British Airways budou od července na kufry dávat NFC tagy

2

Konec papírovým visačkám na kufrech na letišti. Alespoň takto vypadá budoucnost podle British Airways, které začnou testovat nové digitální visačky už příští měsíc.

British Airways společně s Designworks připravují visačky na kufry pro 21. století. A vypadá to, že klasickým papírovým samolepicím visačkám už pomalu odzvonilo.

Nápad je úplně jednoduchý: představte si visačku, o něco tlustší, gumovou, která má ale místo potisku displej s elektronickým inkoustem. A uvnitř se pak ukrývá trocha elektroniky, nejspíš i menší baterie a NFC anténa.

Jak to bude fungovat? Visačku budete moci mít klidně vlastní, pokud lítáte často, nebo si ji vyzvednete na letišti. Umístíte ji na kufr, spustíte aplikaci v telefonu, kde budete mít boarding pass. Jedním dotekem pak na visačku pomocí NFC přenesete informace o vašem letu, které se kromě uložení na NFC tag okamžitě zobrazí i na elektronickém papíře v podobě klasického čárového kódu a textových informací o letu. A pak už jen kufr položíte na pás a odjede do letadla. Odbavení zavazadel by se tak mělo řádově zkrátit na nějakých 35 sekund.

Visačka na kufr od British Airways Visačka na kufr od British Airways
Visačka na kufr pro 21. století

Že to zní jako sci-fi? V British Airways to myslí smrtelně vážně. Od července začne tříměsíční testování, s prototypy zatím v nefinálním designu. Komerční nasazení se očekává během roku 2014, samozřejmě podle toho, jak dopadne testování. A dost možná visačky přijdou o NFC technologii, případně ji doplní ještě nějaká jiná, protože v britských aerolinkách chtějí, aby byly visačky kompatibilní s co největším množstvím smartphonů.

Frank van der Post, brands and customer experience managing director, k tomu uvedl: „Je to fantasticky jednoduché, ale chytré zařízení, které dává každému zákazníkovi možnost mít vlastní personalizovanou visačku na kufr, která se mění dotekem smartphonu – pokaždé, když někam letí.

Visačka na kufr od British Airways
Na e-ink displeji se zobrazí čárový kód a informace o letu

A svou roli bude hrát samozřejmě i cena, protože vyrobit visačku, která má NFC, displej s elektronickým inkoustem a ještě musí něco vydržet bude asi docela drahá legrace. Smysl to ale dává: NFC ani elektronický inkoust nepotřebuje skoro žádnou energii, visačka se bude používat opakovaně, takže by se mohla klidně i prodávat, díky displeji bude v praxi fungovat jako běžná papírová. A ušetří spoustu času.

Jak se vám takovéto další použití technologie NFC líbí?

Diskuze ke článku
Ok
To je ale kravina :D
Moravaczech
Vyborny napad k cestovani. Uvidime, jaka bude cena.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze