iPhone 6 má konečně NFC a bezkontaktní platby. Umí ale číst tagy?

5

Trvalo to dlouho, ale dočkali jsme se. Apple iPhone má NFC. Umí platit, a jak jsme čekali, je to tak trochu jinak, prostě podle Applu. Platit navíc budete moci i novými hodinkami Apple Watch.

Apple iPhone má NFC

Na třetí pokus to vyšlo. Asi si pamatujete, že už v roce 2012 jsme byli naprosto přesvědčeni, že iPhone 5 bude mít NFC. A neměl. A neměl ho ani iPhone 5S. K letošním spekulacím jsme tak po patřičné zkušenosti byli už značně zdrženliví. Ale ano, vypadá to, že doba nadešla. A aby toho nebylo málo, tak máme iPhony s NFC vlastně hned dva. Seznamte se: Apple iPhone 6 a iPhone 6 Plus. A vlastně nejenom iPhony, protože NFC dostaly i chytré hodinky Apple Watch.

Apple iPhone NFC platba
Takhle budete platit iPhonem: s palcem na homebuttonu

Asi si říkáte, že je to konečně tady. To, po čem všichni volali, tedy aby Apple nastartoval boom NFC technologie, se stává realitou. Od teď už to bude všude jen samé NFC. No, ač to tak z titulku výše může skutečně vyznívat, skutečnost je poněkud jiná. Leccos napovědělo už to, že o technologii NFC během představování samotného telefonu nepadla jediná zmínka, ačkoliv se Phil Schiller oháněl všemi možnými bezdrátovými technologiemi. O NFC se začalo mluvit až v souvislosti s mobilními platbami potom, co už to vypadalo, že už se iPhonu 6 nic nového nedozvíme. Ale postupně.

Bezkontaktní platby podle Applu

Představte si, že jste Apple a máte přes 800 milionů čísel platebních karet. Takže při přemýšlení nad vlastním platebním řešení budete dělat všechno proto, abyste tuto unikátní konkurenční výhodu využili. A přesně to Apple udělal.

Tim Cook představení Apple Pay uvedl slovy „A teď bych vás rád uvedl do zbrusu nové kategorie služeb. A všechno je to o peněžence. Naší ambicí je ji nahradit. A začátkem je placení.“ V tu chvíli se dalo čekat ještě cokoliv, ale po pár minutách ukázek toho, jak obrovský trh placení kartou je, ale zároveň jak je placení kartou nepohodlné, video prozradilo, že tady půjde o bezkontaktní platby. A tedy technologii NFC, což potvrdil hned další slide.

Apple iPhone NFC platba Apple iPhone NFC platba
Přiložit palec na Touch ID, klidně při zamknutém telefonu, pak na terminál a je zaplaceno

Na pódium v tu chvíli přišel Eddy Cue, vice prezident pro internetový software a služby, a začal vysvětlovat, jak bezkontaktní platby podle Applu fungují. Asi tušíte, že celé řešení přirozeně využívá aplikaci Passbook (všimněte si, že v ikonce přibyl jeden proužek s platební kartou). Při placení kartou se využívá i čtečka otisků prstů Touch ID, kterou musíte platbu autorizovat. A v iPhonu bude i hardwarový secure element.

Apple iPhone NFC platba Apple iPhone NFC platba
Zabezpečení pomocí otisku prstu bude asi hodně velké lákadlo

A teď to hlavní. Chcete zaplatit? Stačí se jen přihlásit do iTunes, vždyť tam už platební kartu přece dávno máte!

Jestli jste se už nadechli, chce to asi trochu vysvětlit, jak to vlastně celé funguje. Při keynote jsme se bohužel nedozvěděli podrobnosti, ale v zásadě jde o to, že Apple v každém iPhonu využívá virtuální platební kartu, kterou uloží do secure elementu a kterou se pak fyzicky platba provádí. Ani samotný obchodník tak k číslu vaší karty, která je v iTunes, nemá přístup. Po zaplacení touto virtuální kartou vám pak Apple částku strhne úplně stejně, jako když si koupíte aplikaci v AppStoru. Není to geniální?

Jak konkrétně to funguje si můžete přečíst v článku Apple číslo vaší karty nikomu neprozradí. Jak funguje Apple Pay?

Apple iPhone NFC platba
Nakupování v obchodě snadné jako v AppStoru

A pozor, to ještě není všechno. Přidat si do Passbooku můžete i jakoukoliv další kartu. Jak? Prostě ji vyfotíte.

Apple iPhone NFC platba
Platební kartu do Passbooku přidáte prostě tím, že ji vyfotíte

Pokud budete chtít zaplatit jinou kartou, než máte výchozí, stačí telefon přiložit k terminálu, ale nemít prst na Touch ID čtečce. Pak si můžete zvolit jinou kartu přímo na displeji a platbu následně potvrdit.

Apple má samozřejmě odpověď i na klasickou otázku, co se stane, když ztratíte telefon. Odpověď zní, že nic, prostě přes službu Najít můj iPhone placení zablokujete a samotnou platební kartu ani blokovat nemusíte, když vlastně v telefonu vůbec není. A když už jsme u té bezpečnosti, Apple nás ujišťuje, že nebude uchovávat žádná data o tom co, kde a za kolik nakupujete.

A jestli vám tohle ještě nestačilo, Applu se podařilo si prakticky přivlastnit i všechny bezkontaktní terminály v USA. Protože se samozřejmě nezapomněl pochlubit, že se dá bezkontaktně platit na více než 220 tisících místech, třeba v McDonald's, obchodech Sephora, Disney a nebo samozřejmě v Apple Storech.

Součástí Apple Pay bude ale i platforma pro placení online nebo v mobilních aplikacích, a fungovat to bude v podstatě úplně stejně. Nakoupíte na jeden dotyk, Apple předá obchodu vaši dodací adresu i kontaktní údaje, ale číslo karty se k němu nikdy nedostane. Zaplatit takhle půjde třeba i za taxi Uber. A ano, zatím se bavíme jen o USA, ačkoliv Apple slibuje, že usilovně pracuje na dalších zemích. A ani tam to nebude hned, zatímco iPhone se začne prodávat už za deset dní, Apple Pay se spustí až v říjnu.

Apple iPhone NFC platba Apple iPhone NFC platba
Placení v online obchodech bude fungovat na jeden dotyk, Apple předá obchodníkovi adresu i kontakt, ale ne číslo karty

Apple Pay navždy změní způsob jakým všichni nakupujeme.“ Asi není třeba už nic víc, než řekl Tim Cook, dodávat.

Platit půjde i hodinkami

V podstatě úplně stejně půjde platit i pomocí chytrých hodinek Apple Watch.

Apple Watch NFC platba Apple Watch NFC platba Apple Watch NFC platba
Zaplatíte i s chytrými hodinkami Apple Watch

Poběží na nich upravená verze aplikace Passbook, a protože též obsahují NFC (ač to o nich Apple nenapsal vůbec nikde), budou moci taktéž platit. Nicméně chybí už čtečka otisků Touch ID, potvrzení platby tak bude vykonáno dvojitým stiskem tlačítka z boku hodinek. A jak Apple říká, potvrzení o odeslané platbe uslyšíte a ucítíte.

Apple Watch NFC platba Apple Watch NFC platba
Potvrzovat se už ale bude jen stisknutím tlačítka

NFC?

To bychom měli bezkontaktní placení. A kde je tedy slibovaná technologie NFC? No, to je právě ten háček. Za celou dvouhodinovou konferenci o dalších aplikacích NFC nepadlo ani slovo.

Bohužel teď nemůžeme předjímat, co to vlastně znamená, protože nemáme žádné informace. Rozhodl se Apple NFC využít pouze pro placení? Otevře přístup k NFC vývojářům aplikací? Bude iPhone umět věci, které jsou standardizované dle respektované instituce NFC Forum a bude tak umět načítat tagy s kontaktními informacemi, URL adresami a podobně? Nevíme nic. A protože je to Apple, do doby, než se dostanou na světlo světa podrobnosti, můžeme jen spekulovat. Protože možné je cokoliv.

Ale přece jen, kdyby tam technologie NFC skutečně byla, proč by o tom Apple na celé keynote nepronesl ani slovo? Vypadalo to skoro, jako že se těmto třem písmenům snaží za každou cenu vyhnout.

Dočkali jsme se

Ledy se prolomily. Apple po dlouholetém očekávání nasadil NFC a mobilní platby vyřešil po svém, ostatně jako u všeho ostatního. Jak to bude fungovat, jestli to bylo dobře a co všechno tím Apple vlastně sleduje, ukáže až čas. Můžete si ale být jisti, že buzzword NFC je ode dneška opravdu v plné síle.

Zdroje: Apple, The Verge

Diskuze ke článku
Omar
Obávám se, že API k NFC zatím Apple nezpřístupní. Stejně jako zpřístupnění TouchID API, které jim trvalo celý rok od uvedení nového iP 5S. Každopádně i tohle je obří krok. Jen škoda, že je opět do značné míry v režii Applu, což znamená, že dokud nedojdou do naší "zaostalé" kotliny, tak s iPhonem stejně nezaplatím. Ovšem jinak to vypadá parádně.
DANN
V rozšíření bezkontaktních plateb na tom naše kotlinka není vůbec špatně ba právě naopak. V USA je situace zcela jiná, tam bezkontaktní platby vůbec neznají (a ani karty s čipem, pořád jedou na magnetický proužek a u pokladen se podepisují) a je to tak jedna z nejzaostalejších zemí vyspělého světa pokud jde o nové technologie placení viz. http://blog.unibulmerchantservices.com/magnetic-stripes-emv-chips-and-credit-card-fraud/
Pro ně bude ApplePay něco převratného, pro nás je to víceméně samozřejmost, protože tak již několik let platíme. A pokud jde o použití mobilu místo platební karty, tak řešením jsou cloudové platby - právě je spustila VISA na Slovensku http://www.mobilmania.cz/bleskovky/visa-spousti-mobilni-cloudove-platby-na-slovensku-cr-bude-nasledovat/sc-4-a-1328147/default.aspx
Otázka by tedy měla znít, zda si uživatel iPhone zaplatí přes ApplePay i v Evropě, kde už bezkontaktně dávno platíme ?
Pillowrecker
Gratuluji, že si toho někdo všíml (no irony). Všude se nadšeně volá, že iPhone má NFC, ale jen málo komu došlo, že s největší pravděpodobností bude pouze pro platby.
Vladimír Tomov
To je pokrok, to je technologie, to je inovace, Apple na NFC!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze