Apple číslo vaší karty nikomu neprozradí. Jak funguje Apple Pay?

8

Chcete vědět, jak doopravdy funguje Apple Pay? NFC technologie v iPhonu je jen začátek. Celé je to daleko složitější, a naštěstí už to s Applem má málo společného.

Při včerejší keynote létala vzduchem slova o bezpečnosti a soukromí, Apple se ale podrobnostmi moc nechlubil. Za něj to ale udělaly karetní společnosti hned několik málo hodin po představení nových iPhonů, takže už jsme moudřejší, jak vlastně platební systém Apple Pay funguje. A naštěstí to je standardnější řešení, než jsme si původně mysleli.

Apple Pay logo

Pokud jste ještě nečetli včerejší článek o tom, že iPhone konečně má NFC, určitě se podívejte nejdřív na něj.

Magický token

Apple slibuje, že číslo vaší karty se nedostane k obchodníkovi, ať už je to na bezkontaktním terminále v kamenném obchodě nebo při online platbě. Vaše karta, kterou buď máte v iTunes nebo ji vyfotíte, je ale jediné, co Apple spojuje s vaším bankovním kontem. Jak to tedy udělá?

Celý trik spočívá v magickém tokenu, který ale není nic jiného, než virtuální platební karta. Tu vám vydá a doručí do iPhonu vydavatel vaší platební karty, tedy společnost MasterCard, Visa nebo American Express. Právě tyto společnosti budou celé řešení zajišťovat, ne Apple. Vytvořily okolo něj standard, ač mu každá firma říká trochu jinak: MasterCard Digital Enablement Service, Visa Token Service a American Express mu vlastně ani nijak neříká.

Visa/MasterCard/American Express logo

Takže ve chvíli, kdy s telefonem platíte, neplatíte vlastně se svojí kartou, ale s kartou, která odkazuje pouze kamsi do cloudu vaší karetní společnosti. Až ta následně, naprosto bezpečně, platbu spáruje s vaší plastovou kartou a strhne vám ji z účtu.

Funguje to

Důležité ale je, že to obchodníka, který má bezkontaktní terminál, nemusí vůbec zajímat. Protože platba probíhá úplně stejně, jako kdybyste platili plastovou bezkontaktní kartou, a to, jaké číslice se terminál od telefonu dozví, je mu úplně jedno.

Ale asi tušíte, že nějaký háček to mít bude. A skutečně má, jde o to, aby se vaše banka domluvila s vydavatelem karet o využívání tohoto řešení a propojila se do onoho „cloudu“. Proto nyní Apple Pay startuje jen v USA a zatím jen u šesti (a později u 11) amerických bank. Nicméně ničemu nebrání to, aby se s karetními společnostmi domluvily i další banky. A vzhledem k tomu, že už každá banka dnes platební karty u někoho vydává, není třeba se bát, že by to byl nějaký velký problém.

A co u nás?

Dnes dopoledne vydaly tiskové zprávy i české pobočky společnosti MasterCard a Visa. Žádné převratné zprávy jsme se nedozvěděli, ale přece…

MasterCard se pochlubil, že byl vůbec první, se kterým Apple začal jednat. Zároveň zmiňuje, že 50 tisíc terminálů v čechách je bezkontaktních, tedy budou podporovat Apple Pay, a že je vůbec Česká republika rozvinutou zemí. Dá se z toho tak vytušit, že příchod Apple Pay k nám není úplně v nedohlednu. A dovolím si ještě citovat: „Společnost chce, aby Evropané mohli do roku 2020 platit všude bezkontaktně.“ Znamená to prý, že v roce 2018 by měly dvě třetiny telefonů platit bezkontaktně, od roku 2016 se budou nasazovat už pouze bezkontaktní terminály a poslední kontaktní terminál bude za bezkontaktní vyměněn v roce 2020.

Visa byla už dokonce konkrétnější: technologie Apple Pay by mohla přijít do Evropy už začátkem roku a Česká republika, jakožto jedna z nejbezkontaktnějších zemí, by mohla být hned mezi prvními. „V současnosti je situace taková, že služba se spouští jako první v USA. V Evropě to bude nejdříve začátkem příštího roku,“ informuje Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko, a dodává „Slovensko nedávno odstartovalo jako druhá země v Evropě cloudové mobilní bezkontaktní platby NFC HCE. Brzy bude následovat i Česko. Ve spolupráci naší organizace se společností Apple vidíme obrovský potenciál i pro tuzemský trh. Pro úspěšný start bude potřeba dohody konkrétní tuzemské banky a společnosti Apple. Tyto dohody pomůže zprostředkovat Visa.

Doplněno 11. 9.: dostali jsme podobné vyjádření i z MasterCard: „Placení s Apple se plánuje rozšířit do Evropy již na začátku roku 2015.

Apple?!

Protože se tady nebavíme jen o Applu, chce to zdůraznit ještě jednu věc. Celé toto řešení není Apple. Jsou to karetní společnosti a banky. Tím neříkám, že není zásluhou Applu, aby všechno společně fungovalo. Apple na tom má rozhodně zásadní zásluhu a s karetními společnostmi na takovém řešení pracuje už roky.

Jde ale o to, že na konci u zákazníka nemusí být iPhone. Může tam být klidně úplně jiné zařízení, třeba ani ne mobilní telefon. Stačí, aby splnilo nastavené standardy, naštěstí to ale tentokrát nebyl Apple, který je určoval.

Apple iPhone NFC platba
Takhle budete platit iPhonem: s palcem na homebuttonu

Zdroj: Mastercard, Visa, Newsweek

Diskuze ke článku
Anonymní
Více informací a také porovnání obou modelů najdete už teď na http://iphone6-plus.cz/ :)
fx
Jenže to naprosto nejzásadnější, co do toho Apple přišel, je perfektně funkční zabezpečení otiskem prstu. Díky tomu to lidi bude motivovat k použití. Bez zabezpečení bych třeba já přes NFC neplatil (vyloženě jsem si v bance vyžádal kartu bez NFC) a se zadáváním PINu na telefonu to ztrácí na jednoduchosti a rychlosti... Tohle se chytne velmi rychle.
Google Wallet
Apple pay nesaha Google Wallet ani po kotniky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze