NFC se dere už i do fotoaparátů: Panasonic, Sony, Samsung i Canon

Technologie NFC není zdaleka záležitostí jen mobilních telefonů. Viděli jsme ji už v mnoha zařízeních a teď se začíná dostávat i do fotoaparátů. Přichází s nimi Panasonic, Sony a Samsung.

Technologie NFC už se dostává pomalu i do kompaktních fotoaparátů a bezzrcadlovek, dokonce nejnověji i do zrcadlovek. Aktuálně jich je dohromady sedm. 4 od Panasonicu, 2 od Samsungu a nejnovější jeden od Sony. Jde ale hlavně o sdílení fotek a párování s telefonem, který pak přes WiFi Direct s fotoaparátem komunikuje a umí ho speciální aplikací ovládat.

Panasonic přišel s NFC v kompaktních fotoaparátech jako první. Používá ho k rychlému spárování přes WiFi Direct se svou aplikaci Panasonic Image App. Ta je k dispozici pro Android a iOS a umí spoustu věcí, třeba vzdáleně fotoaparát ovládat. Zároveň umí i funkci rychlého sdílení, kdy se stačí jen dotknout fotoaparátu a vyfocenou fotku máte v telefonu. Podle informací na webu je ale stále potřeba mít nainstalovanou aplikaci, doufejme, že brzy Panasonic řešení upraví tak, že už aplikaci potřebovat nebude a bude odpovídat NFC standardům.

Panasonic Lumix TZ40

Panasonic Lumix TZ40 je pokročilý kompakt s širokoúhlým objektivem s 20 × optickým zoomem, optickým stabilizátorem a rozlišením 18 megapixelů.

Panasonic Lumix ZS30 Panasonic Lumix ZS30 Panasonic Lumix ZS30
Panasonic Lumix TZ40

Panasonic Lumix FT5

Panasonic Lumix FT5 je odolný fotoaparát, který toho vydrží opravdu hodně. Daní za integrovaný objektiv je jen 4,6 × optický zoom, rozlišení pak činí 16 megapixelů. Pořídit si ho můžete kromě černé a stříbrné také v oranžové a modré barvě.

Panasonic Lumix TS5 Panasonic Lumix TS5 Panasonic Lumix TS5
Panasonic Lumix FT5

Panasonic Lumix G6

I když je Panasonic Lumix G6 pořád kompakt, lecčím (třeba i cenou) ty nejobyčejnější zrcadlovky předčí. Nabídne rozlišení 16 megapixelů na velkém snímači, rychlé zaostřování, 3 palcový výklopný displej a elektronický OLED hledáček. Na výběr budete mít hned z 5 vyměnitelných objektivů.

Panasonic Lumix G6 Panasonic Lumix G6 Panasonic Lumix G6 Panasonic Lumix G6 Panasonic Lumix G6
Panasonic Lumix G6

Panasonic Lumix GF6

Panasonic Lumix GF6 je takový zploštělý Lumix G6. Stále nabídne výbornou výbavu i výměnné objektivy, ale v o něco elegantnějším těle.

Panasonic Lumix GF6 Panasonic Lumix GF6 Panasonic Lumix GF6 Panasonic Lumix GF6 Panasonic Lumix GF6 Panasonic Lumix GF6
Panasonic Lumix GF6

Samsung technologii NFC umístil do svých dvou bezzrcadlovek. Opět slouží hlavně pro spárování s telefonem, který pak umí fotoaparáty přes WiFi Direct a aplikaci Smart Camera ovládat.

Samsung NX300

Samsung NX300 má velký 3,3 palcový dotykový AMOLED displej, vyměnitelné objektivy, APC-CMOS snímač s rozlišením 20 megapixelů a nejrychlejší závěrku ve své třídě: 1/6000 sekundy. K dostání je v retro designu a třech barvách: hnědé, černé a bílé.

Samsung NX300 Samsung NX300 Samsung NX300 Samsung NX300 Samsung NX300 Samsung NX300
Samsung NX300

Samsung NX2000

Samsung NX2000 je to, čemu Samsung říká Smart Camera. Obrovský 3,7 palcový dotykový AMOLED displej, žádná tlačítka. V o něco elegantnějším provedení také nabídne vyměnitelné objektivy a rozlišení 20 megapixelů na APS-CMOS snímači.

Samsung NX2000 Samsung NX2000 Samsung NX2000
Samsung NX2000 Samsung NX2000 Samsung NX2000
Samsung NX2000

Sony svůj první NFC fotoaparát představilo teprve nedávno. Za to to ale vypadá, že NFC bude skutečně standardní a určeno především pro sdílení vyfocených fotek.

Sony RX100 II

Sony RX100 II je nástupce úspěšného modelu RX100, oproti kterému dostal navíc výklopný 3 palcový displej, novější snímač (20 megapixelů) a sáňky pro blesk.

Sony RX100 II Sony RX100 II
Sony RX100 II Sony RX100 II
Sony RX100 II

Canon EOS 70D

Canon technologii NFC umístil i do své nejnovější poloprofesionální zrcadlovky. Bohužel zatím nevíme, jak to bude fungovat a k čemu přesně se NFC využije. Opět ale půjde o technologii WiFi Direct a propojení s telefonem či tabletem (Android a iOS), přes který pak budete moci fotoaparát ovládat.

Nový EOS 70D je ale zajímavý určitě i jako fotoaparát, nehledě na NFC. Přichází totiž s novým 20 megapixelovým snímačem, jehož každý pixel je ale složen ze dvou fotodiod. Jedna se využívá pro složení náhledu, druhá pro ostření, které je díky tomu i v režimu Live View stejně rychlé, jako když používáte hledáček. Fakticky tak má rozlišení 40 megapixelů, ale při finálním složení fotografie pak obě diody fotoaparát využívá pro vytvoření jednoho výsledného pixelu.

Canon EOS 70D Canon EOS 70D Canon EOS 70D Canon EOS 70D Canon EOS 70D
Canon EOS 70D
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze