, že se ukrývá pod lesklým plastem, není jeho čitelnost na přímém světle úplně nejlepší. Co tedy headset na displeji ukazuje a co vlastně umí?

Nokia BH-221

Po zapnutí se ukáže velké logo Nokia

Nokia BH-221

Tímto headset oznamuje, že je připojený k Nokii 701

Nokia BH-221

Aktuální čas z telefonu

Nokia BH-221 Nokia BH-221

Příchozí hovor se jménem volajícího a informace odmítnutí

Nokia BH-221

Právě přehrávaná skladba

Nokia BH-221

Zapnutí zvýraznění basů

Nokia BH-221 Nokia BH-221

Nastavení – změna jazyka nebo reset

Headset má i jednoduchou nabídku pro nastavení, kde si můžete zapnout zvýraznění basů nebo výšek, spárovat druhý telefon (headset totiž zvládne připojení ke dvěma headsetům zároveň), zvolit jazyk (je zde ale pouze angličtina a čínština) a zresetovat ho do základního nastavení.

Bohužel plná funkčnost není u všech zařízení. Zatímco Nokia 701 se Symbianem bez problémů zvládla jméno volajícího i aktuálně přehrávanou skladbu, Nokia Lumia 610 s Windows Phone už jen jméno volajícího a Nokia N9 dokonce ani to. Je tedy lepší headset před koupí vyzkoušet s konkrétním modelem telefonu.

Headset Nokia BH-221 přichází s několika inovacemi najednou, daní za to je trochu větší velikost, kterou ale stejně při připnutí na oblečení nebudete vnímat. Musíte si ale zodpovědět otázku, jestli vám stojí za to si za FM rádio, OLED displej a NFC připlatit 700 Kč oproti levnějšímu modelu BH-111 za pět stovek.

Diskuze ke článku
milda
A teď v létě to k tričku uchytím jak? Lepší to má vyřešené bh-610 essence s možností zavěšení kolem krku, ale ten už je zvukově a cenově někde jinde...
Kryštof Korb
Jde to i na tričko, sice hůř, ale jde. Essence zas nemá možnost připojení vlastních sluchátek, nejde mít všechno :)
misiak
mam otazku či to pojde na nokia 500 cez bluetooth,samozrejme aj s funkciami
Daniel
jem takový dotaz ohledně kompatibility s nokií n9. Jaký jste měli firmware, když jste to zkoušeli ? PR1.2 ? Současný je PR 1.3 a já doufám, že to s tím bdue kompatibilní, teda hlavně displej, proto bych to chtěl :-). JInak bych si mohl koupit BH-111.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze