BusLine spouští placení bezkontaktními kartami v autobusech

2

Společnosti MasterCard a BusLine, třetí největší dopravce v České republice zaměřující se na autobusovou dopravu, společně spustily možnost placení za jednotlivé jízdné pomocí bezkontaktních platebních karet přímo v autobusech. Na projektu se rovněž podílejí ČSOB a EM TEST.

Od 1. března je tato novinka k dispozici na 10 linkách a v rámci MHD Litoměřice. Mezi vybrané linky patří například spoje Praha – Harrachov, Liberec – Hradec Králové – Brno, Jablonec nad Nisou – Praha či Praha – Litoměřice. Cestující u řidiče postupuje obvyklým způsobem – nahlásí svoji cílovou stanici a poté zaplatí tak, že přiloží svoji bezkontaktní platební kartu k terminálu. Celkem bude čtečkami vybaveno 70 autobusů.

Na zmíněných linkách odbaví BusLine v průměru pět tisíc cestujících denně, nejvyšší čísla jsou zaznamenána začátkem a koncem víkendu, především potom v neděli odpoledne a v pondělí ráno, kdy lidé cestují do škol a do zaměstnání.

BusLine BusLine BusLine
K již používanému terminálu byla připojena krabička pro bezkontaktní placení.

Nearfield.cz komentuje: Projekt nejlépe vystihuje parafráze hlášky z Pelíšků, která padla na tiskové konferenci: „Je to taková hloupost a přitom to stálo tolik úsilí.“ Na jednu stranu se totiž nejedná o nic revolučního – autobus má stále stejný odbavovací systém, jen je k němu nyní připojena krabička pro platby bezkontaktní kartou. Realizace je určitě složitější než v případě obchodu, který stojí na místě. Daleko důležitější je směr, kterým se to celé ubírá – už žádné proprietární řešení typu OpenCard nebo SMS jízdenek, ale to, co zákazníka bude obtěžovat co nejméně. A až do hry vstoupí virtualizované platební karty v mobilech nebo v chytrých hodinkách, pak to bude ještě o to užitečnější. Že tento pokus není ojedinělý dokazují i zprávy z Jeseníku, Brna a Plzně nebo Liberce.

Diskuze ke článku
Lsn
Pche, to už máme v Plzni dlouuuho

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze