Na láhvích vína z Château Le Pin hledejte NFC tagy

1

Motto belgické společnosti Selinko je „Každý objekt má svou identitu.“ A asi tušíte, že dost důležitou roli v tom budou hrát NFC tagy. Ty teď můžete hledat třeba na láhvích vína.

Každý objekt má svou identitu“, to tvrdí belgická společnost Selinko. Ta se zabývá identifikací, a abych byl konkrétní, identifikací luxusního zboží. Cílem je jednou provždy vyřešit doložení původu u značkových produktů, jejichž padělky od originálu mnohdy pouhým okem nerozeznáte.

Selinko
Ověření pravosti certifikátem v NFC tagu

S titulkem článku jsem to trochu přepískl, protože Bordeaux z obce Pomerol z Château Le Pin asi jen tak nepotkáte. Jde o jedno z nejdražších vín na světě, ročně vyrobí jen mezi šesti a sedmi sty bedýnkami. Ale právě na těchto láhvích s cenou v tisících Euro za láhev o to, jestli máte originál nebo jen nějakou láhev s přelepenou etiketou, už opravdu jde.

Château Le Pin Château Le Pin Château Le Pin
Château Le Pin

Selinko tak pod viněty Bordeaux z Château Le Pin, konkrétně na ročníky 2010 a dál, začalo umisťovat NFC tagy. Vy si pak po stažení aplikace pro Android můžete jedním tapnutím ověřit, jestli se skutečně jedná o originál.

Selinko Cherry On The Bag Cherry On The Bag
Aplikace pro Android

Jak to celé funguje uvidíte nejlépe na následujícím videu:

Aplikace kromě ověření pravosti ale umí i další věci. Když už jsme u toho vína, tak třeba umí zobrazit podrobnosti o jeho původu nebo komentáře ostatních vlastníků. Selinko ale samozřejmě míří i do jiných sfér: kabelky Cherry On The Bag nebo spolupráce s návrhářem Danielem Hechterem.

Cherry On The Bag Cherry On The Bag Cherry On The Bag
Takhle vypadají kabelky se všitými NFC tagy
Diskuze ke článku
Arnold
Při ceně toho vína se dá nfc normálně duplikovat, takže pokud byla kopírka vín dosud, tak bude i nadále. NFC je levnej a nastavit ho není problém.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze