V Liberci si ode dneška koupíte jízdenku bezkontaktně

Pokud dnes nastoupíte do tramvaje EVO2 v Liberci, můžete si zakoupit jízdenku bezkontaktní kartou nebo telefonem. Liberec je tak první město, které tuto možnost u nás dostává přímo do dopravního prostředku.

Jestli závidíte Londýnu, kde od úterý můžete jezdit metrem jen s bezkontaktní kartou nebo NFC telefonem místo jízdenky, máme pro vás dobré zprávy. U nás se inovuje také: Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou zavádí bezkontaktní platby přímo v tramvaji. Ale ano, pravda, zatím je to v trochu omezenějším měřítku.

V tramvaji EVO2 v Liberci teď můžete za jízdenku zaplatit bezkontaktní kartou. Funguje to úplně jednoduše: prostě nastoupíte do tramvaje, přistoupíte k validátoru, zvolíte si typ jízdenky (základní a poloviční, platí pouze v Liberci) a přiložíte bezkontaktní kartu nebo telefon s NFC. Validátor vám pak vytiskne klasickou papírovou jízdenku, jako kdybyste si ji koupili v automatu.

Bezkontaktní validátor
Takhle vypadá validátor, kde můžete zaplatit bezkontaktně

Představenstvo společnosti souhlasilo s realizací pilotního projektu, v němž se do DPMLJ implementují nejnovější metody elektronického odbavování cestujících, které se používají ve městech jako je Londýn nebo Chicago“ řekl Luboš Wejnar, ředitel DPMLJ.

Ale koneckonců i za jízdenku v automatu můžete už od 20. srpna zaplatit bezkontaktně, alespoň na terminálu Fügnerova, kde byl umístěn automat na jízdenky s bezkontaktním terminálem. Nicméně tady české prvenství získala Praha, konkrétně ve znovuotevřené stanici metra Národní třída v červnu.

Tramvaj EVO2
A takhle tramvaj, kde se validátor nachází. Bohužel je zatím jen jedna.

Liberečanům, kteří cestují MHD jen občas, se tak nabízí další možnost nákupu jízdenky a zahraničním návštěvníkům města, kteří přijíždějí do Liberce většinou na krátkou turistickou návštěvu, nabídneme komfort v nákupu jízdenky bez nutnosti výměny peněz, což právě zahraniční turisté určitě ocení,“ ohodnotil přínos nové služby náměstek Statutárního města Liberce, Jiří Šolc.

S každým inovativním prvkem se snažíme přivést další a další cestující do MHD. Dopravní podnik se také aktivně zabývá podporou cestovního ruchu v Liberci a k tomu by měl sloužit tento jízdenkový automat. Prodávané jízdní doklady jsou nabízeny vedle českého jazyka i v jazykových mutacích angličtina, němčina, polština, což v turisticky navštěvovaném Liberci může být vítáno tradičními návštěvníky města z Německa a Polska,“ vyzdvihl rozšíření služby Roman Šotola, předseda představenstva DPMLJ.

Bezkontaktní automat na jízdenky
Bezkontaktní automat na jízdenky

Zásluhu na tom všem má kromě dopravního podniku ještě společnost MasterCard a banka ČSOB. Celé je to tak hlavně ukázka toho, že podobné řešení může fungovat i u nás, protože náklady na realizaci tohoto v podstatě pilotního řešení rozhodně nebyly malé. A MasterCard se netají tím, že by rád podobný model rozšířil i do dalších měst. Koneckonců podle jeho průzkumu MasterIndex by 52 % Čechů za MHD chtělo platit bezkontaktní kartou.

Zdroje: Tisková zpráva MasterCard, Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou, ckdpragoimex.cz

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze