Nová evropská směrnice o platebních službách způsobí revoluci a přinese novinky

1
Nová evropská směrnice o platebních službách způsobí revoluci a přinese novinky
  • Nová evropská směrnice PSD2 má ambice způsobit revoluci
  • Jedná se o jednu z nejvýraznějších změn v bankovním světě za několik let
  • Nová směrnice zakazuje poplatky při placení kartou, zákazníkům umožní spravovat více účtů z různých bank pod jednou aplikací
  • Přinést by mohla i další služby, které byly do této doby odmítány

V sobotu 13. ledna vešla v platnost nová evropská směrnice PSD2 (Payment Services Directive 2). Název vám asi nic moc neřekne, proto se pojďme na její dopady podívat podrobněji. Hned na úvod můžeme začít dobrou zprávou – valná většina bodů směrnice potěší všechny klienty platebního procesu, tedy všechny ty, kteří platí.

Nová evropská směrnice nově zakazuje účtovat jakékoliv poplatky za platbu kartou, případně bezhotovostním převodem. Možná jste se již setkali s obchodníky (ať už v on-line prostředí, případně v klasických prodejnách), kteří zpoplatňovali platby kartou určitým procentem z konečné částky, případně nedovolovali platbu kartou pod určitou částku.Týkalo se to nejen obchodníků v menších městech a menších obchodech, ale i velkého počtu on-line obchodníků, kteří se snažili konkurovat nízkou cenou.

Apple iPhone NFC platba

Nízká cena však byla vykoupena poplatkem z platby kartou, což mohlo od nákupu odradit. Kromě internetových prodejců a menších obchodů se podobná taktika týkala i vybraných cestovních kanceláří a menších prodejen se službami (například kadeřnictví atd.)

Od soboty 13. ledna jsou všechny podobné poplatky zakázány. Logicky může vyvstat otázka, jak se zachovají obchodníci. Někteří mohou své zboží skokově zdražit o původní výši poplatku za transakci. To je však běžná praxe všech obchodníků, kteří platbu kartou akceptují a poplatky bance platí již delší dobu bez toho, aniž by tyto částky chtěli přímo po kupujících.

Je přitom samozřejmě jedno, jestli platíte klasickou platební kartou nebo některou z platebních možností, například skrze Android Pay (brzy Google Pay) či Apple Pay. Právě nová směrnice by mohla pomoci s rozšířením služby Apple Pay do dalších zemích, například i do České republiky.

PSD2

Velkou novinkou je také možnost, aby si klient více bank sjednotil všechny své účty pod jednu mobilní/webovou aplikaci, kterou dokáže všechny účty ovládnout. Banky nově ztrácí monopol na vlastnictví klientova účtu a budou muset nabídnout data i konkurenci, brzy se prý takový požadavek stane běžnou součástí nabídky všech bank v Evropské unii. Díky novinkám budou vznikat i nové startupy, které právě na novinky směrnice přímo naváží, zapojit se bude moci kdokoli. Vždy však pochopitelně bude záležet na klientovi, zda takové nabídky využije, případně bude nadále spravovat každý účet separátně. Aby byla zachována co nejvyšší bezpečnost dat, PSD2 přináší i zpřísnění autorizace klienta, tedy dvoustupňové ověřování, které banky musí zavést v platnost.

Na seznámení se s podmínkami mají banky 18 měsíců, které začnou běžet zhruba od února, kdy budou schválené technické detaily přenosu, reálného nasazení u prvních bank bychom se tak mohli dočkat v polovině příštího roku.

Zdroj: finextra.com, ubergizmo.com, 9to5mac.com

Diskuze ke článku
paper editing and revision onl
Banks lose their monopoly on owning the client's account and will have to offer data and competition, paper editing and revision online and soon such demand will become a common part of the offer of all banks.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze