Telefony s Windows Phone 8.1 umí platit přes NFC. Funguje to i v ČR

10

Windows Phone se v nové verzi 8.1 naučily zabezpečené NFC platby. My jsme to hned vyzkoušeli a ověřili, že nová funkcionalita skutečně funguje i u nás s GE Money Bank a O2. Má to ale svá ale.

Včera v poledne Microsoft uvolnil novou verzi Windows Phone 8.1 pro vývojáře. O tom bychom ale na near fieldu určitě jen tak nepsali nebýt jedné důležité novinky. Už i uživatele operačního systému od Microsoftu se dočkali funkčních NFC plateb.

Windows Phone 8.1
Na první pohled to vypadá, že je vše při starém

Technologii NFC podporuje Windows Phone od verze 8, pokud pomineme pokusy, jako byla Lumia 610 NFC. Dosud ji ale nebylo možné využít pro bezkontaktní platby, a to se právě s příchodem Windows Phone 8.1 mění. Když vstoupíte do nastavení NFC, kromě vypínače nově přibyla i volba pro povolení bezkontaktních plateb.

Windows Phone 8.1 Windows Phone 8.1
Ale po rozkliknutí nastavení NFC je vidět volba pro povolení bezkontaktních plateb

Nastavit si můžete i to, kdy půjde s telefonem platit. První volba je pouze když je telefon odemknutý, druhá když alespoň svítí displej (tedy zamykací obrazovka) a třetí vždy. Nicméně zas tak vždy to není: u některých telefonů se pod volbou objeví hláška, že Tento telefon nemůže dělat transakce, když je vypnutý. Takže třeba v případě Lumie 1020 na placení s vypnutým nebo vybitým telefonem asi můžeme zapomenout, ale třeba takové HTC 8X už tam podobnou hlášku nemá, jak podotkl náš čtenář @juniwalk (a děkujeme mu za screenshot).

Windows Phone 8.1 Windows Phone 8.1
Nastavit si můžete, že se s telefonem dá platit až po odemknutí

Kupodivu je tak celé platební řešení nezávislé na integrované peněžence, kterou jsme už tak vychválili. To ale do budoucna platit nemusí, protože právě v peněžence by se měla následně objevit aplikace, se kterou budete moci svou NFC platební kartu spravovat. A tím už se pomalu dostávám dál…

Všechno to má samozřejmě svá ale. To, že Windows Phone 8.1 skutečně umí platit s NFC SIM kartou od Telefónicy a s nahranou platební kartou od GE Money Bank, jsem sice před několika desítkami minut osobně vyzkoušel, stále to je ale pouze neoficiální. Stejně jako můžete platit například s BlackBerry.

Hlavně to ale znamená to, že abyste si vůbec mohli o NFC kartu zažádat, je třeba si dát novou NFC SIM kartu do některého z podporovaných telefonů, následně vyplnit žádost v internet bankingu a počkat do druhého pracovního dne devíti ráno, kdy vám na telefon s nainstalovanou Android aplikací dorazí právě platební karta z banky. Pak ještě nastavit automatický režim a ano, pak už můžete SIM kartu vesele dát do telefonu s Windows Phone a platit. Nicméně pořád je to bez záruky, takže pokud nastane nějaký problém, banka se s vámi vůbec nemusí bavit.

Update Windows Phone 8.1 je zatím dostupný jen pro vývojáře. Běžným uživatelům bude zpřístupněn během května či v červnu. Přesné termíny záleží na výrobci telefonu a distribuci.

Diskuze ke článku
Lubos
Proč musím mít nějakou stupidni kartu od operátora bože už neví jak si víc nakrast
David
jenom jedna banka, nová simka, nahrát kartu a v obchodě na mě nakonec budou koukat jak vrány :D složitěji to nejde, ČR jedeee
Torm
Zajímalo by mě, proč prostě se automaticky neodečte částka z uvedené platební karty v Peněžence? Proč do toho má operátor co kecat?
Představil bych si to prostě tak, že pokud mám NFC v telefonu, nahranou platební kartu v Peněžence, že přiblížím telefon k platebnímu terminálu s NFC a je zaplaceno (pravděpodobně by bylo potřeba asi zadat i heslo do Peněženky, ale obešly by se všechny nesmysly s operátorem a s bankou)
Komar006
proc jeno GE Money Bank kua.....?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze