Platit mobilem můžete už i s Komerční bankou

43

Komerční banka už nějakou dobu slibovala novou mobilní aplikaci. Kromě ní ale dnes představila i mobilní platby: bude vám stačit stáhnutí mobilní aplikace.

Komerční banka byla jednou z prvních bank u nás, která si s NFC platbami pohrávala. Už v roce 2012 naučila pomocí speciálního krytu platit iPhone a o pár měsíců později byla u spuštění prvního poloveřejného pilotu společně s Telefónicou O2. Tehdy to bylo všechno ještě značně komplikované. Dnes se ale píše rok 2016 a Komerční banka představuje mobilní platby přímo ze své mobilní aplikace. Službě oficiálně říká MojeMobilní karta.

Tisková konference Komerční banka
Tisková konference se konala v hotelu The Grand Mark Prague

Platit můžete už za 2 dny

Stejně jako u podobného řešení banky ČSOB je vše založeno na technologii HCE (Host Card Emulation), nebudete tudíž skutečně potřebovat nic víc, než si stáhnout novou mobilní aplikaci Mobilní banka (Google Play, Apple App Store). A samozřejmě mít účet u Komerční banky. Mimochodem, samotné mobilní bankovnictví je také velmi povedené, respektuje platformy a umí spoustu zajímavých věcí, takže se stažením určitě nečekejte, i když máte iPhone nebo telefon bez NFC.

Řešení Komerční banka připravila ve spolupráci s karetní asociací Visa, respektive se společností Worldline, která celé platební řešení certifikované Visou poskytuje.

Ohledně bezpečnosti šla Komerční banka ještě dál. Můžete si zvolit limit výše platby, při které si telefon vyžádá zadání PIN kódu – maximum je 500 Kč, limit si ale můžete nastavit i nižší nebo si zadání PINu vyžádat při každé platbě. Kromě toho lze zapnout náhodnou klávesnici, kdy PIN nebudete zadávat na běžné numerické klávesnici, ale jednotlivá čísla se rozmístí náhodně, nikdo vám tak PIN jen tak jednoduše neokouká přes rameno. Zapnout lze také, aby telefon při platbě zavibroval.

Pro placení pod limit není třeba aplikaci vůbec spouštět, stačí jen telefon probudit – rozsvítit displej. Případně můžete aplikaci přes widget spustit a platbu autorizovat předem, nebudete se pak zdržovat zadáváním PINu při placení na terminálu.

Platební karta je vydávána samostatně, jako doplňková k plastové. Její číslo se ale nedozvíte, tudíž s ní nebudete moci ani platit přes internet. Stejně tak alespoň zatím nepůjde vybírat peníze z bankomatu. A pozor, za vydání karty budete platit roční poplatek 99 Kč. To si KB mohla odpustit.

Jak na to?

Je to docela jednoduché. Nejdříve budete potřebovat:

  • účet u Komerční banky
  • smartphone s Androidem 4.4 a novějším a samozřejmě s NFC (a nesmí být rootnutý)
  • nainstalovanou aplikaci Mobilní banka
  • a být v aplikaci přihlášeni – zařízení musíte autorizovat skrz internetové bankovnictví

Ač Komerční banka tvrdí, že by měly fungovat všechny telefony s novějším Androidem – prý testovali 115 různých zařízení – obzvlášť u některých exotičtějších telefonů se vám může stát, že placení fungovat nebude. Na běžně dostupných a novějších telefonech by to ale fungovat mělo.

Pak zbývá o platební kartu zažádat. To můžete provést buď z internetového bankovnictví nebo přímo z mobilní aplikace (v sekci Karty > Můžu si sjednat). Není to nic složitého, stačí projít celkem čtyřmi kroky: nastavit limity a „podepsat“ smlouvu.

Žádost o mobilní kartu Žádost o mobilní kartu Žádost o mobilní kartu Žádost o mobilní kartu
Žádost o vydání mobilní karty v internetovém bankovnictví je opravdu jednoduchá, jen škoda, že vydání karty není okamžité

Do dvou dnů by se vám následně v mobilní aplikaci objeví platební karta, kterou budete muset ještě zaktivovat a pak už můžete vyrazit do obchodu a zaplatit.

Nastavení plateb v Androidu
V nastavení plateb pak už najdete i KB, víc screenshotů bohužel neukážeme, protože KB v aplikaci jejich pořizování zablokovala

A co bude dál?

David Brendl ze společnosti Visa mluvil ještě o budoucnosti mobilních plateb. Ve Vise se teď zaměřují hlavně na budoucnost, ve které se bude čím dál tím víc stírat rozdíl mezi fyzickými platbami někde na terminálu a virtuálními platbami, kdy třeba v taxi vůbec platit nebudete, prostě se vám automaticky strhne odpovídající platba – tzv. neviditelné platby.

Jako další alternativa k mobilním telefonům a platebním kartám také brzy přijdou různé platební wearables, třeba náramky, které budou propojené právě s mobilní aplikací, ale nebudete telefon k placení nebudete muset vytahovat z kapsy.

Diskuze ke článku
Pav
Super aplikace, vše funkční na Galaxy S6!
Pavel
Trošku upřesním: "Pak zbývá o platební kartu zažádat. To musíte bohužel provést z internetového bankovnictví, mobilní aplikace vám umožní akorát odeslat e-mail.." v aplikaci se nacházejí další dva odkazy. Jeden odkazující na informační leták a druhý sloužící jako průvodce.

Žádost probíhá v v části Karty v sekci Můžu si sjednat/ Debetní karty. Mě to třeba docela mátlo (ne díky článku, ale díky mobilnímu bankovnictví, kde bych čekal nějaké znaménko + pro přidání karty v Přehledu karet.

Za dva dny uvidíme :D

Jinak aplikace se vyvedla :D Vypadá k světu, i když nejsou už v nabídce jiná témata než v noci bíle vypalující, gord když účet kontroluji ráno nebo večer. A ruční změna jazyku je také minulostí.
Ondřej
A něco o Windows 10 (Mobile)??
Marek
Jen nikdo nepíše, že to stojí 99 Kč/rok. Tím mě trochu zklamali, je to zbytečný poplatek. Lepší počkat na Android Pay... Nevíte, kolik chce ČSOB za tuto fíčuru?
http://www.sazebnik-kb.cz/cs/obcane/karty/debetni-karty.shtml

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze