PagSeguro: NFC platby v Brazílii z telefonu do telefonu

V Brazílii si s mobilními platbami poradili bez NFC terminálu, ten totiž obchodníkovi nahradí telefon. Prsty v tom má ale i Nokia.

Brazílie, to je obrovský trh s téměř dvěma sty miliony obyvatel. Známá je i tím, že se zde dost často prosazují řešení, o kterých zbytek světa nemá ani tušení. Něco podobného se teď v Brazílii děje s platbami PagSeguro. Do celé věci se ale pustil hlavně Nokií založený institut Instituto Nokia de Tecnologia a dal dohromady tzv. peer-to-peer NFC platby z telefonu do telefonu.

Jak můžete vidět na videu, funguje to úplně jednoduše. Základem je stáhnout si aplikaci, která je k dispozici pro Nokii N9 (MeeGo) a Symbian, zejména tedy Nokii C7, 603, 700 a 701. V systému PagSeguro musíte být zaregistrováni, k vašemu účtu jsou pak přiřazeny už konkrétní platební metody, ať už jsou to platební karty nebo třeba PayPal.

Obchodník pak do aplikace zadá částku, kterou požaduje, kupující si zase zvolí platební metodu. Pak už se stačí telefony jen dotknout, částku potvrdit, zadat PIN kód a platba je během několika sekund provedena.

Jak vidíte, jedná se o naprosto nezávislé řešení, kdy potřebujete skutečně jen dva NFC telefony. Neřeší se zde žádný secure element ani certifikace kartových společností, vše se tváří totiž jako platba kartou přes internet. Ovšem žádná kompatibilita s bezkontaktními terminály není možná.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze